nodul nedir nodul ceşitleri nodul guatr ameliyatı izle ameliyatı izle

Guatr nedir ?

Tiroidin genel anlamda buyumesine GUATR adı verilmektedir. Buyuyen bir tiroit dışardan gorulebilir veya boynun bir veya iki tarafında şişlik şeklinde hissedilebilir. Bazen de hastalar boyunlarının sıkıldığını ifade ederler. Buyume; duzgun ( difuz guatr ) ya da yumrulaşmalar şeklinde ( noduler guatr ) olabilir. Her iki halde de ya guatr normal calışıyor ( otiroit guatr ) ya fazla calışıyor ( hipertiroidik guatr veya toksik guatr ) ya da az calışıyor olabilir ( hipotiroidik guatr ). Calışma bozukluğu olan guatrların yarattığı yakınmalara daha sonra değinilecektir. calışma bozukluğu olmayan duzgun buyumelerde genellikle sorun olmaz., ancak hasta kotu kozmetik gorunumden ya da nefes darlığından yakınıyor olabilir.

Nodullu guatrın onemi nedir ? Tiroitte gelişen nodul veya noduller gozle gorulebilir veya elle hissedilebilir. Bazen de tesadufen tetkikler sonucunda ortaya cıkar. Ozellikle son yıllarda ultrason, tomografi, manyetik rezonans (MR) gibi tetkik araclarının yaygın kullanıma girmesiyle elle hissedilemeyen noduller erken devrelerde saptanabilmektedir. Dolayısıyla tiroidin calışmasında bozukluk yoksa kucuk noduller bulgu vermeyebilir ve hastanın yakınması olmayabilir. Ancak duzgun buyumede olduğu gibi kotu kozmetik gorunume ve nefes darlığına yol acabilirler. ( Resim ) Bazen nodul veya nodullerin tiroitten bağımsız olarak kendi başlarına fazla calışmaları ( otonomi kazanma ) sonucu toksik noduler guatr denen durum ortaya cıkar.

Dişi guatr nedir ? Bu adlandırma doğrumudur ?

Guatr icin ameliyat edilmiş hastaların bir kısmında cok ceşitli nedenlere bağlı olarak guatrın yeniden oluşma şansı vardır. Guatrı yeniden oluşan hastaların guatrına dişi guatr adı verilmiştir. Bu adlandırmanın nereden kaynaklandığını soylemek guctur. Muhtemelen halk arasında ortaya cıkan bir adlandırmadır. Ancak ameliyattan bir muddet sonra guatrı tekrarlayan bazı hastalar, hekimleri tarafından ”senin guatrın dişi imiş onun icin buyumuş” dediğini belirtmektedirler. Her ne şekilde ortaya cıkarsa cıksın bu deyimin bilimsel acıdan doğru olmadığı bir gercektir. ​