Obezite nedir,obezite tedavisi, nasıl kilo veririm, zayıflamak icin neler yapmalıyım,obeziteyle savaşanlar,obez olup sağlıklı kilo verenler,obezite hakkında bilgiler

İngiltere'de sağlık alanında tavsiyelerde bulunan Ulusal Sağlık ve Klinik Başarı Enstitusu (NICE) Tip 2 diyabet hastası binlerce kişiye daha kilo kaybı sağlayan ameliyat yapılması gerektiğini savunuyor. Peki ama, aşırı kilolu insanlar ne diye daha az yemek yiyip daha fazla egzersiz yapmıyor? Şişman olduğu icin tacize uğrayan Zaneta Jones'un oykusu...

Newquay kentinde yaşayan Zaneta Jones, gecirdiği ameliyat sonucu 160 kilo kaybetti; diyabeti de duzelme surecinde. Ama butun bunlar, bir gazetede Zaneta Jones'un "Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) değerli kaynaklarını ziyan etmekle" suclanmasını ve ardından uzerine kopek dışkısı atılmasını izliyor.

Uc yıl once, tacize hedef olduğu gunleri anımsıyor Zaneta...

"Oğlum Amerikan futbolu oynarken bir kaza gecirdi, hastaneye kaldırıldı. Hastane kapısından girerken bazı insanlar bize "Gazetedeki ailesiniz siz, değil mi? Buraya sokulmamanız lazım. Sağlık Hizmetleri'nin paralarını havaya savuruyorsunuz. Sizin yuzunuzden benim babam ihtiyac duyduğu kanser tedavisini goremiyor." diye bağırıyordu. Gidip arabamda oturdum. Hastaneye girmeye cok korkuyordum." diyor.

Uzerlerine torbayla kopek dışkısı atıldığını, kendilerine baş belası diye seslendiklerini ve cok uzun sure sokağa cıkamadıklarını anlatıyor Zaneta Jones.

Obezite sorunu yaşayan bircokları gibi Zaneta da derin psikolojik ve duygusal sorunlar yaşamış biri. 1970'lerde daha cocukken, ailesinde kalp hastalığı olduğu icin zayıflama hapları verilmiş ve yiyeceklere erişimi kısıtlanmış.

16 yaşında calışmaya başladığında Zaneta, kendisine uygulanan katı beslenme duzenine baş kaldırmış ve kilosu da kontrolden cıkmış.

"En ağır olduğum donemde 254 kiloydum, Vucut Kitle Endeksim 85'ti."diyor.

Sağlıklı sayılan bir endeks ise, 18,5-24,9 arasında.