Doğum Sonrası Deprasyon Uyarısı
Doğum yapan kadınların yuzde 80'inde yorgunluk ve gerginlik hissiyle kendini gosteren depresyon, yeni annelerin yuzde 10'unda ciddi bir durum alıyor. Bu durumdaki anneler, gunluk yaşamın getirileriyle başa cıkmakta her gecen gun biraz daha zorlanabiliyor; anksiyete, korku ve umutsuzluk hissedebiliyorlar. Bazı anneler ise, Panik Atak gecirebiliyor veya cok gergin ve alıngan olabiliyorlar. Ayrıca iştahlarında ve uyku duzenlerinde de değişiklik gorulebiliyor.
Yeni doğum yapmış annelerin yaklaşık yuzde 80'inde hafif derecede cokkunluk, anksiyete ve gerginlik hissi ortaya cıkıyor. Ayrıca cok yorgun ve bitkin olmalarına rağmen uyuma ve dinlenme zorluğu cekiyorlar. Bu tur depresyon durumu sadece birkac saat veya birkac gun surerken, daha sonra kendiliğinden geciyor. Ancak annelerin yaklaşık yuzde 10' unu etkileyen bu uzuntulu ruh halinin daha ağır ve ciddi bir durum alması Post-Natal Depresyon (PND) olarak adlandırılmakta. İlk haftalarda ya da aylarda başlayan PND'nin ilk 12 ay icerisinde yaşanması mumkun.
PND hakkında bilgi veren Memorial Hastanesi'nden Klinik Psikolog Aslıhan Tokgoz, bu rahatsızlığın şiddetinin hafif ve kısa sureliden cok ağır ve uzun sureliye kadar değişiklik gosterdiğinin altını ciziyor.
BAZEN PROFESYONEL YARDIM GEREKEBİLİR
Bircok kadın icin bu durum gecici olabilirken bazı kadınların profesyonel yardıma ihtiyac duyabildiğini belirten Tokgoz, PND'nin ilk hamilelik ve ilk doğumdan sonra daha sık gorulduğunu kaydediyor. Her on anneden birinin PND gecirdiğini vurgulayan Tokgoz, belirtilerle ilgili şu bilgileri veriyor:
"PND'nin belirtileri şiddetine bağlıdır. Bu durumdaki kişi gunluk yaşamın getirileriyle başa cıkmakta her gecen gun biraz daha zorlanabilir. Bu anneler anksiyete, korku ve umutsuzluk hissedebilirler. Bazı anneler ise Panik Atak gecirebilirler veya cok gergin ve alıngan olabilirler. Ayrıca iştahlarında ve uyku duzenlerinde de değişiklik olabilir. Nadir de olsa cok ağır durumlarda psikotik bozukluklar ortaya cıkabilir. Boyle bir durumdaki anne gunluk yaşamını surdurmekte zorlanır, duşuncelerinde ve davranışlarında anormallikler gorulebilir. Cok ağır durumlarda kendisine, bebeğine ya da başkalarına zarar verme duşuncelerine sahip olabilir." Tokgoz, PND'nin diğer belirtilerini ise şoyle sıralıyor:
"Oz guvende azalma, sucluluk duygusu hissetme, olumsuz duşunceler, hayatın anlamını yitirme, zorluklarla başa cıkamama hissi, sinirlilik ve ağlamaklı olma, uyumakta zorlanma, cinsel isteksizlik, iştah bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık."
FİZİKSEL, DUYGUSAL VE SOSYAL DEĞİŞİMLER ETKİLİ
PND' ye sebep olan faktorler tam olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmaların fiziksel, duygusal ve sosyal değişimlerin rol oynadığını gosterdiğini belirten Tokgoz, fiziksel değişikliklerle ilgili şu acıklamayı getiriyor:
"En kolay doğum bile bir kadın vucudu icin cok ağır bir olaydır. Ayrıca hamilelik hormonlarının birden duşmesi beyindeki kimyasal maddelerin duzenini etkiler. Bunlara ek olarak duzensiz ve yetersiz uyku ve fiziksel yorgunluk da depresyonun oluşmasına neden olur."
Tokgoz, duygusal değişiklikleri ise şoyle ozetliyor:
"Annelik rolune alışmak zordur. Yeni anne bebekle surekli olarak ilgilenmek ve tum ihtiyaclarını karşılamak zorundadır. Bu ilişki yapısal olarak eşiyle kurmuş olduğu ilişkiden cok farklıdır. Buna ek olarak bağımsızlığını yitirir. Bu tur değişiklikler en iyi zamanlarda bile zorlukla karşılanabilir ki doğum sonrasında fiziksel olarak kendisini yenilemeye calışan ve uykusuz kalan anne icin cok daha zordur."
Sosyal değişikliklerin anne uzerindeki etkisine de değinen Tokgoz; "Arkadaşlarıyla eski sıklıkta goruşmekte zorlanabilir ve bu durumdan dolayı yalnızlık hissi yaşayabilir. Calışan kadın ise yine iş ortamından ve iş arkadaşlarından ayrılmıştır ve kendisini boşlukta hissedebilir. Ayrıca bir maaşla gecinmekte zorluk yaşanabilir" diyor.
PND GECİREN ANNE 'KOTU ANNE' DEĞİLDİR
PND geciren annenin kendisini cevresindeki herkesten soyutlayabildiğini hatta bebeğinden bile uzak durabildiğini belirten Tokgoz; "Bu durum depresyonun belirtilerindendir. Kadının 'kotu anne' olduğunu gostermez. Bazı kişiler 'Anne ile cocuk arasındaki duygusal bağ, doğumdan hemen sonra oluşmalı. Yoksa bir daha hic oluşmaz' diye duşunur. Bu kesinlikle doğru değildir. Anne ile cocuk arasındaki duygusal bağ devam eden bir surectir. Depresyon ortadan kalktığında annelik duyguları yaşanır ve anne cocuğuna bağlanır. Bu sure icerisinde ailesinin ve arkadaşlarının yardımına ihtiyac duyabilir" acıklamasında bulunuyor. Aileden ve arkadaşlardan gelecek olan her turlu yardımın annenin bu donemi daha cabuk ve kolay atlatmasına katkıda bulunacağının altını cizen Tokgoz, ozellikle de eşin anlayışlı ve paylaşımcı olmasının durumun daha hafif gecmesini sağladığını soyluyor. Duygu ve duşuncelerini yakınlarıyla paylaşmanın da onemli rol oynadığını vurgulayan Tokgoz, ayrıca profesyonel yardıma da ihtiyac duyabileceğini belirtiyor. PND'nin ağır olduğu durumlarda hekim kontrolunde antidepresan ilaclar alınabileceğini ifade eden Tokgoz, son olarak, "Unutulmaması gereken şey, PND kalıcı değildir. Zamanla kendiliğinden yok olabileceği gibi, bazı durumlarda tedavi gerekebilir. PND'ye yakalanmak bizim elimizde değildir ama yardım almak ve yardımcı olmak bizim elimizdedir" hatırlatmasında bulunuyor.
Doğum Sonrası Deprasyon Uyarısı
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Doğum Sonrası Deprasyon Uyarısı