

Uzmanlar, Parkinson hastalığının tamamen tedavi edilemediğini ancak duzenli kontroller ve doğru ilac tedavileri ile Parkinson hastalarının gundelik yaşamlarının normal bir şekilde surdurebildiklerini belirtiyor…
İyi takip, duzenli kontrol ve doğru ilaclarla ortadan kaldırılamasa da hastaların uzun yıllar işlevlerini surdurmesi sağlanıyor
Parkinson hastalığı, “60 yaş uzerinde yaklaşık yuzde 1 sıklıkla gorulen ve hareketlerde yavaşlama, kaslarda katılık ve titreme ile karakterize olan, ilerleyici bir hareket bozukluğu” olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte hastalık yaşamın daha erken donemlerinde de kendini gosterebildiği icin, bu durum “erken başlangıclı Parkinson” olarak adlandırılıyor ve ileri yaştaki yetişkinlerde Alzheimer hastalığından sonra ikinci en yaygın gorulen kronik norolojik bozukluk olduğu belirtiliyor.
Giyinmede gucluk
İU İstanbul Tıp Fakultesi Noroloji Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Murat Emre, “İlac tedavisi ve duzenli doktor kontrolu yanında, yaşam kalitesini artırmak icin evde bakım, beslenme, uyku, egzersiz gibi onerilerin uygulanması hastalıkla mucadelede buyuk onem taşıyor” diyor.
“Parkinson, sinir sisteminin bazı hucrelerini dejenerasyona uğratan bir hastalıktır” diyen Prof. Emre, bu hastalıkların ortak ozelliğinin beynin tumunu değil, beyinde işlevsel olarak birbirleriyle bağlantılı olan hucreleri etkilemesi olduğuna dikkat cekiyor.
Parkinson’da beynin belli bolgelerinde hucre kaybı ve bu hucre kaybı sonrasında dopamin maddesinin eksikliği ortaya cıkıyor. Beynin ozel bir bolgesinde bulunan dopamin iceren hucrelerin olumu, kalan hucrelerin icinde ozel bir maddenin birikmesiyle oluşuyor.
100 bine yakın hasta
Prof. Dr. Murat Emre, Turkiye’de varsayılan hasta sayısının 80-100 bin civarında bulunduğuna, ama tedavi olan hasta sayısının bunun yarısı kadar olduğuna dikkat cekiyor. Prof. Emre, Parkinson tedavisi konusunda da “Kok hucre ile ilgili deneyler henuz insanlara uygulanma duzeyinde olmasa da hayvan calışmaları duzeyinde devam ediyor, Ailevi Parkinson hastalarındaki genetik calışmalar ise hastalığın daha iyi anlaşılmasını sağlıyor” diyor
Sık gorulen belirtiler
İstirahat titremesi: Hasta istirahat halinde ve elini kullanmazken yavaş, yuksek salınımlı ve ritmik titreme meydana gelmesi.
Hareketlerde yavaşlama: Hastaların yerlerinden zor kalkması, kalkan hastanın yurumeye başlamadan once bir sure beklemesi, yavaş ve kısa adımlarla yururken kollarını sallamaması, tum hareketlerinde bir yavaşlama olması ve yuz mimiklerinin azalması sonucu donuk bir ifade oluşması.
Kaslarda sertlik: Kasların sertleşmesi, kolları ve bacakları bukmenin zorlaşması, sırt, omuz ve bacak ağrılarının ortaya cıkması.
Duruşta bozulma: Hastaların vucutlarının one doğru eğilmesi, one eğik yurumeleri ve denge problemi yaşadıkları icin sıklıkla duşmeleri.
Nadir gorulen belirtiler ise omuz ağrısı, koku duyusu kaybı, yuzun donuklaşmasıdır.
Eşlik eden psikiyatrik hastalıklar
Parkinson hastalarının yuzde 90’a yakın bolumu psikiyatrik komplikasyonlar yaşıyor. Bunlara “duygu durum bozuklukları” gibi depresif semptomlar, uyum bozuklukları, anksiyete sendromları (kaygı, endişe hali vs.), psikoz ve “deliryum” da eşlik edebiliyor. Bu hastalarda sıklıkla kabızlık da goruluyor.