ibs nedir sancılı ishal ıbs nedir ibs ve hamilelik gebelikte
İBS (İrritabl Bağırsak Sendromu)
İBS, İrritabl Bağırsak Sendromu’nun kısaltılmış ifadesidir. Hassas ya da duyarlı bağırsak rahatsızlığı demektir. Buradaki hassasiyet aşırı duyarlılıktır ki bu; yiyecek, icecek ve duygusal uyarılar ile tetiklenmektedir. Kiminde sut, ekmek ya da meyve ile kiminde ise hoş olmayan bir duygu durum ile bağırsak rahatsızlıkları ortaya cıkmaktadır. Bu rahatsızlıklar; hepsi ya da birkacı bir arada gorulen kabızlık, ishal, karın ağrısı, gaz ve şişkinliktir.
İBS, her yaş ve cinste gorulen bir rahatsızlıktır. En sık 35-45 yaşlar arasında ve kadınlarda gorulmektedir. Ulkemiz nufusunda gorulme oranı %13 olarak bildirilmektedir. Bu, oldukca yuksek bir orandır. İBS, bağırsak rahatsızlıkları arasında birinci sıradadır.
Karın ağrısı ve gaz
Kramp biciminde karın ağrısı, dışkılama bozukluğu ve gaz; İBS de dile getirilen karakteristik yakınmalardır. Bu yakınmalar surekli değildir. Belirli aralıklarla ortaya cıkar. Yani atakların olmadığı donemlerde kişi kendisini son derece rahat hisseder. Bu aralıkların suresi kişiye gore değişir. Kadınlarda, yalnız adet donemlerinde gorulenleri de vardır.
Karın ağrıları sıklıkla yemeklerden hemen sonra ya da dışkı ihtiyacından hemen once ortaya cıkar. Kramp gibi gelen ağrılar bazen insanı iki buklum yapacak derecede şiddetlidir. Pek cok kişi tarafından bu, karın sancısı olarak ifade edilir.
İBS de dışkılama bozukluğu, kendisini en sık kabızlık olarak gosterir. Ama bu kesin değildir. İshal ile seyredeni olabileceği gibi hem ishal hem kabız şeklinde kararsızlık gostereni de olabilir.
Coğu kişide dışkı ihtiyacı giderildikten sonra karın ağrıları da sona erer. Bir sure icin sukunet donemi başlar.
Usandırır
İBS, daha dune kadar “spastik kolon”, “kolit” gibi isimler ile anılmaktaydı. Bugun bu terimler terkedilmiştir. Cunku bu sendromda hastalık nedeni olabilecek bir kist, iltihap ya da tumor gibi etken yoktur. Olay tamamen kalın bağırsağın işlevi ile ilgilidir. Yani sorun patolojik değil fizyolojiktir. Bu, bağırsağın sinirsel uyarı ve hormon etkilerine karşı gosterdiği abartılmış bir yanıtı demektir. Organik bir hastalık olmadığı icin oldurucu değildir. Ancak yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinden usandırıcıdır.
Yediğimiz ve ictiğimiz gıdaların bağırsaklarımızı uyarması ve onları harekete gecirmesi son derece doğal bir olaydır. Ancak bu doğal uyarıya aşırı tepki gosteren İBS dir. Bu nedenle korunmak icin bazı gıdalara dikkat etmek gerekir. İBS tanısı alanlar; kahve, sut, alkol ve cikolatadan uzak durmalıdır.
İBS nin yarattığı gerginlik, gunluk yaşama ve performansa doğrudan etkili olur. İsteksizlik, karamsarlık, hava aclığı, muzmin sırt ve omuz ağrıları olabilir. Cabuk sinirlenme ve tahammulsuzluk de gorulebilir.
İBS, ruhsal bir hastalık değildir. Ancak; endişe, depresyon, aşırı sinirlilik gibi ruhsal sorunu olanlarda biraz daha sık gorulmektedir. Boyle durumlarda psikolojik tedavinin de birlikte surdurulmesi zorunlu olmaktadır.
Nasıl beslenmeli?
Az miktarda ve sık aralıklarla beslenmek iyi bir yontemdir. Kabız olanlar lifli gıdaları, ishal olanlar ise posasız ve lifsiz gıdaları tercih etmelidir. Sut yerine yoğurt, cay yerine bitki cayı tercih edilmelidir.
Hastalığın tanısı icin bir dizi tetkik gerekebilir. Amac, muhtemel bir organik ya da patolojik durumu tamamen dışlamaktır. Ancak boyle bir dışlama ile kesin tanı konur. İhtiyaca ve yaşa gore kolonların endoskopik tetkiki yapılır.
İBS, nedeni bilinmediği icin kesin tedavisi de olmayan bir rahatsızlıktır. Son zamanlarda Tegaserod turevi bir ilac yaygın bicimde kullanılmaktadır. Etkin olabilmesi icin bu ilacın gunde iki kez ac karına alınması gerekmektedir. Bu ilacın gaz, karın ağrısı ve kabızlık uzerine iyi sayılabilecek sonuclarından soz edilmektedir.
İBS sebepleri
*Stres
*Kafeinli gıda
*Enfeksiyon
Bunlardan uzak durun
*Sut, peynir
*Kuru meyve
*Alkol
*Baharat
*Aşırı yağ
*Kırmızı et
Ne yapmalı?
*Bol su icin
*Yemeğinizi yavaş yiyin
*Balık ve tavuk tercih edin
*Spor yapın
*Sigarayı bırakın