Yuz Germe (Face Lift)
İnsan yuzunde stres, yer cekimi, sigara ve guneşin olumsuz etkileri yaş ilerledikce sarkma ve kırışıklık ile ortaya cıkar, ayrıca yuz kemikleri incelir, hacim kaybeder; Kaslar zayıflar, gevşer ve yer cekiminin etkisine yenik duşerek sarkmaya başlar; Yağ dokusu zayıflar, azalır ve incelir ve bu yuzden uzerindeki deri bollaşır, buruşur, elastikiyetini yitirerek tum yumuşak dokular ile birlikte sarkma yapar. Bu mekanizma ile yuzdeki statik cizgiler ortaya cıkar. Diğer taraftan mimik kaslarının yıllarca calışıp uzerindeki deri kıvrımların belirginleşmesi ile dinamik cizgiler de ortaya cıkar. Yuz germe işlemi, ilerleyen yaşın bu tur etkilerini ortadan kaldırmaya yonelik yapılan face lift işlemidir. Yuz germe işlemi ile birlikte goz kapaklarının gerilmesi, cene altına liposuction, yağ ve doku injeksiyonu ve Nd-Yag lazer ile uygulamalaı yapılabilir.
Yuz, anatomik olarak uc farklı bolgeye ayrılır. Ust yuz, şakak bolgesi, alın ve kaşları icerir, bu bolgeye uygulanan girişim ust yuz germe işlemidir. Orta yuz, yanak ve ust dudak bolgesini icerir, bu bolgeye uygulanan girişim orta yuz germe işlemidir. Alt yuz, cene altı ve boyun bolgesini icerir, bu bolgeye uygulanan girişim alt yuz ya da boyun germe işlemidir. Her bir bolgeye tek tek ya da bir arada cerrahi girişim uygulanabilir.
Ust yuz germe, kaşları kaldırmaya, alın ve şakak bolgesini germeye yonelik olarak yapılır. Klasik ameliyat tekniği ile saclı bolgeden her iki kulak kepcesinin arasındaki mesafe kesilir, alın derisi sıyrılarak gerdirilir. Bu teknikte ameliyat izi sacların icinde uzun bir cizgi olarak saklı kalır. Cilt bolluğu olmayan vakalarda endoskopik teknik kullanılır ve sacların arasında 2 cm uzunluğunda 4 adet kesi ile ameliyat gercekleştirilir.
Orta yuz germe işlemi, yanakların sarkıklığını gidermeye ve yanak derisini germeye yonelik olarak yapılır. Ameliyatın kesisi kulak dibi hatlarından yapılır, bu sayede gorunur bir iz kalmaz. Cilt bolluğu olmayan vakalarda endoskopik teknik uygulanır ve izler sadece saclı deri icinde 2 cm uzunluğunda gizli kalır.
Boyun germe işlemi genellikle orta yuz germe işlemi ile bir arada uygulanır. Boyun germe işleminde yapılan ameliyat kesisi kulak arkasından saclı deriye doğru uzatılır. Boyun derisi ve kasları serbestleştirilerek yukarıya doğru asılır. Boyundaki sarkma ve kırışıklıklar giderilir, cene acısı belirginleşir, gergin bir boyun gorunumu kazandırılır. Kesi, kulak arkasında kaldığı icin, dışarıdan bakıldığında gorunur bir iz kalmaz.
Ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılır ve suresi yapılacak işlemlere gore 4-7 saat surer. Hastanede kalış suresi 1 gundur. Ameliyatı takip eden 2 gun boyunca yuz, hafif baskılı bir bandaj ile sarılır. Ameliyattan sonra yuz bolgesinde ağrı, gerginlik hissi, şişlik, morarma ve deri yuzeyinde uyuşukluk gibi şikayetler olabilir. Ağrı rahatsız edecek şiddette olmaz ve ağrı kesici ilaclar ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Şişlik ilk birkac gun icinde hızla azalır, geri kalan ve dikkat cekecek kadar belirgin olmayan hafif şişliğin kaybolması ve cildin yuz uzerine tam olarak oturması yaklaşık 4-6 ay surer.
Ameliyattan 1 hafta once, mimik kaslarının hareketlerine bağlı olarak ortaya cıkan dinamik cizgilerin tekrar oluşmasını engellemek ve bu kasların ameliyat oncesi gevşemesini sağlamak uzere botox uygulaması yapılır.