Cocuk sahibi olmak icin cırpınan ailelerin buyuk coğunluğunun isteği, hukuksal engellerin bir an once ortadan kaldırılarak ‘tup bebek’ tedavisinde devletin kendilerine destek olması. Avrupa ve Amerika’da bugun uygulanan tum yontemler Turkiye’deki merkezlerde de aynen uygulanıyor. Tup bebek konusunda Turkiye capında hizmet veren 40 merkez bulunuyor. Ozel klinikler dışında, devlet ve universite hastaneleri de bebek sahibi olmak isteyen ciftlere yardımcı oluyor. Tup bebek uygulamasını ilk başlatan Ege Universitesi Tıp Fakultesi ve Ankara ve İstanbul Tıp Fakulteleri fiyat acısından en uygun olanları. Cocuk sahibi olma cabasının bir luks olmadığını dile getiren aileler, bu tedavinin de SSK kapsamına alınması gerektiğine işaret ettiler.

Uzmanından uyarılar

Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Timur Gurgan, ciftlerin tedavi gorecekleri merkezi iyi araştırması gerektiğini soyledi.

Prof. Gurgan, Turkiye’de yaklaşık 2 milyon ciftin şimdi ya da gelecekte kısırlık ile karşılaşacağının tahmin edildiğini belirterek, "Cocuk sahibi olamayan insanlar ulkemizde onemli sosyal, psikolojik, moral ve ekonomik sorun ve cıkmazlar yaşıyor. Anadolu’da da cok iyi merkezler var. Mutlaka İstanbul’a gitmeleri gerekmiyor" dedi.

Prof. Gurgan ciftlere şu uyarılarda bulundu:

• Erkek kısırlığının tedavisinde cok nadir gorulen bazı hastalıklar haricinde ilac tedavisi fayda sağlamaz. Luzumsuz para ve zaman harcamayın.

• Yuksek teknolojilerin gerekli olmadığında kullanılması faydadan cok zarar getirir. Cunku mudahale edilen insanın en onemli ve hassas hucresi.

• Tup bebek tedavilerinde amac coğul gebelik değildir.

• Tup bebek tedavisi dinen yasak değil. Turkiye kanunlarına ve İslam dinine gore başka kişilere ait sperm ve yumurtaların kullanılması yasak. Bu sınırları zorlayarak herhangi bir girişimde bulunmak sonradan tamir edilemeyecek problemler doğurabilir.