Selamlar, pm ve skype yoluyla bana ulaşan arkadaşların populer sorularını ve bunlara cevaplarımı bir konu uzerinde toplayıp derledim.
Guncel olarak eklemeye devam edeceğim.

Not : Sorularınızı bu konu altında sorabilirsiniz, lutfen ozellikle bu konu icin ozelden sormak yerine buradan bilgi paylaşımı yapalım. Boylece 1 kişi yerine bir cok kişiye cevap vermiş oluruz.

YT'de spam nedir? ; Kısacası kendimize ait olmayan videoları kullanarak para kazanma sanatıyla uğraşmak.

YT'de "dunya engeli, hak talebi, eşleşen, telif hakkı, bazı bolgelerde engellendi" nedir; Telif hakkıyla korunan icerikleri yuklediğiniz ve bunun sonucunda belli kısıtlamalara tabi tutulabileceği (bazı ulkelerde, dunya genelinde engellenmesi) durumunun soz konusu olması.
Hak talebi TELİF İHTARI değildir. Eşleşen telif ihtarı değildir. Eşleşen gelmesi kanalınıza TELİF İHTARI gelmiş anlamına gelmez.

YT'de SAHTE İZLENME & ABONE nedir? ; İzlenim ve abone gereksinimlerini 3.parti yazılımlar ile veya benzeri sistemler dahilinde sağlamak. Bu işlemler genelde ucretli yapılmaktadır. Ek olarak youtube'ye gore İLLEGAL bir faaliyet olsa da pek sorun teşkil ettiği soylenemez lakin izlenme ve abonelerde duşmeler yaşanabileceğini unutmayın.

Tecrube ; Forumda benim ve diğer arkadaşların genel olarak ortaya koyduğu goruş.
Teknik ; Youtube kuralları arasında acıkca belirtilen hususlar uzerine verdiğim cevaplar.

Soru ; PK acık kanalıma telif hakkı talebi (eşleşen) geldi, para kazanmam gider mi? ;

Cevap (Tecrube) ;İşleyiş genelde adil kullanım uzerinden yurur. Eğer iceriğin adil kullanım teşkil edecek kadar değer & yorum katılmamış ise para kazanmanız gidebilir.

Soru ; YT kanalımda videolarıma sarı dolar geldi, iceriklerim spam, sarı dolarlara itiraz etsem sorun olur mu?

Cevap (Tecrube) ; Videoyu YT calışanlarından biri inceleyeceği icin sıkıntı olabilir. Nitekim sarı dolarlara itiraz ettiğim kanalların omru pek uzun olmadı.

Soru ; Youtube'tan epeydir uzağım, sarı dolar olayı nedir? Hangi videolara genelde sarı dolar geliyor? Sarı dolarak yakalanmamak icin ne yapmalıyız?

Cevap (Teknik) ; Genelde şiddet, cinsellik iceren goruntuleri sistem algılayıp sarı dolar verir. Lakin diğer etmen ise etiket, acıklama ve başlıkta kullanılan cinsellik, nefret soylemi, uyuşturucu vb iceren kelimeler sarı dolar getirir.
Mesela başlığımız ; KAFASINI KESTİM (Aslında su şişesi acılmayınca kafa kısmını kesmişsindir videoda ama youtube bunu sarı dolara cevirebilir.)

Detaylı bilgi burada mevcut, inceleyin;
https://support.google.com/youtube/answer/6162278

Soru ; Epey bir eskiden kalma kanalım vardı, icindeki videolar ozgun, para kazanmaya başvursam onaylanır mı?

Cevap (Teknik); Youtube'nin guncel politikalarını gozden gecirdiğinizde kanalınızın şartları bu politikalarla ortuşuyor ise onay alma ihtimaliniz vardır. Mevcut şartlarda kanalın guncel olması, karmakarışık icerikler değil de bir temaya sahip olması, başlık etiket ve acıklamada trafik cekmek adına alakasız metinler bulunmaması onay surecinde şansınızı arttırır.

https://support.google.com/youtube/answer/1311392?hl=tr

Soru ; Yeni bir kanal actım, icine Twitch'den aldığım bir canlı yayını atıp izlenme satın aldım, pk acılır mı?

