cansız sperm mikro tese nasıl yapılır mikro tese video
Azospermi ne demektir
Sperm sayısının normal kabul edilebilmesi icin en az 20 milyon /ml de sperm olması gerekir. 20 milyon/ml in altındaki değerlere Oligospermi (sperm sayısının normalden az olması) denilirken, menide sperm hucresinin yokluğuna Azospermi adı verilmektedir. Bu durumda meni tahlilinde canlı veya cansız sperm hucresi gozukmez.

Nasıl veya neden olur?
Menide sperm bulunmaması ya testislerde sperm uretiminin olmaması veya testislerde uretilen olgun spermlerin boşaltıcı kanallardan dışarıya ulaşamamasından (tıkanıklık) kaynaklanabilir. Her iki durum coğu zaman doğuştan (genetik) olabildiği gibi sonradan da meydana gelebilir
Teşhis nasıl konur?
Bu durumu teyit etmek icin en az iki farklı zamanda yapılmış spermiogram tahliline ihtiyac vardır. Azospermi olan erkeklerde bu durumun nedenini araştırmak icin sıklıkla yumurtalarda sperm oluşumunu uyaran hormonlara (FSH, LH, Testesteron) ve genetik (doğuştan gelen) bozuklukları tespit etmek icin de kromozom analizlerine ve mikrodelesyon denilen ozel genetik testlere bakılır bakılır.

Azospermili hastada sperm elde edilebilir mi?
Hastada hormonlara bağlı veya genetik bir problem yok ise yani sorun sadece testislerde normal uretilen spermlerin boşaltım sistemindeki bir tıkanıklıktan kaynaklanıyorsa testislerden iğneyle doku aspirasyonu veya doku biyopsisi yapılarak (TESA ve TESE işlemleri) sperm hucresi aranır. Tıkanıklığa bağlı durumlarda testisten % 100’e yakın oranda sperm elde etmek mumkundur. Tıkanıklık haricindeki nedenlere bağlı durumlarda ise sperm elde etme şansı % 50 civarındadır.
Biyopsi nerede yapılır?
Biyopsi işlemlerinin mutlaka doku dondurma imkanları olan bir tup bebek merkezinde ve deneyimli bir urolog tarafından yapılması gereklidir. Cunku olgun sperm hucresi bulunursa daha sonra tup bebek tedavisinde kullanılmak uzere dondurulabilir. Dondurulmuş spermlerle başarı ve oluşan bebeğin sağlığı taze spermle yapılandan bir farkı yoktur. O nedenle biyopsinin elde edilecek materyalin heba olmaması acısından dondurma yapılabilen bir yerde olması cok onemlidir.
Biyopsi nasıl yapılır (TESA/TESE/Micro TESE)
İşlem sırasında testisler lokal anesteziyle uyuşturulduktan sonra kılcal bir iğne ile yumurtalık dokusunun sıvısı cekilerek icerisinde sperm olup olmadığı incelenir. Buna TESA (testikuler sperm aspirasyonu) denir. Dikişsizdir ve diğer işlemlere gore daha basittir. TESE (testikuler sperm ekstraksiyonu) ise yumurtalık uyuşturulduktan sonra dokuya kesi yapılmasıdır. Değişik bolgelerden kucuk doku parcacıkları cıkartılarak aynı anda laboratuarda sperm aranması temeline dayanır. Mikro TESE de ise bu doku alınması mikroskop altında yapılarak dokular arasında secicilik arttırılır. Bu işlemler dikişsiz veya cok az dikişle yapılabilir ve işlemden sonra hastanın merkezde yatması gerekmez. Cok fazla ayakta kalmaması icin Kesi yapılan olgularda 2-3 gun yatak istirahati onermekteyiz
Ne zaman TESA-TESE yapılmalıdır?
İki turlu olabilir, birincisi sperm varlığını teyit ettikten sonra yani daha hic tup bebek tedavisine başlamadan biyopsi yapılmasıdır. Boyle bir durumda biyopsi sonrası elde edilen spermler varsa dondurulur. Merkezimiz bu yol daha fazla kullanılmaktadır. Avantajı sperm bulunamazsa bayanın tedaviye alınması gerekmeyecektir.
İkinci yolda ise taze spermle uygulanan yontem ki ulkemizde cok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yontemde biyopsi işlemi tup bebek tedavisi başladıktan ve sperm hucresi gerekli olduğu zaman yapılır. Yani yumurtaların alınacağı gunden bir gun oncedir. Bayan bu sırada tup bebek tedavisinin yumurta geliştirme aşamalarının hepsini gecirmiştir. Sperm bulunduğu takdirde yumurtalar toplanır ve işlem tamamlanır. Bulunamadığı zaman ise tedavi iptal edilir. Tedavinin ortasındaki iptal durumunda ruhsal etkilenme tedavi oncesinde yapılana gore daha ağır olmaktadır.
Once hangisi yapılmalı mıdır?
Daha basit, ucuz ve zahmetsiz olduğu icine iğneyle alma yonteminin (TESA) tercih edilmelidir. Merkezimizde coğu zaman iğne yonteminde bulunamadığı taktirde biyopsi ile alma yontemine (TESE) gecilmektedir. Sperm uretimi olan hastalarımızda %80 civarında iğne yontemi ile sperm bulunabilmektedir.
Mikro TESE daha mı ustundur?
Daha secici olduğu varsayımıyla sperm bulma olaslığının daha yuksek olduğu iddia edilmektedir. Ancak Kendi deneyimlerimiz anlamlı bir farkın olmadığı şeklindedir
İşlemlerin ne gibi yan etkileri vardır ?
Hematom (doku icerisine kanama) en sık gorulen yan etki oluken enfeksiyon cok nadir gorulebilecek yan etkiler arasındadır. İşlemin cinsel yaşantı uzerine olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.
Dokudan alınan spermlerle başarı daha mı duşuktur?
Ozellikle tıkanıklığa bağlı olmayan yani sperm uretiminde yetersizlik olan azospermili hastalarda testisden alınan spermlerle başarı menide spermi bulunana erkeklerle aynıdır. Sperm uretim yetersiliğne bağlı azospermili erkeklerde ise tıbbi literaturde başarı %5-10 daha duşuktur. Merkezimizde ise spermi bulunana erkeklerde gebelik başarısı ……iken, TESE uygulananlarda……. Ve TESA uygulananlarda……dır
Dondurulan spermlerle başarı dah mı duşuktur?
Bu konuda da tıbbi literaturde başarı %5-10 civarında daha duşukken merkezimizde taze kullanılan dokuda gebelik başarısı ……., dondurulmuş doku kullanılan olgularda ise…….. dir.
Azospermili erkeklerin erkek cocuklarında da benzer sorun olma riski varmıdır.
Evet ozellikle genetik testlerde Y kromozomu uzerinde mikrodelesyonlar (genetik şifre kaybı) olan erkeklerin erkek cocuklarında da benzer şekilde ileriki yaşamalarında tup bebk tedavisine ihtiyac duyma olasılıkları daha yuksektir.