Gıdalar insan vucudunda bircok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir. Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon allerji değildir.
Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı, o gıdayı alan her insanda oluşabilen reaksiyonlardır. Bunlar gıdalar icinde bulunan toksik veya mikrobik maddelere bağlıdır.
Gıdalarla oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise, sadece bazı kişilerde oluşur. Genel olarak 2 gruba ayrılır:
1. Allerjik olmayanlar: Ornek; doğuştan bir enzim eksikliği (sut bazı insanlarda karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden olabilir. Bu genellikle sut icindeki laktoz adlı şekeri parcalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır).
2. Allerjik gıda reaksiyonları
Gıda allerjileri ne oranda gorulur?
Gıda allerjileri erişkinlerde %1, cocuklarda %2.5 oranında gorulmektedir.
Bu sayılar iki onemli noktayı işaret eder:
1. Cocuklarda gıda allerjileri daha sıktır,
2. Gıda allerjilerinin bir kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır.
Ancak astım ve allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu şekilde, gıda allerjilerinin de gorulme sıklığı artmaktadır.

En cok hangi gıdalar allerjiye neden olur?
Gıda allerjilerinin %90’ı;
Cocuklarda
Sut
Yumurta
Yerfıstığı
Buğday
Soya
Fındık, ceviz…
Erişkinlerde
Yerfıstığı
Fındık, ceviz…
Balık
Deniz kabukluları

Gıdalar arasında capraz reaktivite nedir?
Bağışıklık cevapları maddelerin tamamına değil, “epitop” adı verilen bazı ozel allerji yapıcı bolgelerine karşı gelişir. Gıdalar ve diğer allerjenler arasındaki bu allerji yapıcı bolge benzerliği, capraz reaksiyonlara neden olabilir.
Gıda-gıda, gıda-polen, gıda-mite ya da gıda-lateks şeklinde capraz reaksiyonlara rastlanmaktadır.
Ornek olarak, inek sutune allerjisi olanlar, koyun veya keci sutune karşı capraz allerjik reaksiyon verebilirler.
Diğer ornekler;
İstakoz - Karides – Yengec
Mite – Kabuklu deniz urunleri
Lateks – Kestane, Avakado, Muz
Gıda allerjilerinde ne gibi bulgular gorulur?
Bir gıda farklı kişilerde farklı semptolara neden olabilir
Aynı kişide farklı zamanlarda farklı semptomlara neden olabilir
Aynı kişide farklı dozlarda farklı semptomlara neden olabilir.
Mide barsak sistemi
Bulantı-kusma
Karın ağrısı, krampları
İshal
Solunum sistemi
Nezle
Astım
Soluk borusunda odem
Deri
Kaşıntı
Kızarıklık
Urtiker ve anjioodem
Egzema
Anafilaksi
Bu bulguların hemen tamamının birarada olabildiği, ayrıca tansiyon duşukluğu, kalp atım sayısında artma ve şuur kaybı ile seyredebilen en ağır allerjik reaksiyondur.
Gıda allerjisi ile birlikte olan klinik tablolar
“Colyak hastalığı”, “Eozinofilik gastroenterit” gibi sindirim ve barsaktan emilim bozukluğuna, sonucta buyume, gelişme geriliğine neden olan hastalıklar.
Astım, rinit ve diğer solunum yolu hastalıkları.
Atopik dermatit (egzama)
Gıda allerjisi ile ilişkisi tartışmalı olan klinik tablolar
İrritabl kolon (huzursuz barsak)
Migren
Hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromu
İltihabi barsak hastalığı
Depresyon
Enurezis (uykuda idrar kacırma)
Kronik yorgunluk sendromu
Epilepsi (sara hastalığı)