depresyon, nedir, tedavisi, belirtileri, hakkında bilgi icin yazımıza buyrun arkadaşlar.

Depresyon kelimesi gunluk dilde sık sık kullanılır. Bircok duygunun bir araya gelişini o anda var olan istenmeyen psikolojik ruh halini betimlemek icin kullanılır.
Depresyon her yaşta gorulebilen bir hastalıktır. Major Depresyon, nobetlerle gelen ve tam duzelen bir ozelliğe sahiptir. Toplumun her kesiminde gorulebilir. Psikiyatrik hastalıklar arasında en sık rastlanan bir tablodur. Yaşam boyunca her 100 erkekten 10'unun ve her 100 kadından 20'sinin Depresyon gecirdiği araştırmalarla saptanmıştır.
Depresyondaki bir insanda en dikkati ceken ozellikler şunlardır; Elem, keder, karamsarlık umutsuzluk duyguları ile daha onceden zevk aldığı ilgi duyduğu nesnelere, uğraşılara ilgi duymaması ve hicbir şeyden zevk alamama halidir.
Depresyondaki bir hasta cevresine ve hekime "cok uzgunum, sanki daha onceki kişiliğimi yapımı kaybettim. Hicbir şeyden zevk almıyorum. Bu sıkıntı, keder bitmeyecek. Hayat bana ağır geliyor. Canım hicbir şey yapmak istemiyor. Kendimi yorgun ve bitkin hissediyorum. Sabırsız, tahammulsuz bir insan oldum. Kimse gelsin -gitsin istemiyorum. Sessiz - sedasız bir odada yalnız başıma kalmak istiyorum. Cocuklarıma bakamıyorum; bazen onları boğasım bile geliyor. Bazen de artık yaşamanın bir anlamı kalmadı diye duşunuyorum. Bir şey oğrenemiyorum, her şeyi unutuyorum... Zaman zaman sebepsiz ağlıyorum. Cok sıkılıyorum, daralıyorum, baş ağrılarım sıklaştı. İştahtan kesildim, kilo verdim. Uykuya dalmakta gucluk cekiyorum, bazen erkenden sıkıntı ile uyanıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Karar veremiyorum... " şeklinde yakınmada bulunur.
Uluslararası Depresyonları onleme ve tedavi komitesinin depresyonlu hastaların tanınması amacıyla hazırladığı tanı olcutlerinden yola cıkarak hazırlanan maddelerin 4-5 tanesine evet diyorsanız Depresyonda olabilirsiniz.
Hayattan eskisi kadar zevk almıyorum, hicbir şey ilgimi cekmiyor.
Son zamanlarda karamsar, umitsiz, kotumser duşunuyorum.
Kendimi yorgun, bitkin, halsiz hissediyorum.
Uyku duzenim bozuldu.
İştahım azaldı kilo kaybettim.
Bedenimde ağrılar, sızılar başladı, goğsume baskı oluyor, mideme kramplar giriyor.
Son zamanlarda cinsel ilgimi kaybettim.
Hafızam zayıfladı, bir şeyi aklımda tutamıyor, oğrenemiyorum.
Zaman zaman intihar etmek istiyorum. Kimseyi gormek istemiyorum.
Depresyon geciren bir insandan; duşunce ve duygu, davranış, motor faaliyetlerde, biyolojik yaşamsal fonksiyonlarda değişiklikler olur.
Duygu Durumundaki Değişiklikler.
Keder, elem, uzuntu, sıkıntı, karamsarlık
Olağan faaliyetlere karşı ilgisizlik,
Hic bir şeyin zevk vermemesi, hayatın anlamsız gelmesi
Ağlama isteği veya ağlama,
Konuşmaya dahi isteksiz olma.
Duşunce iceriğindeki değişiklikler:
En başta umutsuzluk, karamsarlık duşunceleri ( Kendisini değersiz, gunahkar, suclu kabul etme, ciddi depresyonlarda kişi bu duşuncelerle intihar eder...)
