Merhaba,
Sizlere cok da onemli olmayan ancak zaman zaman beni zorlayan bir sorunumdan bahsedeceğim. Konu hakkında değişik acılardan bakabilmem icin fikirlerinizi paylaşmanızı rica ederim. Zira benim icin değerli ve yol gosterici olacaklar.
Konu eşim. 5 senelik evliyiz. Kirada yaşıyoruz. 1 arabamız var ve ikimizde calışıyoruz. Bu detayları doğru yorum ve cozumler alabilmek adına paylaşıyorum. Cocuğumuz yok. Ben kısa sureli bir aradan sonra 1 senedir aktif iş hayatındayım. Oncesinde de bekarlık ve evliliğimin başından beri hep calıştım.
Sorunum şu ki; eşim son zamanlarda araba ile ilgili gerek benden gizli gerekse tutar duşurerek cok fazla gereksiz harcamalar yapmaya başladı. Orneklemek gerekirse 6.000 tl tutarında bir işlemi 2.000 tl ye yaptırdım, x urunune para vermedim arkadaşım hediye etti vs gibi zaman zaman da yalana başvuruyor.
Bu bahsettiğim ekipmanlar arabanın yuruyenine fayda etmeyen, tamamen modifiye aşkı ile acıkcası benim gereksiz gorduğum harcamalar. Hesabımız ortak ve kart bende durur. Ancak kendisi hesapta belli miktar biriken gorduğunde hemen değişik yeni modifiyeler yaptırmaya kalkıyor. Parayı da ben saklamak istemiyorum cunku onun da emeği var.
Tahmin edersiniz ki araba durduğu yerde bile para yiyen bir mal. Goturusu getirisinden fazla. Dolayısı ile bende boyle keyfi harcamalar yerine bakımı, sigortası bazı ongorulemeyen arızaların giderilmesi icin bu parayı elzem şeylere vermesini oneriyor ve bu konuda diretiyorum.
Ancak kavga ile sonuclanıyor ve ''bu benim hayalım, sen ne dersen de yapacağım. eşek gibi calışıyorum, kendi paramdan taksitle oderim'' gibi bana gore gereksiz cıkışlarda bulunuyor.
Gelelim bana, benim de tabiki harcamalarım oluyor ancak bunlar ekonomik olarak ortalama şeyler. Orneğin kurumsal ortamda bulunabilmem icin kıyafetler .(ortalama markalar ve coğu zaman indirimden) Harici olarak sigara kullanıyorum evet bu da bir masraf. Bir de şoyle bir durum var kendisine (arabasına) yuksek meblağlı bir urun alacağı zaman hadi sana da şu cok istediğin 1000 tllik takıyı alalım diyor, halbuki onun almasına gerek yok istesem pekala bende alırım ancak ay sonu hesaplar ve ekonomi tutmayacağı ve sadece bakıp beğendiğim ve cok acil olarak ihtiyac gormediğim icin almıyorum o urunu.
Bana ''sen de al ben sana alma mı diyorum'' diyor. Evet alsam karışmaz, tatile gideriz, para konusu yapmaz, aldığıma karışmaz. Ama bunu ekonomi yaptığımı bildiği icin soyluyor. Nasıl olsa ay sonunu getiririm, eksik gedik bırakmam evi, mutfağı, faturaları vs.
Kredi kartımız yok, bu sebeplerden kullanmıyorum, cunku olsa 2-3 aya kart limitini arac harcamaları icin bitirir. Şuan yaptırdığı işlemler icin arkadaşlarının kartını kullanıyor veya elden nakit alıp peyderpey oderim diyor. Hangi arkadaşına ne kadar borcu var bilmiyorum. Benim amacım ikimizde calışırken kenarda zor zamanlar icin bir kac kuruşumuzun olması. Ama biriktiremiyorum.
Bir yerden sonra bende saldım artık. Bu demek değilki israf ediyorum. Hala hayatımı belirli olculerde idame ettiriyorum ancak o an hoşuma giden birşeyi butceme uygunsa para biriktirebilmek icin almamazlık etmiyorum. Kendimden kısmıyorum yani.
Bir arac grubu var bu aldığı malzemeleri sırf o gruba dahil olabilmek, kabaca havasını atabilmek, kendini gosterbilmek icin yapıyor eminim. Cunku daha once arac yoktu ve eşimin hic benim en buyuk hayalim modifiyeli ses sistemli bir araba dediğini duymadım. O yuzden son 3 ayda araba icin ortalama 8,000 tl harcadığını duşununce nasıl davranmam gerektiğini bilmiyorum.
Arkadaşları ile yarışamayacağımızı herkesin şartlarının başka olduğunu soyluyorum ama nafile. Ben hayır desem bile cocuk gibi sen ne dersen de yaptıracağım diye omuz silkip borc harc o anda ne istiyorsa yaptırıyor
Buna ek cift olarak aramızda başka başka sorunlar da var ancak hepsinde aynı vurdumduymazlık ve cozumsuzluk yaşattığı icin herşey oylece kenarda birikiyor.
Konu ile ilgili fikirlerinizi ve yonlendirmelerinizi okumak icin sabırsızlanıyorum.