Merhabalar,
Bu konu başlığı altında ozellikle infertilite hastalarına, gerek gunluk hayatta gerekse tedavi suresince yardımcı olacak paylaşımların cok faydalı olacağını duşunerek sizler icin hazırladığım bir yazıyı paylaşmak istiyorum.
İyi okumalar...


İnfertilitede Sizi Mutsuz Yapan Duşunce Hataları


Bizler, stresli olduğumuz zamanlarda birtakım duşunce hataları yapmaya meyilli hale geliriz. İnfertilite tedavisi oldukca zorlu ve ucu belirsiz bir donemi kapsadığı icin stresi beraberinde getirmemesini bekleyemeyiz. Hal boyle iken bize duşen en buyuk gorev, yaşadığımız stresin şiddetini dengeli bir duzeyde tutmaya calışarak, tedavimiz uzerindeki olumsuz etkilerini minimum duzeye indirmektir.

Aşağıda belirtilenler, infertilite sorununu yaşayan ciftlerin coğu zaman icine duştukleri duşunce hatalarıdır. Bu duşunce hatalarına sahipseniz ve bunlar sizi yuksek duzeyde etkiliyorsa, mutlaka tedavi gorduğunuz merkezde bir psikolojik destek almanızda fayda vardır.



Zihinsel Filtreleme: Gittiğiniz butun doktorların, durumunuzla ilgili olarak “Sen, tedavi ile cocuk sahibi olabilirsin” demeleri yerine iclerinden sadece birinin “Senin cocuğun olmaz” demesi ile diğerlerine olan guveninizin bir anda sıfırlanması ve sadece size olumsuz konuşan doktorun soylediklerini duşunerek tum motivasyonunuzun kırılmasını buna ornek verebiliriz.


Geleceği Okuma(Felaketleştirme): Gelecekte olacak olayları ongorme, eğer kafamızda kesinmiş gibi bir şekil alırsa bu bir duşunme hatası haline gelir. Orneğin, daha once gecirmiş olduğunuz tup bebek tedavisi başarısız sonuclanmışsa, ondan sonraki denemelerinizin de bu şekilde sonuclanacağına dair guclu inancınız bir duşunme hatasıdır. Cunku geleceğin ne getireceğini ongormemiz neredeyse imkansızdır.


Duygusal Cıkarsama: Bir şeyi hissetmekle gercekte olanı karıştırma. Tedavi icerisinde iken durumla ilgili birtakım hisler barındırırız. Bu hisler coğu zaman gercekte olandan bağımsızdırlar. Duşunduğumuz, hissettiğimiz şeyin kesinlikle gercekleşeceğine inanırız. Hislerinize bu denli inanmak sizi olumsuz etkileyebilir. Tedavi icerisinde “bu sefer bir şeylerin ters gideceğini hissediyorum” gibi olumsuz duşunceler sadece sizin bu surecte cokkun ve moralsiz hissetmenize yol acar.


Olumluyu Yok Sayma: Unutmayın ki infertilite tedavisi kesinlikle tek aşamadan oluşan bir tedavi değildir. Tedaviyi sadece gebelik sonucuna gore değerlendirirseniz, bu durum, negatif sonuc alma halinde, ileride goreceğiniz tedavilerde motivastonunuzu duşurecek bir engel oluşturabilir. Daha ilk muayene gununuzden transfer gunune kadar her şeyin aşamalı olduğu bilgisini edinerek bu sureci gecirmeye calışın. Tedaviyi başlatacak yumurtanızın, sperminizin var olması, kullanılan ilaclara yanıt vermeniz, yumurta toplama işleminin, dollenme işleminin başarıyla gercekleşmesi vs. gibi aşamaları gormeden sadece sonuca odaklanmaktan kacının. Aksi taktirde tedavinizde olumlu giden bircok şeyi yok sayarak stresinizi arttırmış olabilirsiniz.


Zihin Okuma: Bu duşunce hatası coğu zaman hepimizin icine duştuğu bir yanılsamadır. Muayeneye girersiniz doktorunuzun suratı asıktır, hemen aklınıza durumunuzla ilgili ters giden bir şey olduğu gelir. “Kesin kotu bir şeyler var, benden gizliyor, moralim bozulmasın diye boyle soyluyor” vb... gibi. O sırada doktorunuzun o gun icin canının sıkkın olabileceği, sizden once yaptığı bir telefon goruşmesi ya da başka bir hastasından aldığı kotu bir haber aklınıza gelmeyebilir. Bu şekilde duşunce hatasına duşmuş olursunuz ve uzun vadede buna benzer ornekler stresinizi arttırabilir.


Kişiselleştirme: Her şeyi kendimizle ilgili gormek. Tedavi sonucunda yumurta ile spermin guzel bir şekilde dollendiği, oluşan embriyonun transfer edileceği soylenir. Transfer biter, artık o gun gelmiştir. Sonucunuzun negatif olduğunu oğrenirsiniz. Sonra butun bu durumu kendinize mal edersiniz. “Demek ki benle ilgili bir durum oldu ki tutunamadı embriyo”, “bende kusur var”, “ben, eşimi bu duygudan mahrum bırakıyorum” gibi kişiselleştirmeler yaparsınız. Bu da oldukca guclu ve tehlikeli bir duşunce hatasıdır. Embriyonun tutunup tutunamaması direkt olarak sadece rahimle ilgili bir sorun olduğunu gostermez.