Kızlar dert değil ama fikirlerinize ihtiyacım var. Ben yurtdışında buyudum, Turkiye ’de evlendim ve şuan Turkiye ’de yaşıyoruz. İlerde yurtdışına donmek planlarımız dahilinde. Şoyle bir durum var butun eğitim hayatımı yurtdışında tamamladım ve diplomalarımda kızlık soyadım yazıyor. Pasaportumda da aynı şekilde. Ayrıca yurtdışında evliliğim kayıtlı olmadığı icin bekar gorunuyorum ve kızlık soyadımla tanınıyorum her yerde. Evliliğimi gerekmediği surece (orneğin eşimi oraya goturmek) gibi bir amacım olmadığı surece kaydettirmek zorunda değilim.

Neyse sorun şu ki şuan bir takım eğitimler ve sertifikalar alma surecindeyim. Ayrıca yurtdışında edindiğim universite diplomam icin Turkiye ’de denklik belgesi alacağım. Dolayısıyla kimliğimde yazan soyadım yani eşimin soyadı yazacak denklik belgesinde. Diyelim Turkiye ’de yuksek lisans yapıp yurtdışına dondum . Bu defa yurtdışında denklik belgesi almaya calışacağım ve bambaşka bi soyad yazıyor olacak diplomada. (Gerci araştırdım evlilik cuzdanını resmî belge olarak sunarsam sorun olmayacağını okudum). Bir de acıkcası evhamlı bi tipim. Dunyanın bin bir turlu hali var. Oldu ki boşandım en azından kendi soy adımı ozellikle bu resmî belgelerde korumuş olma duşuncesi beni rahatlatıyor.

Nitekim bugun nufusa gittim kızlık soyadımı eşimin soyadının onune ekletmek istediğimi soyledim ve konuştuğum memur kızlık soyadını yazdırmayı pek tavsiye etmediğini, boyle bi talepte bulunanların coğunun yaşadıkları karmaşıklıklar nedeniyle geri gelip kızlık soyadını sildirmek istediğini, bende sildirmek istersem o zaman mahkemeye başvurmam gerekeceğini, ayrıca ehliyetimde, banka ve kredi kartı hesaplarımda vs. değişiklikler yapmak zorunda kalacağımı yani beni uğraştıracağını soyledi. Kızlık soyadın zaten devlet kayıtlarında var hic bir sorun yaşamazsın temin ederim dedi. Dilekceyi yazdırdım sonra kararsız kalıp geri dondum. Ne yapmamı onerirsiniz ? Siz olsanız ne yapardınız? Bu arada ismim 5, soyadım 6, eşimin soyadı 8 harfli. Kararsız kaldım yardımcı olursanız cok sevinirim.