Bu işlerin cok daha alt bilimsel yada teorisel mantıksal yapılarına inebilirim fakat herkesin anlıyacağı bir şekilde anlatmak istedim. Diğer turlu biraz sıkıcı olduğunu varsayarak sizleride bu eziyetten kurtarayım istedim. İlk once forumda şu sıralar cok değinilen konuları ele aldım. Yer yer bu konuyu da guncellemeyi duşunuyorum. Şimdi konularımıza goz atalım.
MAC (Media Access Control)

Arkadaşlar forumda en cok yanlış yonlendirmelerden veya bire bir bilerek yonlendirmelerden biri mac adresi konusudur. Mac adresi konusunda bilinen yanlışı size hemen basit bir dille anlatacağım.
Standart TCP/IP yani (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) protokolleri bizim veri iletme ve alma birimleri olarak ayırdığımız standart iletişim yollarıdır. Bu iletişim yolları uzerinden haberleşmemizi sağlarız. Bu iletişim standartlarında ağ donanımlarımızı MAC adresleri ile birbirlerine tanıtırız. MAC Fiziksel Adresi yani (Physical Address) standardı ağ ortamında donanımsal cihazlarımız birbiriyle ilişki kurması icin atanmış benzersiz bir kimliktir ve MAC adresleri ile IP adresleri arasındaki bağ ARP ve RARP protokolleri tarafından yapılır. MAC adresimizin ilk 3 oktet ’i donanımı ureten firmayı son 3 oktet ’i ise donanımı işaret eder. Gunluk hayatımızda bir cok servis protokolunu kullanmaktayız ve bunlardan bağzıları (FTP, File Transfer Protocol), (SMTP Simple Mail Transfer Protocol) ve en onemlisi Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) protokolleridir. Bu servisler uzerinden hicbir zaman MAC adresiniz iletilmez. Sebebi ise oldukca basittir. Yazı icinde de belirttiğim gibi MAC adresiniz ağ veri yolunu kullanan donanımsal cihazların birbirini tanıması icin kullanılır.
MAC adresinin kullanıldığı standart yerler:
Ethernet, Token ring, Wi-fi, Bluetooth, FDDI, SCSI
Bir bilgisayarın MAC adresi (uzaktan/remote) alınabilir mi?
Evet alınabilir. Fakat bunu bir browser uzerinden alamazsınız. Almanız icin farklı yontemler mevcuttur fakat işimiz Google ile olduğu icin ben size yine de şu şekilde acıklayım. MAC adresini alabilmeniz icin server client ilişkisi olması lazımdır. Yani php, phyton, asp, html gibi yazılım dilleri tek taraflı server dilleri olduğu icin sizin mac adresinizi alamazlar. Zaten mac adresinizde standart protokol uzerinden iletilmez. Fakat bilgisayarınıza kurduğunuz 2 taraflı bir program sizin mac adresinizi rahatlıkla uzak bir sunucuya yollayabilir. Cunku işlemi sizin tarafınızda yapar ve sunucuya yollar. Bu acıdan baktığımızda internet explorerde calışan ActiveX gibi yazılımlar mac adresi bilginizi alabilir. Yine de ActiveX alınabilse bile sizin o Activex ’i kabul etmeniz gerekir aksi taktirde bilgisayarınızdan asla bilgi alınamaz. Bu sonuclar doğrultusunda MAC adresini tek taraflı almak kesinlikle mumkun değildir.
MAC Adresinin Kullanımına Ornek:
Evinizde bir akıllı TV (Smart TV) var diyelim. Bu akıllı TVlerde TCP/IP uzerinden haberleştiği icin bilgisayarınızla ilişkilendirirseniz, bilgisayarınız televizyonunuzu mac adresinden, televizyonunuz da bilgisayarınızı mac adresinden tanımlar. Mac adresiniz sizin işyerinde kullandığınız pascard gibi bir şeydir. Yani sadece iş yerinde işe yarar dışarıda kimseye kafeye girmek icin iş yerinde kullandığınız pascard ’ınızı gostermezsiniz.
Anlıyacağınız uzere İnternet Protokolu uzerinden MAC adresiniz iletilmez. MAC adresi sadece donanımsal cihazların birbiriyle haberleşmesi icindir. Ayrıca Browser benim mac adresimi gonderiri diyorsanız ki oyle bir şey yok. Yine de firefox ’un acık kaynak vakıf faliyeti ile geliştirildiğini biliyordursunuz. Firefox dokumantasyonlardan kaynak koduna bakabilirsiniz.
Niche

