Polikistik over sendromu yumurtlama olmaması ve buna bağlı olarak ortaya cıkan genellikle gecikmeler şeklinde adet duzensizliği, tuylenme, kilo alma, gebe kalamama veya “zor” gebe kalma ve cok ceşitli başka belirtilerle seyredebilen bir durumdur.

Normalde adet dongusunun ilk gununden itibaren olgunlaşmaya başlayan yumurta hucresini barındıran ici sıvı dolu kesecik, yani folikul, ceşitli nedenlerle gelişememekte ve gelişimin yarıda kalması, her defasında yumurtalıklardan birinde milimetrik boyutlarda bir kistin oluşmasıyla sonuclanmaktadır.

Polikistik Over Sendromu’ndan hangi durumlarda şuphelenilmelidir?
Cocuk sahibi olmak amacı ile tup bebek merkezlerine başvuran kadınların yaklaşık % 20’sinde yumurtlama problemi mevcuttur. Yumurtlama problemlerinin en onde gelen sebebi ise Polikistik Over Sendromu adı verilen durumdur. Ozellikle bir hanım duzensiz adet goruyor, tuylenmede artış mevcut ve kilosu da normalin uzerinde ise, bu sendromdan kuvvetle şuphelenilmeli ve gerekli muayene, ultrason ve tetkikler yapılarak durum acıklığa kavuşturulmalıdır.

Polikistik Over Sendromu’nun sebebi nedir?


Hastalığın gelişim mekanizmasında karbonhidrat metabolizmasını duzenleyen “insulin” hormonunun da etkili olduğu duşunulmektedir. Zira bu hastalar aynı zamanda kilolu kişilerdir. Aşırı kilo ise insulin direncine sebep olur. İnsulin direnci gelişmesi Polikistik Over Sendromu’nun tetikleyici nedenlerinden biri olabilir.

Hastalık nasıl tedavi edilir?


Tedaviyi planlarken oncelikle bu hastaların diyetisyen gozetiminde ideal kilolarına inmeleri sağlanmalıdır. Gerekirse insulin direncini kırmak icin şeker hastalarında kullanılan “metformin” ilac tedavisi bu donemde kullanılabilir. Tıbbi tedavi ve kilo kaybı sonucunda adetlerde onemli oranlarda duzelme olabilmekte, yumurtlama probleminin ortadan kalkmasıyla bazen gebelik kendiliğinden oluşabilmektedir. Ancak bu işlemlerden sonra adet duzensizliği devam ediyorsa, yumurtlamayı uyaran ilaclar ve hormon iğneleri uygulanabilir. Bu takipler sonucu gelişen yumurtalardan normal ilişki onerilerek veya aşılama yontemi ile gebelik oluşturulmaya calışılır. 3-4 kez yapılan takip ve aşılama ile gebelik elde edilememiş ise tup bebek yontemine gecilmesi onerilir.