Merhaba,
Nasıl bir yol izleyeceğimizi artık bilmediğimiz icin bu durumu daha once cevresinde veya kişisel olarak yaşamış biri olabilir diye buraya yazmak istedim.

Erkek kardeşim 21 yaşında. Bu sene universite 3. sınıfa geciyor olacak. Kardeşim cok uzun zamandır cevresi ile iletişim kurmuyor ve goruşmuyor. Evde ailecek birlikte yaşıyoruz ama odasından cıkmıyor. Lisede de devamlı bilgisayar başındaydı fakat 1-2 tane de olsa arkadaşı vardı. (Biz hic gormedik ama arkadaşlarını) Senede bir kere bile olsa dışarı cıkardı onlarla. Fakat hic kimse ile yakın arkadaşlık kuramadı ve şuan hic arkadaşı yok.. Universiteye gecince acılır diye duşunduk fakat pandemiden dolayı 1,5 senedir de evde. Okula gidiyor olsa da kendini cevreye karşı cok kapatıyor ve kimseyle goruşmek istemiyor. Nedenini sorduğumda "sosyal olmanın gerek olmadığını" "tek başına da mutlu olduğunu" soyluyor. Ailecek bizimle de iletişimi cok yok. Ben ilgilenmeye calışıyorum arada dışarı cıkıyoruz. Gecen sene birlikte tatile gittik. Fakat sosyallik noktasında cok inatcı ve bir turlu bu durumu aşamıyoruz.

İleriki hayatı ile ilgili cok endişeleniyorum cunku bu şekilde devam ederse mezun olduğunda iş bulması cok zor. İş hayatında iletişim cok onemli.. Allah korusun bize bir şey olduğunda tek başına ne yapar hic bilmiyorum.. Dunyayı tanısın sosyalleşsin diye 1 seneliğine yurtdışına gonderiyoruz, kendisi de gitmeyi cok istiyordu. Ama cok endişeliyim bir taraftan oraya gidince arkadaş edinebilecek mi orada da kendini etrafa kapayacak mı donmek ister mi diye cok korkuyorum. Yaşıtlarına gore de giyiniş ve kendi kişisel temizliğine dikkat eden biri değil. Ben bu şekilde mutluyum diyerek kendine ceki duzen vermiyor.

Ben de ilk universiteye başladığımda icime kapanıktm ama hayatımın her doneminde arkadaşlarım vardı. Kalabalık ortamlara girmeye sesli konuşmaya cekinirdim, bunu aşmak icin de cok cabaladım. Devamlı kurslara, kultur sanat etkinliklerin gittim. En son yurtdışında ailemden uzak olduğumda bu durumu aştım. Kardeşime de farklı bir ulkede yaşamanın faydalı olacağını duşunuyorum fakat ilk başta onun kendi kabuğunu kırmaya yonelik istekli olması gerekiyor. Ama bu bunu istemiyor..

Kardeşime nasıl yardımcı olabilirim, ne yapmamız gerekiyor deneyimleyen varsa goruşlerini paylaşabilirse sevinirim.