Sevgili meleklerim son zamanlarda sıkca duyduğum bir konuda cocuklarda kalp hastalıklarının sıklaşması.Boyle bir hastalık varsa neler yapmalıyız bakalım;




Cocuklarda Kalp Hastalıkları ve Tedavisi
Bebeklerde ve cocuklardaki kalp hastalıkları ya doğuştan olurlar ya da sonradan meydana gelirler. Cocukluk doneminde gorulen kalp hastalıklarının coğunluğunu doğuştan olan kalp hastalıkları meydana getirir. Yani bebek doğduğundan itibaren kalp hastalığı vardır.
Hastalığın cinsine gore bazen hayatın ilk saatlerinden itibaren ciddi bulgular ortaya cıkarken bazen de hic fark edilmeden ileri yaşlara kadar gelebilirler.
Yaklaşık olarak her 125 canlı doğumdan birinde kalp hastalığı gorulebilmektedir. Ulkemizde her yıl 12,000 civarında bebek bu kalp hastalıklarıyla dunyaya gelmektedir.
Doğuştan kalp hastalıklarının gercek nedeni bilinmemektedir. Hamileliğin ilk aylarında gecirilen kızamıkcık veya diğer virus enfeksiyonları, rontgen ışınları veya radyasyona maruz kalınması, annenin şeker hastası olması, hamilelikte alkol kullanılması ve ozellikle ilk uc ayda kullanılan bazı ilaclar ile Down sendromu (Mongolizm) gibi bazı kalıtsal hastalıklar doğuştan kalp hastalıklarına sebep olabilirler.
Ailenin cocuklarından birinde doğuştan kalp hastalığı varsa yeni doğacak bebekte gorulme riski normale gore iki kat daha fazladır. Yine yakın akraba evliliklerinde de risk artmaktadır.
Doğuştan kalp hastalığı olan bebekler emerken cabuk yorulurlar. Normalde 20 dk. olan beslenme suresi sık sık dinlendiği icin daha uzundur. Solunum sıkıntısı burun ve kulak uclarında yada dudaklarda morarma, kalbin hızlı carpması yada takip eden aylarda kilo almama, bayılma veya sık solunum yolları enfeksiyonu gibi şikayetler varsa bebekte doğuştan kalp hastalığı olabileceği akla getirilmelidir.
Doğacak bebekte kalp hastalığı olup olmadığı hamileliğin 18-22. haftasından itibaren yapılabilen fotal ekokardiyografi ile oğrenilebilir. Her bebek doğar doğmaz dikkatlice muayene edilmelidir. Kalpte duyulan anormal sesler bir hastalık belirtisi olabileceği gibi hicbir zararı olmayan masum ufurmeler de olabilir.
Cocuklarda sonradan meydana gelen kalp hastalıklarının ulkemizdeki en sık nedeni akut romatizmal ateştir. Beta hemolitik streptokok mikrobunun basit anjin (boğaz iltahabı) şayet iyi tedavi edilmezse bu cocukların bazılarında akut romatizmal ateş hastalığı meydana gelir. Dizlerde, ayak bilekleri veya kollarda ağrılı şişlikler oluşur. Bu arada kalp kapakcıkları da fark edilmeden hastalıktan etkilenir. İlginc olan eklemlerdeki tum ağrılar ve şişlikler hicbir sekel bırakmadan iyileşirken kalp kapakcıklarında omur boyu surecek ciddi bozukluklar meydana gelir.
Akut romatizmal ateş coğunlukla 5?19 yaş grubundaki cocukları etkilemektedir. Korunmak icin ust solunum yolu enfeksiyonları geciren cocuklarda boğaz kulturu yapılması ve şayet Beta hemolitik streptokok mikrobu varsa bunun penisilin grubu ilaclarla tedavisi yeterlidir.
Cocuklardaki kalp hastalıklarının tedavisinde ilaclar ve cerrahi girişimlerden yararlanılır. Kasıktan yerleştirilen bir borucuk (kateter) yardımı ile ameliyat kesisi olmaksızın bazı basit kalp hastalıklarının duzeltilebilmesi mumkundur.
Gunumuzde minik kalplerin hemen hemen tum hastalıkları doğum sonrası ilk saatlerden itibaren cerrahi olarak duzeltilebilmekte ve yuz guldurucu sonuclar alınmaktadır. Hastalığın cinsine bağlı olmak uzere bu cocukların coğunluğu erişkin yaşlara gelerek aktif ve uretken bir yaşam surdurebilmektedirler.