mikroenjeksiyon nedir morfoloji nedir sperm morfoloji embriyo 0
Klasik tup bebekte yumurta ve sperm hucresi karşı karşıya getirilerek sperm hucresinin yumurta hucresini dollemesi beklenir. Ancak erkek sperm hucrelerinin sayısı, hareketliliği, normal yapıdaki sperm hucre yuzdesi (morfoloji) yumurta hucresini dolleyebilecek yeterlilikte değilse, tek bir sperm hucresi ozel bir aletle cok ince cam bir iğnenin icerisine alınıp, mikroskop altında yumurta hucresi icine direkt verilerek dollenme sağlanır. Bu işleme mikroinjeksiyon adı verilir. Yani mikroenjeksiyon uygulama şekli farklı olan bir tup bebek yontemidir. Hasta takip ve izlemi klasik tup bebekle aynıdır.




sperm iğneyle alınır ve yumurtanın ortasına enjekte edilir

KİMLERE MİKROENJEKSİYON UYGULANIR?
Sperm sayı, hareket veya normal sperm yuzdesinin (morfoloji) cok duşuk olması: Bu problemlerin hepsi bir arada yada ayrı ayrı olabilir. Sperm kalitesinin klasik tupbebek uygulamaya yeterli olmadığı durumlar.

Sperm antikorları: Bazen kadında sperm hucrelerine karşı antikor adı verilen maddeler salgılanır. Bu maddeler sperm hucresinin yumurta hucresini dollemesini engeller. Bu durumda antikor miktarı ve ozelliğine gore mikroenjeksiyon ilk tedavi seceneği olabilir.

Tup bebekte dollenme olmayan hastalar: Dollenmenin % 10 un altında olduğu tupbebek hastalarında.

Operatif olarak sperm alınmasına gerek olan durumlar: Sperm epididim veya testis dokusundan elde ediliyorsa.


mikroenjeksiyon işlemi