yumurta rezervi yumurta rezervinin azalması rezervi nasıl artar yumurtalık rezervinin azalması az olanlar
Yumurta rezervinde azalma
Yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurtalıklardaki yumurta sayısı ve kalitesi azalmaktadır. Diğer vucut hucrelerindeki yaşlanma yumurtalık dokusunda yenilenme olmadığı icin daha hızlı olmaktadır. Kadınlar doğumdan, ergenlik donemive erişkin yaşam boyunca giderek zaman icinde azalan bir yumurta rezervine sahiptir. Bu azalma menapoz doneminde tukenme ile son bulur. Yaşla birlikte aynı zamanda yumurta kalitesi de azalmaktadır. Bazen bu rezerv azalması beklenenden cok daha erken yaşlarda olabilmektedir.
Doğurganlık ne zaman ve neden azalmaya başlar?
Kadınlar 30 yaşına yaklaşırken, yumurta kalitesi ve sayısı duşmeye başlar. Bu azalma 35 yaşından sonra hızlanır. 40 yaşından sonra ise kadınların coğunun normal yollarla gebelik şansı azalır. Yaşla birlikte kalitesi azalan yumurtaların spermle dollenebilme kapasiteside azalmayla beraber dollenenme oluşşa dahi rahimde tutunma ozelliğide azalmakta ve gebelik şansı duşmektedir. 35 yaş ustu kadınların ucte birinde, 40 yaş ustu kadınların ucte ikisinde gebe kalamama problemi vardır. Bir diğer onemli sorunda yaşla beraber gebe kalma olasılığı azalırken, duşuk riskinin de artmasıdır. Coğu zaman yaşa bağlı kromozom bozukluktaki artış bu olumsuzluktan sorumlu tutulur.
Yumurta rezervinin azalmasına etkileyen faktorler nelerdir?
Yaşın dışında da birtakım bozukluklar olumsuz etkileyebilir Bunlar;

Genetik hastalıklar (doğuştan gelen) Yumurtalıklara yapılan cerrahi işlemler Sigara; yumurtalıkların ostrojen salgılayan hucrelerini kotu yonde etkileyerek ostrojen azalmasına neden olarak yada yumurta uzerind direk etkide bulunarak sebep olabilir. . Yumurta rezervinin azaldığı nasıl tespit edilir ?
Over rezervini gosteren en guclu gosterge vajinal ultrason sırasında yumurtalıklar gozlenerek icerdikleri yumurta keselerinin (follikul) belirlenmesidir. Ortalama olarak bu sayı her bir yumurtalıkta 8-10 olması gerekirken rezervi azalmış hastalarda 3-4 e duşmektedir. Ayrıca adetin 3 uncu gununde FSH ve estradiol hormonlarının kan duzeylerinin bakılmasıyla yumurtalık rezervi hakkında fikir edinilebilir. FSH hormonunun yukselmesi (>15) over rezervinin azaldığına işaret edebilir.
Rezervi az olan hastalar gebe kalamaz mı?
Aslında doğal gebelik acısından engel olan bir sebep değildir. Cunku az yumurtalı hastalarda da her ay diğer kadınlar gibi ayda 1 kez yumurta gelişip yumurtlamaya donuşur. Ancak tup bebek tedavisi icin ozellikle bir olumsuızluk ifadesidir. Cunku bu hastalarda yumurtanın azalmasına bağlı olarak analamlı oranda tup bebek şansı ve performansı da azalmaktadır. İkinci bir olumsuzlukta menapoz yaşını normale gore daha erken gelebilme olasılığıdır. Bundan dolayı rezervi duşuk olanlarda tedaviler konusunda erteleyici olmak yanlış bir karar olabilir.