Bu konu en tartışmalı konulardan biri. Bir suru teknik denedim olmadı diyen de var liste oluşturdum uctum diyen de var. Aslında niche icin yapılan calışma tek kademeli olmadığı icin coğu kişi tam verim alamıyor. Ben bu bolumde size kısaca niche secimlerinde ve davranışlarında yaptığınız yanlışları yazacağım. Bu fikirlerden yola cıkarak kendinize niche taktiği uretebilirsiniz.
İlk once reklam verenlerin nasıl calıştığını anlamak acısından şu linke goz atabilirsiniz.
https://support.google.com/adwords/answer/2471184
Burda anlatılan yontemleri işletmeler, ajanslar ve adwords partnerler tamamen uygulamaktadır hatta bazen daha da alt seviyelere cekebilmektedirler. Mantık cok basit 10 liraya sattığınız bir urun var 1 liradan reklam verdiniz sitenize gelen 10 kişiden sadece 1 kişi urununuzu satın alıyor. Haliyle sattığınız urun reklam parasıyla eşit. Bu durumda yapmanız gereken reklam payını duşurmek. Bu hep olabildiğince duşuk tutulan bir miktardır. Mesela aynı orneği 10 kuruş verirsek tık başı her 1 liralık reklam gideri ile 1 urun satmış olacaksınız.
Yukarıdaki orneğe bakarak bgbm yani bin gosterim başı birim maliyeti de aynı mantığa benzer şekilde planlanır.
https://support.google.com/adwords/answer/2630842
Linkteki yazıda gorduğunuz uzere bin gosterim başı sabit bir ucret belirleniyor.
Şimdi reklam verenlerin nasıl calıştığını az cok biliyoruz. Gelelim gorduğum yanlışlara.
Rekabet Duşuk Niche Secimi
Bu tekniği biz web sitelerinde kullanırız. Sebebi ise bu kelimelere gore icerik dağılımı azdır ve sitemizi yukarı cıkarmak icin basit ama getirisi yuksek kelimelerdir. Youtube ’de ise her video izlenir ve boyle bi secim yapmamıza gerek yoktur. Şimdi biraz detaylı inceleyelim.
Rekabet Duşuk Niche Secimi tamamen yanlış diyemesek te performans ’ı fazla yukseltmeyen bir secim. Sebebi ise rekabeti duşuk bir alanda reklam veren ağırlığı yoktur. Yani cok az sayıda işlem goren gosterim vardır ve bunların coğu kullanıcı ilgi alanına dayalı gosterimlerle işgal edilir. Bunu biraz daha iyi anlayabilmemiz icin 2 kelime sectim birinin rekabeti yuksek diğerinin duşuk.
car donation : rekabet yuksek
most expensive car : rekabet duşuk
Şimdi bu 2 kelime icinde niche diyebiliriz. Yani getirileri iyi olan kelimeler. Şimdi bide bu kelimelere google gozuyle bakalım.
car donation yuksek rekabetli kelimemizi google ’de arıyoruz.

most expensive car duşuk rekabetli kelimemizi google ’de arıyoruz.

Gorduğunuz gibi rekabet yuksek olan kelimemizde reklam veren sayısı oldukca fazla ve aktif reklam oranıda yuksek. Şimdi buradan cıkaracağımız sonuc şudur;
Eğer boyle bir keyword kullanırsanız muhtemelen reklam cıkma olasılığı diğer keyworde gore daha fazla. Ayrıca rekabetin yuksek olduğu kelimelerde TBM ’ler acık arttırma gibi surekli artış gosterebilir. Cunku getirisi yuksek bir alan olduğu icin reklam verenler surekli uste cıkmak isteyecektir. Bu sebepten dolayı reklam gelirleri artabilir.
Youtube Uzerinde niche etkisi yaratmak
Arkadaşlar Her ne kadar niche calışsanızda website mantığında bir niche etkisi goremezsiniz. Cunku youtube de ziyaretci sizin niche kelimenizden cok farklı aramalar ile gelir. Haliyle kullanıcı sizin videonuza gelene kadar yaptığı aramalar uzerinden kullanıcı etkilişimli bir reklam cıkma olasılığı cok yuksektir. Sizden once kullanıcı internette hosting firmaları hakkında arama yaptıysa ve videonuzdaki niche ağırlığı tam anlamıyla reklam performansı sağlamıyorsa %90 hosting reklamı cıkacaktır. Biz bunu kategori bazlı negatif ilişki diye ayırıyoruz. Youtube uzerinden calıştığınız alan niche yaptığınız alanla ne kadar yakın olursa reklam performansı da o kadar artış gosterir.
Kelime secimindeki orantısızlık ve gelir arttırmayan faktorler
İş sadece yuksek rekabetli keyword secmekle bitmiyor. Bu işin birde insan mantığına dayanan bir yonu var. Kısaca size birkac ornekle anlatmaya calışacağım. İlk once niche yazısında ilk verdiğim link kısmında reklam verenlerin nasıl bir secilim yaptığını soylemiştik. İşte aynı yolu izleyerek mantıklı hareket edeceğiz.
Ornek:
Diyelim bir saat firmasının saatini satıyorsunuz ve en ucuz saat 10.000 lira. Bu saati satsanız sizin kazancınız 2 bin lira diyelim. Yani 1 saat satıp 2 bin lira kazanacaksınız. Bu kelimede haliyle rekabet yuksek ve rakibinz cok cunku kazancta yuksek. Siz direk burada teklif olarak tık başı 2 lira diyorsunuz diyelim. Yani 1000 kişi siteyi ziyaret etse %1 kişiye saat satsanız kazancınız 20 bin lira reklam gideriniz 2 bin lira. Ayrıca rekabette yuksek dedik ustede cıkmanız lazım daha da fiyatı arttırıyorsunuz.
Şimdi bu ornekte reklam veren reklam planını kar ve kazanc orantısına gore ayarlamış. Siz niche secerken bir saat modelinin nichesini buldunuz ve saatin satış fiyatı cok yuksek ve reklamları cok cıkıyor. Burda direk ornekteki gibi reklam veren mantığı ile duşunup o niche kelimenin değerli olduğunu anlayabilirsiniz. Cunku sektordeki kazanc cok yuksek haliyle reklam maliyeti de diğer reklamlara gore yuksek olacak.
Metin 10000 karakter sınırı olduğu icin bu postu burada bitiriyorum gozume carpan diğer konular hakkında da bir v2 yazısı yayınlayabilirim. Balık vermeyi değil tutmayı oğretmeyi tercih ederim. Umarım herkese faydalı olmuştur. herkese iyi gunler, bol kazanclar.