Saman nezlesi belirtileri ve tedavisi
Merhaba Sevgili Melek'ler, bu sayfamızda saman nezlesi kimlerde gorulur ve belirtileri nelerdir, ayrıca tedavisi hakkında da bilgielre yer veriyor konu hakkında sizleri bilfgilendiriyoruz.


Saman nezlesi alerjik rinit (saman nezlesi) burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, goz yaşarması, gozlerde kaşınma, başağrısı, halsizlik gibi belirtileri olan hastalıktır.
Belirtiler haftanın birkac gunu, yılın belirli donemleri ya da bazı ortamlarda ortaya cıkabilir. Yapılan calışmalar toplumun yuzde 10'dan fazlasının alerjik rinite yatkın olduğunu ortaya koymaktadır. Tanı hastanın şikÂyetlerinin değerlendirilmesi, muayene ve testlerle konur. Temel olarak mevsimsel ve yıl boyu olarak iki farklı tipe ayrılır.
Bağışıklık sistemimizin yabancı bir maddeyi, vucudumuz icin tehlikeli gibi algılayarak aşırı reaksiyon gostermesi sebebiyle olur. Yabancı maddeye gosterilen reaksiyon vucudumuzun bazı maddeleri salgılamasına yol acar. Sonucta alerjik nezleye ait belirtiler kendini gosterir. Yabancı maddeler (alerjenler), solunum yolu ya da besinlerle alınabilir. Vucudumuzun en fazla tepki gosterdiği maddeler polenler, otlar, ev tozu akarları, hayvan tuyleri ve bazı besinlerdir.
Alerjiye sebep olan yabancı maddeden korunma alerjik nezlenin temel tedavi yontemidir. Gıda alerjilerinde; soz konusu gıdayı diyetten cıkarmak, polen alerjilerinde; polen mevsimini bilerek bahce vb. alanlardan uzak durmak, ev tozu akarları alerjilerinde; ev ortamında nemi duşuk tutmak, yatak nevresim, carşafların 60°de yıkanmasına dikkat etmek gerekiyor.