Tat Alma Bozuklukları Nelerdir
Tat Alma Bozuklukları Hakkında Bilgi


Merhaba Melek'ler, zaman zaman karşı karşıya geldiğimiz tat alma bozuklukları yani lezzet kaybı nedenleri ve bu durumun devam etmesinde oluşan sorunlar hakkında bilgiler aktarıyoruz bu yazımızda.





Eğer tat alma duyunuzla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Her yıl 200.000’den fazla kişi, tat ve koku duyuları (kimyasal duyular) ile ilgili sorunlar nedeniyle doktora gitmektedir.

Koku ve tat alma sorunları, tedavi edilmezlerse yaşamımızda olumsuz pek cok etkiye sebep olabilir.

Tat ve koku duyuları cok yakından ilişkilidir. Tat alma duyusunu kaybettiğini duşunduğu icin doktora giden bazı kişiler, koku almayla ilgili bir bozukluğu olduğunu oğrendiği icin şaşırır.

En sık gorulen tat alma bozukluğu, hayali tat algısıdır; yani ağızda hic bir şey olmasa da gecmek bilmeyen ve genellikle hoş olmayan bir tadın varlığıdır. Ayrıca tatlı, ekşi, acı, tuzlu ve umami tadını alma yeteneğinde bir azalma da olabilir, bu duruma hipoguzi denir. Bazı insanlar hicbir tadı algılayamaz; buna aguzi denir. Ama gercek tat kaybı nadirdir. Coğunlukla insanlar, tat kaybından ziyade koku kaybı yaşarlar.



Lezzet kaybı
Hem tat hem de koku almayla ilgili bozukluklar yaşayan kişilerde lezzet duyusunda azalma olabilir. Lezzet tat tatlı, ekşi, tuzlu ve acı ve kokunun yanı sıra doku, renk ve sıcaklığın birleşimidir.
Hipoguzi
Hipoguzi, kişinin tat alma duyusu azaldığı zaman gorulur. Kişi, tatlı, ekşi, tuzlu ya da acı tatları tanımlayamadığı zaman tat kaybı gorulur.

Disguzi
Bazı kişilerin ağızlarında genellikle hoş olmayan surekli bir tat olur, bu duruma disguzi denir.


Koku ve tat alma bozukluklarına sebep olan nedir

*Burun icindeki iltihaplar: Nezle, grip, sinuzit
*Burunda et buyumesi ve kemik eğriliği (deviasyon)
*Alerjik rinit
*Buruna yabancı cisim kacması
Burundaki tumor ya da diğer kitleler.