İntihar fikirleri Ağır depresyonlarda bazen gerceği değerlendirme, muhakemede kısmi bozukluklar gorulebilir. Şahıs organlarının olmadığını, curuduğunu, bu nedenle yeme-icmesinin anlamsız olduğunu soyler ve kotuluk goreceği şeklinde hezeyanları olabilir.
Depresyonda Hafıza Dikkat toparlanamaz
Konsantrasyon bozulur.
Unutkanlık başlar
Yeni şeyler oğrenilemez
Bu nedenle bir iş performansı ciddi şekilde duşer.
Depresyonda Biyolojik-Vital Fonksiyonlar
Uykuya dalmada gucluk
Sık sık uyanma, sabahları erken uyanma
İştahsızlık ( Perhizde değilken 1 ayda kilosunun %5'inden fazlasını kaybetme)
Cinsel istekte azalma
Hareketlerde faaliyetlerde yavaşlama, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik.
DEPRESYON TURLERİ
Maskeli DepresyonSınıflamalarda yer almamakla birlikte klasik kitapların coğunda yer alır. Bu durumda klasik depresyon belirtileri yerine: Bedenin değişik yerlerinde ağrılar, sızılar, uyuşma, karıncalanmalar, hissiyat azlığı, karakter bozuklukları, Seksuel alanda ve beslenme ile ilgili davranışlarda bozukluklar, alkolizm, madde bağımlılığı gibi sorunlar on plandadır. Yani temeldeki depresyon bu şekilde dışa yansımıştır.
A tipik depresyon
Hastada depresif duygu durum dikkati cekmekle beraber, diğer belirtiler "tipik" depresyon belirtilerine uymaz. Gun ici değişmeler gorulur. Kişilik yapısı takıntılara saplantıları yatkın insanlarda takıntılar, saplantılar, kuruntular on plana cıkar. Orneğin; su muslukları, tupun duğmesi, utu fişi surekli kontrol edilir. Bazen yoldan donulup tekrar tekrar bakılır. Bedendeki fizyolojik değişiklikler organlardaki bozukluğun habercisi gibi değerlendirilir ve bedensel uğraşlar artar. Ceşitli korkular gelişir. Dışarıdan gosteri, rol gibi algılanacak davranışlar gorulebilir.
A tipik depresyonlu insanlar her zamankinden fazla uyur ve fazla yemek yerler. Aşırı kilo alırlar. Kollarda ve bacaklarda aşırı gucsuzluk vardır. Beklenmedik bir şekilde alkole, maddeye, kumara duşkunluk. Aile ve iş yaşamından uzaklaşma Acıklanması guc cinsel uyumsuzluklar dikkati ceker.
Cocuklarda ve Genclerde Depresyon
Cocuklarda ve genclerde tipik depresyon belirtileri olmayabilir. Daha cok davranış ve tutum değişiklikleri belirgindir. Aşırı ağlama, hırcınlık, asi davranışlar, cabuk sinirlenme, alkol ve uyuşturucu kullanımına başlamanın temelinde depresyon olabilir.
Yaşlılarda ve Menopoz Sonrası Depresyon Kadınlarda daha sık gorulur.
Depresyonun tipik belirtileri olmakla beraber; ağır bunaltı (anksiyete), sıkıntı, ozellikle sabah sıkıntısı, uyku bozukluğu on plandadır.
Aşırı telaş ve tedirginlik vardır.
Sıkıntıdan dolayı surekli eller ovuşturulur ve yerinde duramama, dolaşma hali vardır.
Bedensel uğraşılar daha fazladır.
İntihar duşunceleri yoğundur.
Doğum Sonrası Depresyonları Doğumdan sonra annelerde gorulen depresif tabloya "puerperal depresyon" denmektedir. Bazı anneler doğumdan sonra: Gelip gecici ağlama nobetleri, gucsuzluk, halsizlik, sıkıntı, uzuntu, bebeğe karşı ilgisizlikle karakterize "Bebek huznu " denen bir durum yaşar. Destekleyici tedavilerle olumlu yanıt verir. Doğum sonrası bir ila 3 ay icinde gelişen karamsarlık, uzuntu, yetersizlik, hicbir şeyden zevk alamama, cocuğa, ev işlerine bakmamak gibi hallerinde tam bir depresyon geciriyor denmektedir. Ciddi tedavi gerekmektedir. Hastaların coğu tedavi ile duzelir. Bazılarında depresyonun belirtileri uzun sure uzerinde kalabilir.
