Merhaba Arkadaşlar.Ben bir devlet okulunda sınıf oğretmeniyim.Benim derdim veli ve oğrenci arasında kalmak.
İki tane oğrencim var.Bu oğrenci velilerinin cocuklarının eğitimine maddi ve manevi hic bir katkısı yok.Bir tanesi uzerinden ornek olay anlatayım:
1. Sınıfa başladığımızda genel ihtiyaclarımız icin ucret toplayalım dedik.Velilerim hepsi destek oldular,zaten herkesin rızasını alıyorum.Bu ihtiyaclar ise yazıcı,perde,fotokopi kağıdı vs.Yani devletimizin karşılamadığı,bize bıraktığı eşyalar.Kaynak kitap alalım dedik.Yine herkese sordum,oylama yaptım.Dışarıdan hepiniz kaynak ihtiyacı hissedip kendi duşuncenize gore alacaksınız,bana soracaksınız.Bu bir ihtiyactır.Almak istiyorsanız topluca tek bir kaynak alalım,beraber Sınıfta kullanalım dedik.Hepsi bu konuda istekli.Aldırdık.Meslekte 8. Senem.İstanbulda merkezi ,guzel bir okulda calışıyorum bu arada.Velim kaynak kitap almadı,sınıfca yaptığımız calışmalara da destek olmadı.Durumu yoktur dedim.Ben destek oldum.Kitaplarını aldım.Okul kıyafeti,kırtasiye yardımı icin okul aile birliğine oğrencinin ismini verdim.
Tabi bu ihtiyaclar tek bir seferlik olmuyor.zaman gectikce artarak devam ediyor.Yine bir şey yapamadığını gordum.Yine destek oldum fakat sonrasında veli artık kendisi istemeye başladı.”Hocam bize kitap verecektiniz,hocam tatil kitabı verecek misiniz?” Vs taleplerde bulundu.Sınıf annem bu veliye destek olmak istedi fakat veli durumunun iyi olduğunu soylemiş.Şaşırdım.Benim de iyiliklerim goreve donuşmeye başlayınca hic bir şey yapmamaya karar verdim.
Bu sene de sınıfın genel ihtiyacları icin 20 TL gibi bir ucret topladık.Kitap aldırıyoruz vs.Yine yok.Cocuk her gun okulda ağlıyor.Fotokopi cekip veriyorum ben de.
Veli okula geldi.Devlet kitap vermiyor mu?Perde vermiyor mu?Yazıcı vermiyor mu?gibi sorular.Kadına anlatamıyorum.Ben mudurle konuşacağım falan filan...
Devlet okulu yapar,sırasını koyar vs ama icini doldurmak bizim gorevimiz,Bunlar mahalli imkanlarla olacak şeyler diyorum.veli ısrarla eğitime destek olmak istemiyor.Yanlış anlamayın,olmasın ..Zorla değil.
Esas sorun cocuklar..Ben cocukla veli arasında kalıyorum.Gozumun onunde her gun ağlayan bir cocukla kitabını bile almak istemeyen bir veli arasında kalıyorum.Ben de alırım ama nereye kadar?Veli alabilirim,ama devlet yapsın diyor.Devlet yapmıyorsa aldırmayın diyor..
Arkadaşlar siz olsanız ne yapardınız?Ben yoruldum bu duşuncedeki velilerden..Eğitim bedava diye kendi gorevlerini bile yapmak istemiyorlar..Ben de acıkcası artık kendi butcemden bir şey yapmak istemiyorum.Gercekten zor durumda olan veliler boyle yapmıyor.Onunkini yapacağıma gercekten duyarlı ,ihtiyac sahibi insana destek olmak istiyorum.Ama cocuğun her gun ağlaması da vicdanımı sızlatıyor