gebelikte bademcik iltihabı hamilelikte bademcik şişmesi hamilelikte iltihabı gebelikte şişmesi tedavisi
BADEMCIK ILTIHABI (TONSILLIT)


Bademcikler lenf duğumcukleridir. Ağzınızın gerisinde her iki yanda birer tanedir. Diğer gorevlerinin yanında ağıza giren zararlı mikroorganizmaları filtre etmek de vardır. Fakat cok fazla bakteri girince direnemezler. iltihaplanır ve şişerler. Buna bademcik iltihabı (tonsilit) denir. ozellikle cocuklar arasında cok yaygındır.

Belirtiler

- Boğaz ağrısı,

- Başağrısı,

- Ateş ve uşume, titreme,

- Boğaz ve cenede ağrıyan bezler.

Teşhis

Tonsilit belirtileri gribinkilere benzer. İlk belirti yutmayı zorlaştıran boğaz ağrısıdır. Bademcikler gorulur şekilde kırmızılaşır ve şişer. İltihaplanmış bademciklerin uzerinde nokta şeklinde iltihap alanları da gorulebilir. Bolgesel lenf duğumleri (cene altı ve boyundakiler gibi) buyuyup hassaslaşabilir.

Eğer belirtiler 48 saatten uzun surerse ya da sizin veya cocuğunuzun gecmişinde tekrarlayan tonsillit oykusu varsa doktorunuza başvurun; boğazınızı muayene ettikten sonra hastalık etkeninin beta streptokok bakterisi olup olmadığını anlamak icin kultur orneği alacaktır.

Tonsillit gunumuzde oldukca yaygındır. Tedavi edilmezse bademciklerin cevresinde abse oluşumuna yol acabileceği icin, tonsillit mutlaka tedavi edilmelidir.

Tedavi

Kendinizde veya cocuğunuzda bademcik iltihabı belirtileri gorurseniz, bol bol dinlenin, yumuşak yiyecekler yiyin ve boğazınızı rahat-atacak sulu gıdalar alın. Ilık tuzlu suyla gargara yapmak ağrıyı azaltır. Aspirin veya benzeri ilaclar (acetaminopen gibi), yardımcı olabilir.

İlaclar

Bir bakteri enfeksiyonu soz konusu olursa doktorunuz ağızdan antibiyotik alınmasını tavsiye edebilir (10 gun kadar). Belirtiler birkac gunde gecer. Streptokok bakterilerinin bazı turleri nefrit (bobrek iltihabı) veya romatizma da yapabilir. Bunun icin antibiyotik tedavisine gerekli sure devam edilmelidir