aidis aıdıs aıdis
AİDS
Turkcesi edinsel bağışıklık yetmezliği sendromu olan AİDS, HIV adındaki mikrobun neden olduğu, kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bir hastalıktır. Bu virus, vucuda girdiğinde hastalığa karşı direnc gostermemizi sağlayan bağışıklık sistemimizi yok eder. Boylece başka hastalıklara yakalanmamız cok kolaylaşır ve en basit bir soğuk algınlığına bile direnc gosteremeyiz. Hem kadında hem erkekte gorulen AİDS, her yaşta ortaya cıkabilir.
Fakat bu virus, vucuda girdikten hemen sonra hastalık gorulmez. Ayrıca, bu virusun vucutta bulunduğunu gosteren herhangi bir şikayet ya da bulgu da yoktur. Ancak yapılan kan tetkikleri sonucu farkedilir. Yaklaşık 10-12 yıl sonra belirtiler gorulmeye başlar. Bu zamana kadar kişi, mikrobu başkalarına bulaştırabilir. Ayrıca şunu bilmek gerekir ki, AİDS hastaları icin "olum" kacınılmaz bir sondur.
İlk olarak ABD'de ortaya cıkan bu hastalık, ulkemizde 1985 yılından itibaren gorulmeye başlanmıştır. Ulkemizde, Sağlık Bakanlığının verilerine gore, 1300'e yakın hastanın olduğu saptanmıştır. En cok; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi buyuk ve turistik yerlerde gorulmektedir. Bunun en buyuk sebebi de korunmasız cinsel ilişkidir. Hastalığa yakalananların yaklaşık ucte biri kadındır. Ulkemizde heteroaaaauel erkeklerde cok gorulse de homoaaaauel ve biaaaauel erkekler, madde bağımlısı kişiler ve hemofili hastalarında da bir hayli fazla gorulur. Bir grup hastada ise hastalığın nedeni bilinmemektedir.
AİDS NASIL BULAŞIR?
AİDS'in uc tane bulaşma yolu vardır: Kanında bu virusu taşıyan biriyle normal ya da anal ve oral cinsel ilişkiye girilmesi sonucu, ozellikle korunmasız bir şekilde cinsel ilişkinin gercekleşmesiyle HIV virusu sağlıklı kişiye bulaşır. Hamile ve HIV virusunu taşıyan anneden bebeğe, gebelikte veya doğumda bulaşabilmektedir. AİDS'li ya da HIV virusune sahip kişilerin kanlarına temas sonucu ya da organ nakliyle hastalık ya da virus bulaşır. AİDS'İN BELİRTİLERİ
AİDS'in virus bulaştıktan yaklaşık 10 yıl sonra ortaya cıktığını soylemiştik. Vucuda giren virus, kan hucrelerine zarar verir ve yok olmasına neden olur. Bu hucreler yok olmaya başladığında vucudun savunma mekanizması gittikce azalır ve hastalığa yakalanma ihtimali cok artar.
Ateşin yukselmesi, iştahsızlık ve kilo kaybı, vucudun bazı bolgelerinde oluşan ucuk ya da yaralar, akciğer hastalıkları, geceleri terleme, ishal, oksuruk ortaya cıkar. Lenf bezleri buyumuştur. Bunların hepsinin olması gerekmez. Bir kacının bulunması hastalığın duşunulmesi icin yeterlidir.
AİDS TANISI NASIL KONUR?
Eğer vucutta enfeksiyon varsa, ELİSA testi virusun varlığını tespit etmek icin en etkili yontemdir. Bu testle virus varlığı saptanmışsa başka testler de yapılması gerekir. Tek başına yeterli değildir. Kesin tanı icin anti-hiv testleri yapılır. Ayrıca ELİSA testi negatif cıksa bile 6 ay sona yeniden yapılması gerekir.
AİDS TEDAVİSİ
Her ne kadar tıpta gelişmeler devam da etse, AİDS'in henuz tedavisi yoktur. Ayrıca bu virusten koruyacak herhangi bir aşı da geliştirilememiştir. Yine de birkac ilacın bir arada kullanılması hastanın biraz daha uzun ve rahat yaşam surmesine yardımcı olmaktadır. Hayat boyu tedavi gerektirir ve hastanın dikkatli bir yaşam surmesi gerekir. Gunumuzde AİDS icin kullanılan ilaclar cok pahalıdır.
AİDSTEN KORUNMANIN YOLLARI
Cinsel ilişki sırasında mutlaka korunmak gerekir. Herkes bu hastalığa yakalanabildiğinden, mutlaka koruyucu kılıf kullanılmalıdır. Her ne kadar boyle birşeye ihtimal vermiyor da olsanız prezervatif kullanımı cok onemlidir. Guvenli bir cinsel yaşamın gerektirdiklerine mutlaka uymanız gerekmektedir. Bunun icin doktorunuzdan cok daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Bir diğer bulaşma yolu, kan nakli olduğundan, AİDS testi yapılmamış kan asla kullanılmamalıdır. Bu durumda sağlık personeline de cok buyuk gorev duşmektedir. Kullanılmış ve sterilize edilmemiş cerrahi aletler, şırıngalar, jiletler kesinlikle kullanılmamalıdır. Vucudunuzda bir yara oluştuğunda mutlaka koruyucu bir bantla bunu kapatın.
AİDS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Aynı tabaktan yemek yemekle, aynı yemek aletlerini kullanmakla bu virus bulaşmamaktadır. Yanaktan opuşme, oksuruk, ter, sarılma HIV bulaşmaz. Ayrıca bir boceğin sokmasıyla bu hastalığın bulaşmadığı ispatlanmıştır. Yine toplumun bir arada olduğu, kalabalık yerlerde bulunmakla bu virus bulaşmamaktadır.
Bu virusu taşıyanların ve AİDS hastalarının bunları bilmesi, hastalık hakkında yanlış bilgilerin onlenmesinde ve topluma bu virusun yayılmasını engellemede yardımcı olacaktır.
AİDİS: tanısı ve tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- AİDİS: tanısı ve tedavisi