

hepatit B hastalığı halk dilinde sarılık olarak bilinir.
benim ailemde de hapatit hastalarımız var. annemin babası yani dedemde bu hastalıktan vefat etmiş. dayılarımda var, abilerimde var rahmetli annemde de varmış bu hastalık ama benim bu hastalığa karşı bağışıklığım var.
işte hepatit hastalığının belirtileri, tedavisi ,ve hepatit hastalığı hakkında bilgiler.
Hepatit B,karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan viruslerden bir tanesidir.Meydana getirdiği hastalık,cok ağır tablolara neden olabilmektedir.Bu
virus,esas olarak karaciğerde yerleşir,orada coğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir.
Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve ulkemizde cok onemli bir sağlık sorunudur.
Turkiye’de bugun her 3 kişiden yaklaşık 1’i Hepatit B virusu ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1’i Hepatit B virusunu taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hastaların % 75-80 inde herhangi bir belirti vermeksizin gelişir, taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadufen tespit edilir. Kulucka suresi 2-6 ay arasında değişmektedir. Bu sureler sonunda gozlenebilen hastalık belirtileri ;
Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi
İştah kaybı
Bulantı
Kusma
Deride ve goz aklarında sararma
İdrar renginde koyulaşma
Karın ağrısı
Karaciğer bolgesinde hassasiyet , olarak ozetlenebilir.
Hepatit B virusu bulaştıktan sonra uc yol izler:
Kişinin immun sistemi (bağışıklık sistemi) kuvvetli ise vucudunda viruse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir duzeyde kalır,artık kişi doğal olarak aşılanmıştır, tam şifa ile iyileşmiştir.Omur boyu Hepatit B’den korunacaktır.
Oluşan bu koruyucu antikorlar,eğer ki olması gereken duzeye ulaşamaz ise kişi taşıyıcı olarak kalacaktır,henuz kendisi hasta değildir fakat potansiyel virus sacıcısıdır,cevresi icin hastalığın yayılmasında buyuk bir tehlike oluşturur.Ozellikle ulkemizde bu anlamda gizli taşıyıcılar coktur,hastalığın kontrolsuz bulaşmasında en sessiz yolu oluşturur.Taşıyıcılar icin risk yıllar sonra başlayabilir.Taşıyıcı kişi karaciğer kanserine aday olabilir veya organ hasarı ile karaciğer yetmezliğine girebilir.
Kişide koruyucu antikorlar hic oluşamaz,herzaman virus guclu durumdadır,vucut viruse yeniktir,karaciğer fonksiyonları bozuktur,karaciğer enzimleri yuksektir,kişi aktif hastadır, hızla karaciğer yetmezliğine gider veya hastalık yıllara yayılır zamanla karaciğer yetmezliğine ya da karaciğer kanserine donuşur.
Hepatit B’de hedef organ karaciğerdir.
Karaciğer vucudu toksik maddelerden temizleyen,sindirimde gorevli safrayı sentezleyip kana veren ,vucutta gorevli pek cok taşıyıcı proteinleri sentezleyen ana organdır.Karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasında da cok onemli gorevleri vardır.
Bu virus karaciğer dokusunu oluşturan hucreleri tutar,bu hucreler zamanla fonksiyonlarını yapamaz hale gelir,yukarıda bahsettiğimiz yollara gore karaciğeri zedeleyebilir ve tek tek hucre olumu başlayabilir,sonrasında karaciğer doku kaybı gelişebilir.Sonuc:GERİYE DONUŞSUZ ORGAN HASARIDIR.
Hepatit B Nasıl Bulaşır ?
Hepatit B, kan yoluyla ve cok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vucut sıvıları:tukuruk,ter,cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir catlak yada acık yara ile temas eden bir damla kan yada tukuruk bile hastalığın bulaşması icin yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir.
En onemli ve yaygın bulaşma yolu korumalı da olsa cinsel ilişkidir,cunku ter ve tukuruk gibi vucut sıvılarıyla dahi gecişleri olabilmektedir.Kan ve kan urunlerinin nakli,kirli enjektorlerin kullanımı(or:uyuşturucu bağımlılarında olduğu gibi hijyenik olmayan şartlarda ortak kullanılan enjektorlerle),yeterli sterilizasyonun yapılmadığı cerrahi girişimler, kuafor ve berberlerdeki iyi sterilize edilmemiş manikur ve pedikur setleri, tıraş bıcakları, makaslar, steril olmayan aletlerle yapılan sunnet,kulak delme işlemleri ve ortak kullanılan diş fırcaları Hepatit B virusunun bulaşmasına sıklıkla aracılık etmektedir.
“Hepatit B Taşıyıcılığı” Ne Demektir ?
Bu virus ile temas eden her 10 bebekten 9’u ve her 10 erişkinden 1’i belirli bir sure sonunda (>>6 ay) mikrobu vucudundan atmayı başaramazsa yaşam boyu taşıyabilecek ve insanlara yayacaktır. Ancak taşıyıcılarda hastalık durumu farklılık gosterebilmektedir. Karaciğerlerinde oldukca ağır hasarın ortaya cıktığı bireylerde, yıllar sonra Karaciğer Yetmezliği, Siroz ve Karaciğer Kanseri gorulebilmektedir. Kronik hepatitlilerin %25’i Primer Karaciğer Kanseri ve Siroz nedeniyle olmektedir. Hepatit B Primer Karaciğer Kanserlerinin %60-80’inden sorumludur. Ve karaciğer kanserleri kanser olumleri icinde ilk 3 sırada yer almaktadır. Hepatit b virusu sigaradan sonra bilinen en yaygın kanserojendir(kanser nedenidir).
Hepatit B Risk Grupları Hangileridir ?
Hepatit B’li anneden doğan bebekler
Ev icinde Hepatit B hastası yada taşıyıcısı olanlar
Birden fazla kişi ile cinsel ilişkisi olanlar
Eşcinseller
Kan ve kan urunleri kullananlar
Hemodiyaliz hastaları
Damar ici ilac bağımlıları
Sağlık personeli
Toplu halde bulunulan yerlerde ( okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri v.s.) yaşayanlar risk gruplarını oluştururlar.
Hepatit B’den Korunmak Mumkun mudur ?
Virus vucuda girmemişse korunması kesinlikle mumkun olan bir hastalıktır.En etkili korunma yolu da aşılanmadır.Koruyuculuğu %90-95’tir. Eğer koruyucu duzeyde antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100’e ulaşır.
Aşılama,taşıyıcılara veya aktif hasta olanlara yapılamaz.
Aşılama kararı,doktorlar tarafından istenen belirli tetkiklerden sonra verilebilir.
Uygulanacak aşı şeması,toplam uc dozun belirli zamanlara bolunerek uygulanması ile olur.
Genel olarak kullanılan aşı şeması: ilk doz 0.ay(sıfırıncı ay) kabul edilmek kaydıyla,bir ay sonra 2.doz ve 5 ay sonra 3.doz olmak uzere 0-1 ve 6.ayda yapılan 3 doz aşı uygulamasıdır.
Bir diğer uygulama da hızlı cevap beklenen olgulardaki kullanılan şemadır:
0.ayda 1.doz,bir ay sonra 2.doz,bir ay sonra 3.doz ve de 12.ay da(yani son 3.dozdan 11 ay sonra ) 4.dozun yapılmasıdır.
Aşılama sonrası enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik, ateş yuksekliği ve birtakım allerjik reaksiyonlar gorulebilmektedir.Coğu onemsiz reaksiyonlardır.Hastalığın risklerinin yanında daha da onemsizleşirler.