Herkese selam
Bugun ufacık ama mide bulandıran bir durum yaşadım ve danışmak istedim. Ben bir firmanın kalite kontrol departmanında calışıyorum. Ekibimiz 6 kişi. 4 yıldır da buradayım.
Işlerimiz cok yoğun ve yaklaşık 75 kişilik bir calışma kadrosu var.
Cok yoğun ve tempolu bir işimiz var ayrıca sektorel olarakta cok kazandıran pandemiden etkilenmeyen aksine isleri buyuten bir firmayız. Yoğun mesaili calışıyoruz ve ayda ekstra 40 50 saat mesai yapıyoruz.
Bugunku olaya gelecek olursak. 2 tane kucuk parcadaki olcunsek hata kalite kontrolde dikkatimizden kacmış. Daha doğrusu tasarım ekibi yanlış cizmiş ve biz de olcum esnasında farkedememişiz. Maliyeti 50 tl dahi tutmuyordur. Parca uretim şefinin acele ettirmesiyle benden hızlı bir şekilde gecti. Ve olcusel hatayı farkedemedim keza diğer arkadaşlar da farkedememiş. Buna istinaden bir a4 sayfasına 150 tl ve yanına sorumlular yazılıp bize verildi. Bu parca ile ilgili sorumlu olan insanlar isimlerini yazacaklarmış ve patrona verilecekmis. O kadar sinirlendik ki 7 kişi olarak adımızı yazdık. Sonuc ne olacak bilmiyoruz. Ama artık bu benim icin son damla oldu. Konu payıma duşecek cuzi bir miktarın kesilebilmesi değil. Benim bunca sene boyunca hatalarım 15i gecmez. Cok yoğun ve insiyatif alarak calışırım. Kendi birimimi cok iyi şekilde idare etmek bi yana dursun başka işler de yaparım bos kaldıkca. Ambalajlamaya dahi yardım ettiğim cok olmuştur. Ama boyle bir konuda paranın gundeme getirilmesi midemi bulandırdı. Zaten sigortalar maaşlar asgari ucret uzerinden yatıyor gibi yatırılıyor ve kalanı elden veriliyor. Hakkımızı yediği paranın haddi hesabı yok. Son donemde yaptığı cok buyuk bir usulsuzluk dahi oldu. Ve butun bunlar yetmezmiş gibi ufak bir hatadan dolayı para ile tehdit ediliyoruz.
Şuan aktif olarak iş arıyorum zaten. Bulunca da buranın usulsuzlukleri şikÂyet etmek istiyorum. Firmanın boyle bir para kesmesi yasal mı ? Maaşın asgari ucretten yatıp kalanın elden verildiğini nasıl ispat edebilirim ? Bu arada her ay bordro imzalatılıyor asgari ucret alıyormuşuz gibi.
Her red icin verilen emeklerden dolayı cok uzulurum ama bu olayda cok hırslandım. Ve ayrıca ilk geldiğim sene red oranı %17 iken %5in altına duşmuş durumdayız. Ve sevk miktarlarımız cok yuksek. Bu yuzden kadir kıymet bilmeyen işciye bu muameleyi yapan insanlardan nefret ediyorum.