Distimik BozuklukEskiden norotik depresyon, depresif kişilik, nevrasteni diye nitelendirilirdi. Hastalarda en az iki yıl suren ve cok ağır olmayan depresyon belirtileri vardır. Uyku bozuklukları, hicbir şeyden mutlu olamama, muzmin karamsarlık hali, yoğunluk, istek ve ilgi azlığı, guvensizlik hissi, bedensel yakınmalar dile getirilir. Bu bozuklukta bir kac gun, bir kac hafta iyilik donemleri gorulebilir. Ancak bu iyilik donemleri iki ayı gecmez.
Postpsikotik DepresyonlarŞizofreni gibi gerceği değerlendirme yeteneğinin bozulduğu, "akıl hastalıklarında da zamanla depresyon gelişebilir.
Organik Nedenlere Bağlı DepresyonBircok fiziksel bozukluğa bağlı depresyonlar gorulebilmektedir. Orneğin; Hormonal sistemdeki bozukluklar, Norolojik bazı hastalıklarda ( Orneğin Parkinson, Multipl skleroz) kan hastalıklarında, kanserde, enfeksiyon hastalıklarının bazılarında, kaza ve ameliyatlardan sonra depresyon gelişebilmektedir. Uzun sure kullanılan tansiyon duşurucu, ulser giderici bazı ilaclar bağımlılık yapan uyarıcı ve uyuşturucular, kortizollu ilaclarda depresyon yapabilirler.
DEPRESYON NEDENLERİ Depresyona yol acan cok neden vardır.
Kalıtımsal nedenler
Biyokimyasal değişiklikler
Hormonal bozukluklar
Tedavide kullanılan bazı ilaclar
Bazı organik nedenler
Psiko-sosyal olaylar
Sosyo-kulturel etkenler
Bazı yaşam olayları depresyona neden olabilir.
Bircok insanın aynı şartlarda yaşamasına rağmen bazılarının depresyona girdiği, bazılarının girmediği araştırılıp, tartışılmıştır.
Biyolojik-genetik alt yapının depresyona yatkınlık gosterdiği kişilerin dış faktorlerle daha kolay depresyona girdiği ileri surulmektedir. Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır
Depresyon belirtileri 2 haftadan fazla suruyorsa mutlaka bir psikiyatriste gidip tedavi olmak gerekir. Gunumuzde depresyon giderici cok guclu ilaclar geliştirilmiştir. Psikiyatristlerin tedavide bircok secenekleri vardır. 2-3 aylık bir tedavi ile ciddi duzelmeler sağlanabilmektedir. Tedavinin suresi hastalığın ciddiyeti, suresi tekrar edip etmediğine gore ayarlanır. Psikoterapi ile birleştirilen ve sosyal duzenlemeler ile desteklenen tedaviler daha iyi sonuclar vermektedir.
DEPRESYON BİR HASTALIKTIRTANIYIN-YENİN
Depresyon ruhsal bir hastalıktır. Depresyon cok yaygın bir sağlık sorunudur. Ulkemizde yaklaşık her on kişiden birinde depresyon gorulmektedir. Ancak halk ve doktorlar tarafından yeterince tanınmamaktadır. Depresyonlu kişinin iş verimi duşer, calışamaz, insanlar ile olan ilişkileri bozulur. Aileye ve topluma getirdiği ekonomik yuk cok buyuktur. Depresyon tedavi edilebilen ve tam olarak duzeltilebilen bir hastalıktır. Depresyon tedavi edilmezse intihar ile sonuclanabilir. İntihar olgularının buyuk bir bolumu depresyon geciren hastalardır.
Depresyonun tanınmamasının ve yeterince tedavi edilmemesinin hastaya ve topluma maliyeti cok yuksektir. Tanınması ve tedavi edilmesi halkın ve doktorların eğitimi ile mumkun olabilir.