epilepsi belirtileri bebeklerde sara belirtileri bebeklerde epilepsi nelerdir
SARA (EPİLEPSİ) HASTALIĞI

Vucudumuzu yoneten merkez beyindir. Butun aktiviteleri beynimiz sayesinde yaparız. Dolayısıyla beyindeki hucreler arasında elektriksel bir bağlantı vardır. Merkezi sinir sistemi hucrelerinin beklenmedik, aniden elektriksel boşalması sonucu epilepsi ortaya cıkar. Bir kac dakika surer ve sonra gecer. Bu durum bir defadan fazla meydana gelirse buna epilepsi hastalığı denir. Halk arasında "sara" hastalığı olarak bilinir. Nobetler şeklinde gorulur.
Dunyada yaklaşık 40 milyon sara hastası vardır. Ulkemize bu sayı 700 bin civarındadır. Toplumda sara hastalarına genelde kotu gozle bakılmaktadır. Oysaki epilepsi sadece sinirsel bir hastalıktır ve epilepsi hastaları asla deli değildir ve hastaların zeka anormallikleri yoktur.






SARA HASTALIĞININ NEDENLERİ

Genelde epilepsinin nedeni bulunamaz fakat sıklıkla cocukluk cağında ortaya cıkan bu hastalıkta bazı etmenlerin hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Bunları şoyle sıralayabiliriz:
Doğuştan gelen faktorler: Doğum sırasında beynin oksijensiz kalması ya da zedelenmesi, genlerin bulunduğu kromozomlarda meydana gelen hastalıklar, enzim eksikliği, Beyin zarlarında iltihap oluşması, menenjit, beyinde meydana gelen tumorler, Gebelikte ortaya cıkan, bebeğin gelişmesini onleyen bazı hastalıklar, annenin sigara, alkol, madde kullanması, Trafik kazası sonucu beyin zedelenmesi, travma gecirme, Ateşli havale gecirme, epilepsinin nedenleri arasında yer almaktadır. EPİLEPSİ NOBETİ

Epilepsi nobetlerinin farklı şekilleri mevcuttur. Şuur kaybı ile beraber gorulen nobette, kişi yaptıklarının farkında değildir. Zaten nobetten sonra da ne yaptığını bilemez. Elleri, kolları anlamsız şekilde sağa sola hareket eder. Sersemlemiştir ve gozunun onunde noktalar oluşur.
Diğer bir nobet şeklinde yine şuur kaybı vardır ve hasta yere duşer. Butun vucudu kasılır ve cırpınır bir haldedir. Ağzından kopuk gelebilir. Yaklaşık3-4 dakika surer. Hasta dilini ısırabilir. Nobet gectikten sonra yorgun bir haldedir. Bir sure sonra normale doner.
Bazı nobetlerde sadece belli bir vucut bolgesi etkilenir. Cunku butun beyin etkilenmemiştir. Kontrol edilemeyen vucut bolgesinde, dengesiz hareketler gorulur. Şuur kaybı yoktur. Bir başka nobette ise bir kac saniye donuk anlamsız bakıştan sonra normale doner. Cok kısa surelidir ve sadece birkac saniye şuur kaybı vardır.
Epilepsi hastalığıyla yaşamak zordur fakat kontrol altına alınabilir. Onemli olan nobetin ardarda gelmemesidir. Bu durum, hayati tehlikesi olan bir problemdir.

NOBET SIRASINDA NELER YAPILMALIDIR?


Nobet sırasında yapılcak şey, hastanın kendisine zarar vermesini onlemektir.
Hastanın etrafında hastaya zarar verecek eşyaları kaldırmak gerekir. Başını bir yere carpabilir. Kesici aletlere, yatak kenarlarına carpıp kendisine zarar verebilir. Başını ve vucudunu yana cevirin, başının altına yumuşak bir yastık koyulmalıdır. Dilini ısırmaması icin nobet geciren kişinin cenesi acık tutulmaya calışılmalıdır. Kıyafetleri ve yakası gevşetilmelidir. Rahat nefes alması sağlanmalıdır. Hastanın ağzında yiyecek varsa bunu cıkarmak gerekir. Hastayı kendine getirmek icin soğuk su dokme, tokat ama, kolonya surme gibi şeyler uygulanmamalıdır. Panik yapmayın ve hastayı da telaşlandırmayın. Hastaya herhangi bir ilac verilmemelidir. Nobet sırasında hastanın neler yaptığını gozlemlenmeli ve hastanın doktoruyla bunlar paylaşılmalıdır. EPİLEPSİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Epilepsi teşhisinde hasta yakınlarının, doktora vereceği bilgiler cok onemlidir. Nobetin ne kadar sıklıkla meydana geldiği, nobet sırasında neler olduğu hasta yakınları tarafından dikkatle incelenmeli ve bu bilgiler doktora iletilmelidir. Doktor- hasta yakını iletişimi cok onemlidir. Ailede başka birinde de bu nobetin olup olmadığı oğrenilir. Ancak epilepsi tedavisi uzun surduğunden, kesin teşhis koymak icin kesin bulgular gereklidir. Bunun icin de bazı tetkikler gerekecektir. Beyin tomografisi, EEG, emar ve bazı testler istenir. Bu testler, ayırıcı tanı konması icin mutlaka yapılmalıdır.

EPİLEPSİ TEDAVİSİ
Epilepsi tedavisi omur boyu surebileceği gibi, bazı kişilerde belli bir yaştan sonra nobetler ortadan kalktığından tedavi de bitirilir. Fakat bunu doktorunuz belirleyecektir.
Epilepside kullanılan tedavi şekli ilac tedavisidir. Bu ilaclar beynin aşırı uyarılmasını engeller. Fakat ilac tedavisiyle hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Sadece oluşabilecek nobetlerin onune gecilmiş olur. İlacların duzenli ve belirlenen dozda alınması şarttır. Bir muddet nobet olmaması ilacı bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. İlacı bıraktıktan sonra tekrar nobet ortaya cıkar. Ayrıca ilac kullanan her kişide nobet oluşmayacak diye bir şey de soz konusu değildir. Tedavide hastalığın tamamen gecmesi yuzde 60 ihtimaldir.
Epilepside her hastaya aynı miktarda ya da aynı ilaclar verilmez. Doktor, hastanın yaşı, kilosu, nobetin tipine gore ilacı belirler. Gerekirse birden fazla ilac hastaya onerilir.
Her hastalığın ilacında olduğu gibi epilepsi ilaclarının da bazı yan etkileri vardır. Yorgunluk, uyku hali, kilo alma, saclarda ve ciltte dokuntu bunlardan bazılarıdır. Doktorunuz size en uygun tedaviyle bu yan etkileri minimuma indirecektir.
Epilepsinin tamamen gececeğini soylemek mumkun değildir. Bazı hastalarda ozellikle ergenlik cağında gecebilir. Nobeti oluşan kişilerde ise tedaviye devam edilmelidir. Doktorunuz ongorduğu takdirde bir muddet ilac tedavisi kesilerek nobetin oluşup oluşmayacağına bakılır.



ALINTI