Hormonal nedenler
Beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezi FSH ve LH hormonlarını salgılamaktadır. Bu hormonlar testislerden sperm uretimini ve erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasını uyarır. İncelemeler bu hormonlara ait bozuklukları veya testislerde sperm uretim bozukluğuna işaret eden hormonal değişiklikleri gosterir.
Testislere ait nedenler
Testise ait nedenler iki grupta toplanabilir: Sperm yapım bozukluğuna bağlı nedenler (non-obstruktif) ve sperm atım bozukluğuna bağlı nedenler (obstruktif).
Sperm taşıyıcı kanallara ve organlara ait nedenler
Testislerde uretilen spermler, epididim organından gecerek vaz deferens olarak bilinen sperm taşıyıcı kanallar aracılığı ile penise taşınır. Uretilen sperm hucrelerinin, bu sistemdeki bir tıkanıklığa bağlı olarak ejakulata (meni) ulaşamaması soz konusu olabilir.
Doğuştan sperm kanalının gelişmemiş olması (İki taraflı doğuştan vaz deferens yokluğu): Doğuştan olan bu bozuklukta testisten sperm taşıyan vas deferens olarak adlandırılan organın tek veya sıklıkla cift taraflı olarak olmaması durumudur.
Sıklıkla vesikulo seminalis ve epididim organının buyuk bir kısmının yokluğunda gorulur. %50-80 oranında bu kişilerde Kistik Fibrozis adı verilen genetik hastalığın taşıyıcısı olabilirler.
İğne ile girilerek testisten elde edilen spermlerin yumurta hucresine mikroenjeksiyonu ile cocuk sahibi olabilen bu kişilerin eşlerinin mutlaka kistik fibrozis taşıyıcısı olup olmadıkları incelenmelidir.
Enfeksiyon, travma, bu organlara veya komşu olan organlara daha once yapılan cerrahi mudahaleler, prostat, vezikulo seminalis kistleri veya taşların varlığında testislerde sperm uretimi devam etmesine rağmen kanal butunluğu bozulduğu icin dışarı cıkış engellenmiş durumdadır.
Ceşitli cerrahi mudahale yontemleri ile tıkanıklığın giderilmesi (vazovazostomi, vazoepididimostomi, TURED ameliyatları) mumkun olmaktadır.
Doğuştan kanalın gelişmediği durumlarda testisten iğne ile sperm alınarak mikroenjeksiyon yontemi ile ciftler cocuk sahibi olmaktadır.
Şeker hastalığı, norolojik hastalıklar, travma sonucu bel omurlarının hasar gormesi, mesane veya idrar kanalı ameliyatları sonrası ejakulasyon (boşalma) sırasında meninin penisten gelmesi yerine mesaneye doğru geri kacması da soz konusudur (retrograd ejakulasyon). Bu durumu oluşturan nedenlere yonelik ceşitli tedavi secenekleri bulunmaktadır.
Erkeklerde infertilite nedenleri
Gebelik / Hamilelik / Kadın Doğum0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji
- Gebelik / Hamilelik / Kadın Doğum
- Erkeklerde infertilite nedenleri