guneş lekelerine cozum guneş lekeleri doğal cozum vucut lekelerine yuzdeki yuzdeki lekelere

Solar keratozlar: Kronik olarak guneşe maruz kalan vucudun acık olanlarında gelişen premalign (kanser oncusu) lezyonlardır. Ciltte kırmızımtırak bir zemin uzerinde sert ve pul pul olmuş bir yuzey gosterir. Uzun bir sure tedavi edilmeden bırakılırsa % 10-20’si yassı hucreli kansere donuşur. Bununla birlikte bu donuşme 25 seneye kadar uzayabilir. Genel olarak solar keratozu olan bireylerin coğu acık renk derili ve zayıf bronzlaşma kabiliyeti olan kişilerdir. Siyah derililerde solar keratozu oluşmaz. 40 yaş ustunde gorulur

Tedavisi: Solar keratozun başlıca değişiklikleri sadece, derinin en yuzeyel tabakası olan epidermisi icine aldığından tedavi icin butun deriyi harap etmek veya cıkartmak gereksizdir. Eğer kanserleşme değişiklikleri duşunuluyorsa biopsi yapılarak patolojik tahlile gonderilmelidir. Yuzunde yaygın miktarda keratozise sahip hastalarda gectiğimiz yıllarda krioterapi, elektrikli zımpara (dermabrazyon), kimyasal peeling ve 5-FU maddesi iceren kremler uygulanmış olup, halen gecerli tedaviler olarak kabul gormektedir. Ancak bu tedavilerin yerini gunumuzde lazer uygulaması almıştır.

Lazer cerrahisi dahi hızla gelişmekte olup birkac yıl oncesine kadar kullanılan ultrapulse C02 lazer yerini, bu tip yuzeyel lezyonlarda erbium yağ lazer almıştır. Erbium yağ lazer uygulaması, lokal anesteziye gerek duyulmaksızın yapılabilmekte olup, tedavi sonrası iyilişme ve kızarıklık suresi C02 lazere gore daha kısadır. Lekelerin bu şekilde tedavisinden sonra daha genc ve canlı bir deri elde edilir ve koruyucu şapka, kıyafetler, guneş koruyucu kremler kullanıldığı takdirde cilt senelerce iyi durumunu muhafaza eder.

Bazal hucreli kanser: Tıbbi pratikte en cok karşılaşılan deri tumorudur. Acık tenli kişilerde ve 40 yaş ustunde sık rastlanır. Vucudun diğer bolgelerine sıcrama ozelliği yoktur. Teşhis konulduğunda tedavi şansı % 95-100’dur. Cerrahi olarak cevresinde en az 0,5 cm sağlam cilt şeridi bırakılarak cıkarılır ve mutlaka patolojiye gonderilir. Patoloji uzmanı ise lezyonun tam olarak cıkarılıp cıkarılmadığı hakkında operatore acıklayacı bilgileri ulaştırır.

Yassı hucreli kanser: Derinin ikinci sıklıkta gorulen tumorudur. Major faktor cildin uzun sure U.V. ışınlarına maruz kalmasıdır. Alt dudakta sıktır. Lenf bezlerine sıcrayabilir. Bu nedenle bu tur lezyonlardan şuphelenildiğinde lenf bezleri mutlaka muayeneden gecirilmelidir. Gunumuzde gecerli tedavisi cerrahi eksizyondur. Erken mudahale edildiğinde tedavi şansı bu kanser turunde de sevindirici olup % 95-100 civarındadır.

Malign melanoma: Vucudumuzdaki cok sayıda kahverengi leklere “ben” (melanositik nevus) denmektedir. Bunlar melanosit dediğimiz cildin koyu renkli hucrelerinin o bolgede yoğunlaşması ile oluşur. Benlerin renk değiştirmesi, buyumesi, koyulaşması halinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu değişiklikler son derece tehlikeli bir tumor olan malign melanomanın habercisi olabilir. Malign melanomanın tedavisi ise cerrahi eksizyon, antikanser ilacları ve radyoterapiden ibarettir.