Cevap (Tecrube) ; Oncelikle yt onay sistemini İLK ATAN HAK SAHİBİDİR diye ozetleyebiliriz. Yani senin 2 kanalın var. Biri A kanalı diğeri ise B kanalı. Sen A kanalındaki bir videoyu indirip B kanalına attın, bu video sana ait bile olsa artık SPAM olarak algılanıyor ve pk incelemesinde genel olarak RED cevabına sebep oluyor. Durum boyle olunca kendine ait olan videolar bile risk teşkil ederken twitch vb platformlardaki yayınları kimin yt'ye atıp atmadığını bilemeyeceğin icin pk acılma ihtimali değişken olur. Ama ben bu taktikle kanal acmaya devam ediyorum. Orneğin son 2 siparişimden biri acıldı diğeri ise spamdan red yedi.

Soru ; Bende eskiden spam yapardım, şimdi geri dondum sahalara, her şey değişmiş! Şuan bir pk acık kanala spam atsam bir sorun olur mu?

Cevap (Tecrube) ; Şuan gelinen noktada pk acık kanalların fiyatı 1500 tl civarı iken guncel tekniklere hakim olmadan spam yapmaya kalkmak ciddi bir risk olabilir. Videoları ceşitli yontemler ile benzersiz hale getirmediğin surece attığın her spam video kanalının pimi cekilmiş bir bomba gibi kısa zamanda para kazanmasını kapatacaktır. Videoları benzersiz hale getirmek bile cozum değildir, nitekim spam yapan kanalların para kazanması er ya da gec kapanıyor. Bu yuzden elinde değerli iceriği olmayanlar ilk başta 2-3 tl'ye boş kanallar satın alıp kategori yoklaması yapıp bir yol haritası cizmesi gerekiyor kendine. Aksi takdirde kanalın parasını cıkaramadan pk kapanabilir.

Soru ; Eşleşenli video atmasam, eşleşeni olmayan videoları kanala atsam sorun olur mu?
VEYA
Videoların goruntusunu gecebilen yazılımım var, ama sesi gecemiyor. Peki ses eşleşeni olmayan film, dizi vb bir şeyi atsam pk'ya zarar verir mi?

Cevap (Tecrube) ; Evet, zarar verir. Nitekim eşleşenli videolar pk'yı cok hızlı şekilde kapatır ama eşleşensiz videoları da atmak yine pk'yı hızlıca kapatacaktır. Cozum eşleşen olup olmaması değil videonun benzersiz hale getirilmesidir. Bu da sadece goruntuyu bozmak ile yeterli değildir, sesin de oldukca bozulması gerekiyor. Aksi halde zararınız yuksek olabilir.

Soru ; Kanalımın para kazanması kapandı ocak ayının 16'sında kapandı, şubatın 11'inde kesinleşme olur mu?

Cevap (Tecrube) ; Kanalların para kazanması onceki ayın gelirinin kesinleşme tarihinden 4-5 gun once kapatıldı ise kesinleşme %90 olur. Eğer para kazanma daha onceki tarihlerde kapandı ise de kesinleşmeyecek anlamına gelmiyor. Bu husus neye gore belirlendiğini kimse cozemedi lakin kendime ait olan kanallar yıllardır bazen ayın başında, bazen ortasında, bazen sonunda pk acılıp kapanıyor, hic bir zaman kesinleşmediği olmadı. Ama ozgun calışıp da kesinleşme olmadığını soyleyenler de oluyor.

Soru ; Eskiden kalma bir adsense hesabım var, icinde pk kapanan kanal da var spamdan kapanan da, teliften kapanan da. Peki bunu şimdi bir pk acık kanala bağlasam sorun olur mu?

