cocuklarda baş donmesi cocuklarda bas donmesi cocukta baş cocuklarda donmesinin nedenleri cocuklarda bas donmesi
Başımızın donmesinden cok korkar, ama baş dondurucu şeylere karşı dayanılmaz bir istek duyarız. Baş dondurucu aşklar, heyecanlar, maceralar, kazanclar arar; Tanju Okan’ın "İcmişim başım donuyor" şarkısında huzunlenir, hatta ağlarız. Başınız hic dondu mu?.. O muthiş ve dayanılması guc ve kotu duyguyu hic yaşadınız mı? Yanıtınızın "Hayır" olmasını dilerim.

BAŞ donmesi, yon bulmada zorlukla birlikte oluşan bir donme hissidir. Kendinizi cisimlerin etrafında doner gibi de hissedebilirsiniz, cevrenizin sizin etrafında donerken de gorebilirsiniz. Durum her iki halde de dayanılması zor, korkutucu, nahoş bir duygu karmaşası ile birliktedir. Baş donmesine yol acan sorun, beyincik, beyin sapı, sekizinci sinirde olabilir. Ama nedeni coğu kez ic kulaktadır.

MENİERE HASTALIĞI

İc kulak ile ilişkili baş donmelerinin en meşhuru "Meniere hastalığı"nda gorulenidir. Bu hastalığın nedeni bilinmemektedir. Meniere bağlı baş donmeleri ani baş donmeleridir. Birkac saatten bir kac gune kadar surebilir. Genellikle 24 saatte yavaş yavaş ve kademeli olarak gelişir. Baş donmesine bulantı ve kusma da eşlik eder. Kulak cınlaması, kulakta basınc ve dolgunluk hissi de olabilir.

İLTİHABİ NEDENLER

Sekizinci kafa sinirinin iltihabi sorunlarından kaynaklanan baş donmelerine de sık rastlanır. Bu hastalık daha cok genclerde gorulmektedir. Hastalığın başlangıcı cok gurultulu ve can sıkıcıdır. Sonraları atakların sıklığı ve şiddeti azalır, belirtileri hafifler. "Vestibuler noritis"e bağlı baş donmelerinde de bulantı ve kusma hep vardır.

GENCLERDE DE GORULUR

Baş donmesinin en cok goruleni, baş ve boyun hareketlerine bağlı olan ve genellikle 30 saniyeden daha kısa surelidir. Pozisyona bağlı tehlikesiz bir baş donmesi olarak bilinir. Ozellikle bir kulağımızın uzerine yattğımızda veya başımızı geriye doğru eğdiğimizde başımız donuyorsa bu sorundan kuşkulanmalıyız. Bu tur baş donmelerinde bulantı, kusma, kulak cınlaması gibi belirtiler pek gorulmez. Baş donmesi bir kac hafta icinde genellikle kendiliğinden iyileşir. Seyrek olarak birkac ay veya yıl yeniden tekrarlanabilir.

VİRUS ENFEKSİYONU

"Herpes virusu enfeksiyonu" sonucu oluşan sinir iltihabı da baş donmesine yol acabilr. Vucut enfeksiyonu ile ilişkili sinir iltihaplarında, dayanılmaz, zor bir kulak ağrısı, ani başlangıclı bir işitme kaybı ve birden yuz felci de oluşabilmektedir. Baş donmesinin nedeni bazen de kan basıncını ayarlayan sistemlerin arızalanmasıdır. Ozellikle aniden ayağa kalktığınızda başınız donuyorsa, sorununuzun ic kulak, beyincik, beyin sapı bolgeniz ile değil, kan basıncınızı ayarlayan sistemleriniz ile ilişkili olması muhtemeldir.

Tıp terminolojisinde "ortostatik hipotansiyon" olarak tanımlanan durum, dik pozisyona gelme ile kan basıncının hızla ve aşırı derecede duşmesi durumudur.

Ortostatik hipotansiyon, belirli, tanımlanmış bir hastalık değil bir belirtidir. Farklı hastalıklarla gorulebilen bir durumdur. Sorun aniden ayağa kalmanın oluşturduğu yer cekimi etkisine bağlı olarak damar sisteminde dolaşan kanın bacaklar ve govdedeki depo toplardamarlarda birikip gollenmesine bağlıdır. Toplardamar sisteminde birikip gollenen kanın kalbe geri donememesi demek, kalbin pompalayabilecek kadar kanı bulamaması, beyne oksijenlenmiş temiz kanı yeteri kadar yollayamaması demektir. Beyin kanlanmasının birdenbire ve ciddi duzeyde bozulması, baş donmesi yanında daha pek cok belirtiyi de yanında getirir. Ortostatik Hipotansiyona bağlı bir baş donmeniz varsa, sersemlik, bilinc kararması, gormede bulanıklık, carpıntı sorunlarını da yaşamanız kacınılmazdır. Eğer kan basıncındaki duşme daha ağır ve uzun sureli ise gecici veya kalıcı bilinc kaybı ve hatta komaya giden tehlikeli bir durumda yaşanabilir.

NİCİN OLUŞUYOR?

Ayağa kalkınca oluşan ani baş kan basıncı duşmeleri ve baş donmelerinin pek cok nedeni var: İlaclar, norolojik sorunlar, kalp hastalıkları, kanamalar, ic salgı bezi hastalıkları, ateşli enfeksiyonlar bunların en sık gorulenleri ve en onemlileridir.

Depresyon tedavisinde kullanılan trisiklik antidepresanlar, bazı hipertansiyon ilacları (reserpin, klonidin), metildopa icerenler, beta reseptor baskılayıcılar propronalol, atenolol, labetalol, prazosin gibi alfa adrenerjik baskılayıcılar bunların en meşhurlarıdır!

Sinir sistemini etkileyen bazı aaaabolik (diyabet, amiloyit), mikrobik(sifiliz), alkolik hasarlarında aynı sorunu ortaya cıkarması mumkundur. Kalp ritm bozuklukları, kalp zarı iltihaplanmaları ve kalp yetmezliğinde de aynı sorunlar yaşanabilir. Ortostatik hipotansiyon sorununun sağlıklı yaşlılarda da gorulebileceğini belirtelim. Kısacası baş donmesi, hastalar icin dayanılması, hekimler icin cozulmesi guc bir sağlık sorunudur. Ne iyi ki coğu kez kendiliğinden gecmekte, kendi kendini sınırlayıp bir de hastaları da fazla ezmemektedir.

Baş donmesi deyip gecmeyin. Gecmeyip direnen, ozellikle bulantı, kusma, kulak cınlaması, sersemlik, baygınlık hissi ve bilinc karmaşası ile olan baş donmelerini ciddiye alın...



Prof. Dr. Osman MUFTUOĞLU