infertilite nedenleri tek tuple hamile kalma şansı tek tuple hamile kalınır mı aşılama kalınırmı
Fallop Tuplerine Ait Nedenler
Gebelik oluşabilmesi icin vaginaya boşalan spermlerin rahim ağzı ve rahim icini gecerek tuplerden yumurtaya ulaşması gerekmektedir. Bu nedenle tuplerin acık olup olmadığının ve gorevlerini yapabildiğinin gosterilmesi onemlidir. İnfertilite nedenlerinin %35'ini tuplere ait bozukluklar oluşturmaktadır.
HSG tetkiki, tuplerdeki tıkanıklığı ve oluşmuş hasarı gosterebilir. HSG filminde bir bozukluk varsa doktorunuz tanı amaclı laparoskopi onerebilir. Tupler kapalı, hasar gormuş veya yapışık bulunursa cerrahi olarak duzeltilebilir. Ancak operasyon ile sonuc alınamayacağı duşunuluyor ise tup bebek yontemi (IVF) tedavide en iyi alternatiftir.

Yumurtlama Problemleri
Duzensiz veya anormal yumurtlama, kısırlığı oluşturan nedenlerin yaklaşık %5-25'ini oluşturur. Normal koşullarda, her ay yumurtalıklardaki olgunlaşmamış yumurtalardan bir tanesi gelişip buyuyerek catlar ve yumurtlama (ovulasyon) meydana gelir. Anovulasyon yumurtlamanın olmamasıdır. Adet duzensizlikleri ve infertilitenin en onemli nedeni anovulasyondur. Adet gorulduğu halde ovulasyon olmayabilir.

Bir kadında ovulasyonun olmadığı aşağıdaki testlerle belirlenebilir.

Adet oncesi donemde rahim icinden biyopsi ile ornek alınması ve patolojik inceleme

USG ile ovulasyon takibi

Serumda progesteron hormon duzeyinin incelenmesi (adetin 19., 21. ve 23. gunlerinde)

Bazal vucut ısısının incelenmesi

Servikal Pap-smear

Serviks mukusunda ipliklenme testi

Yumurtlama olmadığı saptanırsa ilac tedavisi ile yumurtlama sağlanabilir. Ovulasyon ilacları alan kadınların %80'inden coğunda duzenli yumurtlama sağlanmaktadır. Tedavi edilecek başka bir sorun yoksa vakaların yarısından coğunda, ilk 6 uygulamada gebelik elde edilebilir.

Serviks Problemleri
İnfertilite oluşumunda serviksin (rahim ağzı) durumu nadiren tek başına onemli bir neden oluşturur. Spermleri olduren ya da hareketsiz hale getiren salgılar (antikorlar) servikal mukusta, sperm yuzeyinde, seminal sıvıda veya her ucunde birden bulunabilir. Kadından elde edilen servikal mukus, erkekten elde edilen sperm ve ciftin her ikisinden alınan kan ornekleri bu antikorları saptamak amacı ile incelenir.
Ancak bu testler gunumuzde eski onemini kaybetmiş gorunmektedir. Doktorunuzun size onereceği en basit tedavi yontemi ozel hazırlama teknikleri ile elde edilen, hızlı hareketli spermlerin rahim icine enjekte edildiği inseminasyon (aşılama) işlemidir. Uc veya daha fazla inseminasyon ile gebelik oluşmaz ise IVF veya mikroenjeksiyon gibi daha ileri tedavi yontemlerine gecilebilir.

Rahim Kaynaklı Problemler
Histerosalpingografi (ilaclı rahim filmi) rahim ici ve tuplerin durumunu gostermektedir. Adetin bitiminden sonraki bir hafta icerisinde ve yumurtlamadan once yapılır. İlac rahim ağzından verilir ve rahmi doldurarak, tuplere doğru ilerler ve karın boşluğuna dokulur.
Rahimde yapışıklık, rahim boşluğunun durumu ve myom olup olmadığı incelenir. HSG cekilirken verilen radyoopak maddenin oluşturduğu basınc ile bazen tuplerde varolabilen mukus tıkacları acılabilir. Bu nedenle HSG sonrası kendiliğinden gebelikler oluşabileceği konusunda uyarıda bulunmak gereklidir. HSG aracılığı ile saptanan anomalilerin kesinleşmesi veya tedavisi icin histeroskopi yapılabilir.

Karın Zarını İlgilendiren Sorunlar
Peritoneal (karın zarı) faktor, ureme organlarının veya karın boşluğunun ic yuzeyini kaplayan zarın anomalileri ile ilgilidir. Bu anomalilerde teşhis koymak icin laparoskopi kullanılır. Laparoskopi, ic organların gorulebilmesine ve mumkunse tedavisine olanak sağlayan cerrahi bir işlemdir. Laparoskopi ile tanımlanan endometriozis, kadınların %35'inde tek başına infertilite nedenidir.

İzah Edilemeyen İnfertilite
İnfertil ciftlerin yaklaşık % 5-10'unda tum testler normal bulunmaktadır. Ciftlerin bir coğu infertilite nedenini ortaya cıkarabilmek amacı ile yoğun testlere maruz kalmaktadır. Ancak bilinen tum araştırmalara rağmen kısırlığı oluşturan neden ortaya cıkarılamamış ise, "izah edilememiş infertiliteden" bahsedilir.
Acıklanamayan infertilite tedavisinde, sınırlı başarılarla aşılama ve ovulasyon induksiyonu uygulanmaktadır. Aşılama tedavisi ile deneme başına elde edilen gebelik oranı %10-15 civarındadır. İlk 3-4 denemeden sonra başarı oranı dramatik olarak azalmaktadır.
Bu nedenle daha fazla aşılama yapılması bazı ozel durumlar dışında (ciftlerin istemi, kadın yaşının cok genc olması, kısa infertilite suresi) genellikle tercih edilmemektedir

Yaş Faktoru
Merkezimizde tup bebek uygulaması ile başarı oranı; 35 yaş altı kadınlarda embriyo transferi başına %60 civarındadır. Tup bebek tedavisinin başarısı pek cok faktore ozellikle de kadının yaş durumuna gore değişmektedir.
Normal koşullarda korunmayan bir cift icin evliliğinin birinci yılında gebe kalma şansı %80, ikinci yılda %10, ucuncu yılda %1,2 ve dorduncu yılda ise %0,6'dır. İlk adetin gorulmesinden hemen sonraki yıllarda gebelik şansı yuksek değildir.
Cinsel olgunluk yaşının başlamasına kadar gecen surede genellikle adetler duzenli olarak meydana gelmez ve yumurtlama olmaması bu donemde sıktır. Kadında 40 yaşından sonra da gebelik olasılığı ileri derecede azalır. 40 yaş ve uzeri olgularda adet duzeni coğunlukla normal olduğu halde gebe kalma oranı %10'un altına duşer.
Yumurtaların gelişmesi ve ovulasyon meydana gelse de, oluşan yumurtanın kolayca dollenebilmesi oldukca guctur. Gebelik oluştuğunda anne yaşının ileri olması nedeni ile bebekte kromozom anomalilerinin ve duşuk riskinin arttığı da goz onune alınmalıdır.