Yumurtalıklarda fazla sayıda yumurta geliştirildiğinde fazla sayıda embryo elde edilebilir. Oluşan embryoların icinden en iyi kalitede olanlarının secilerek anne adayına transfer edilmesi ile gebelik şansı artırılabilir. Fazla sayıda embryo elde edildiğinde ardışık blastosist transferi yapılabilir.
Yumurtalıklardan fazla sayıda yumurta elde edilebilmesi icin ceşitli hormon prepatları kullanılır. GnRH anologları; yapıları GnRH hormonuna cok benzeyen ilaclardır. Bu ilaclar ilk kullanıldıklarında hipofiz bezini uyararak FSH ve LH salınımını arttırır, fakat bir sure sonra hipofiz bezi bu ilaclara cevap vermez, FSH ve LH duzeyleri duşer. GnRH anologları ile tedaviye adet siklusunun başında veya ortasında başlanır. Bu ilaclar enjeksiyon veya nazal sprey (burun spreyi) şeklinde kullanılır. İlaclara 10-14 gun devam edildikten sonra kanda ostradiol duzeyleri belirlenir ve ultrasonografik inceleme yapılır, istenen baskılanma sağlanmış ise gunluk FSH veya hMG enjeksiyonlarına başlanır. Bu enjeksiyonlar sırasında GnRH anologlarına da devam edilir. Folikullerin capı ve ostradiol değerleri olculerek hCG enjeksiyonunun (catlatma iğnesinin) verileceği gun tespit edilir. hCG enjeksiyonundan sonra GnRH anologları ve hMG enjeksiyonları kesilir.
Yumurtalık hiperstimulasyon sendromu
Hiperstimulasyon sendromu (yumurtalıkların fazla uyarılması) hafif, orta ve şiddetli olmak uzere uc derecede gorulebilir.
Hafif hiperstimulasyon vakalarında yumurtalıklar buyur ve kistler oluşur. Bu durum hMG tedavisi goren hastaların ucte birinde gorulur. Hastalarda karın ağrısı ve karında şişlik gorulebilir, dinlenmeyle ve ağrı kesiciler alındığında bu şikayetler gecer.
Orta dereceli hiperstimulasyonda karında şişlik ve hassasiyet artar, yumurtalıklardaki kistler buyur. Bulantı, kusma, kilo artışı tabloya eklenebilir. Hafif hiperstimulasyon gibi tedavi edilir fakat bu vakalar daha yakın takip edilmelidir.
Şiddetli hiperstimulasyon gorulme olasılığı %1’den azdır. Bu vakalarda karın ve goğus boşluğunda sıvı birikimi olur, nefes almakta gucluk hissedilebilir. Bu vakalar hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Gebelik gercekleştiğinde hiperstimulasyon sendromu uzar ve 3 hafta kadar surebilir.
Bunun icin uygulanan en guvenilir yontemler gelişen folikul capının ulrasonografi ile olculmesi ve kandaki ostradiol hormon duzeylerinin belirlenmesidir.
Tup Bebek Tedavisi - 2
Gebelik / Hamilelik / Doğum0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Gebelik / Hamilelik / Doğum
- Tup Bebek Tedavisi - 2