Cevap (Tecrube) ; Guncel olarak kendim eskiden kalma icinde sayısız kanalların kapandığı adsense'leri pk acık kanallarıma dahil ediyorum, aylardır pk acık, herhangi bir sorun yaşamadım ben. Şuan pk'yı kapatan genel etmen İCERİKLER'dir, yani adsense hesabının pk'yı kapatması duşuk bir ihtimaldir. Ama yine de tedbir size kalmış. İmkanınız varsa iciniz rahat etmesi icin temiz adsense'ye bağlayın.

Soru ; Youtube icin adsense nasıl oluşturabilirim?

Cevap (Teknik) Guncel şartlarda adsense hesabını oluşturmanız icin kanalın 12 ay icinde 4bin saat ve 1k aboneyi gecmiş olması ve bu verilerin para kazanma sekmesine yansıması gerekmektedir. Bu ihtiyac olan rakamı aşağıdaki konumla da karşılayabilirsiniz ucretsiz olarak. Sadece adsense acmak icin alttaki konuyu dikkate alın, artık o taktikle pk başvurusu onaylanmıyor desek yeridir. Adsense onaylandıktan sonra istediğiniz mail'e taşıyabilirsiniz.

https://www.ytpara.com/youtube-sorun...edava-ama.html

Soru ; PK acmak icin bot abone, bot izlenme saati satın almak sorun olmuyor mu?

Cevap (Teknik) ; Hayır, hic bir sorun yok. Tek problem izlenme saati ve abonenin stabil olana kadar telafi edilmesi. Nitekim duşmeler yaşanıyor, bu duşmeler hızlıca telafi edildiği surece bir sorun teşkil etmez. Muhim olan şey pk sekmesinde izlenme ve abone stabil olması.

Soru ; Kanalımı marka hesabına taşırsam başvuru suresinden once başvurabilir miyim veya cevap alabilir miyim?

Cevap (Tecrube) ; Onceden de cok soylendi, işe yaradığını soyleyenler kadar işe yaradığını soylemeyenler de var. Son 1 ay icinde 20 kadar kanalımı marka hesabına taşıdım ve başvurdum. 2 gun sonra ise kanalların tamamı normal başvuru tarihine cekildiğini gordum, yani calışmıyor diyebilirim.

Soru ; Pk kapalı bir spam kanalımdan pk acık bir ozgun veya spam kanalıma TOPLULUK & KART & ACIKLAMA ile trafik cekmek caiz midir?

Cevap (Tecrube) ; Evet caizdir, herhangi bir sakıncasını gormedim ki aylardır yıllardır kendim yapıyorum.

Soru ; Gunluk kac adet video yukleyebiliriz?
Cevap (Teknik) ; Her sekmede 15 adet video yukleyebilirisiniz. Toplam 1 gunde 100 adet video yuklenebilir.

Soru ; Ozgun seslendirme uzerine kanal yapıyorum, youtube'den kısa kısa video almam pk sorunu yaratır mı ?

Cevap (Teknik) ; Adil kullanım şartlarına gore gerekli duzenlemeleri yaparsanız kanalınıza bir zararı olmaz. Lakin videolarda eşleşen olmaması daha sağlıklı olur, bunu da boş bir kanalda test edin.

https://www.ytpara.com/youtube-hakki...ayilir-mi.html

Soru ; Kanalımın para kazanması kapatıldı. Lakin kanalımın pk'sını actığımda / veya / satın aldığımda icinde bulunan 4k saat cekilmiş videoları silmedim, spam videoları silip bu 4k saat iceren videolarla başvurursam pk acılır mı?

Cevap (Tecrube & Teknik) ; Şartlar surekli değişiyor. Bundan 2 sene once 10.000 goruntulenme şartı vardı pk acmak icin, şuan 4bin saat şartı var. Ekstradan gecen sene sadece ozgunluk yeterliydi pk acılması icin, şuan kaliteye ve guncel kanal olmasına da onem veriyorlar. İcindeki videolara izlenme cekileli 12ay dolana kadar başvurabilirsiniz. Genelde para kazanma tekrar acılıyor. Ama dediğim gibi kanalı guncel tutmak muhim, imkan var ise icindeki videolara benzer bir kac icerik atın başvuru suresince.