cilt bakımı, gece yanığı hastalığı, gece yanığı nasıl gecer, Guzellik, kadın, kadın sağlığı, kadınlar, kadınlar ve sağlık, Sağlık, sağlık haberleri, zona, zona hastalığı, zona hastalığı belirtileri, zona hastalığı bulaşımıdır, zona hastalığı neden olur, zona hastalığı nedenleri, zona hastalığı nedir.


Halk arasında gece yanığı olarak bilinen Zona sinir ucu iltihabıdır.
Zonaya neden olan suciceği hastalığı virusudur. Su ciceği coğunlukla cocukluk doneminde gecirilen ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Su ciceği iyileştikten sonra hastalığa neden olan virus vucuttan tamamen yok olmaz ve bazı sinirlerin icine yerleşerek uyur vaziyette kalır.
Vucut direnci zayıflayınca ortaya cıkar
Uzun yıllar boyunca hicbir sorun yaratmaz. Ancak bazı kişilerde Vucudun direncinin azaldığı durumlarda uyuyan bu virus uyanır. Yerleştiği sinirin icinde coğalır ve sinirin uclarına, sinirin dağıldığı deri bolgesine gelerek ağrı ve cilt dokuntusuyle seyreden Zona hastalığını oluşturur.
Vucudun zayıf duşmesine yol acan nedenler:
Bazı enfeksiyonlar, yorgunluk, uykusuzluk, dengesiz beslenme, aşırı kilo kaybı, stres,alınan bazı ilaclar, kanser gibi hastalıklar sıralanabilir. Zona cocuklar da dahil olmak uzere her yaşta gorulur.
Zona Nerelerde Gorulur:
Sadece sinirin bulunduğu alanda gorulur.
50 yaşın uzerinde, yaşlılarda, başka hastalığı olanlarda daha ağır seyreder. Zona ağrı ve deri dokuntusuyle seyreden bir hastalıktır. Bu iki belirti de tum vucutta değil sadece sinirin bulunduğu alanda gorulur. Zona da yuz, saclı deri, govde, kol ve bacaklar gibi vucudun herhangi bir bolgesinde sinirler tutulabilir.
Bununla beraber en sık tutulan bolge goğus bolgesidir. Ağrı ve dokuntu vucudun sağ ya da sol olmak uzere bir yarısında bir kuşak tarzında yerleşir. Ağrı, deri dokuntusunden once ortaya cıkabilir. Hastalar ağrıyı yanma, zonklama, batma, bıcak saplanması, karıncalanma, uyuşma şeklinde hisseder.
Ağrı dokuntunun iyileşmesi ile kaybolur
Ağrının ardından deride bir kızarıklık ve uzerinde yerleşmiş su dolu kabarcıklar ortaya cıkar. 3-4 hafta icinde bunlar kurur ve kabuklanarak iyileşir. Ağrı bu donemde devam eder ve dokuntunun iyileşmesiyle kaybolur.
Ancak bazen, ozellikle de yaşlı kişilerde ağrı dokuntunun iyileşmesinden sonra da devam eder.
Zona Tedavisi:
Zona tedavisinde istirahat onemlidir.
Deri dokuntusu icin ıslak pansumanlar ve kurutucu merhemler yararlıdır. Vitaminler, ağrı kesiciler ve virusun coğalmasının durduran bazı ilaclar da tedavide kullanılmaktadır. Ağrının inatcı olduğu vakalarda antidepresanlar, sinir blokajı gibi yontemlerden yararlanabilir.