2014 yılında cocuğumuz olmuyor diyerek hastaneye başvurdum. Nedenin belirlenmesi icin ceşitli testler istendi benden. Testleri yaptırmaya başladım sonuclar olumlu cıktı. En son eşinizin de semen test yaptırması lazım dediler. Eşim icinde devlet hastanesinden randevu aldık ve test yaptırdı. Sonuclar hic acıcı değildi. Eşimin sperm sayısı hem normalin altındaydı hem de canlı sperm hic yoktu. Eşimin ve benim canım cok sıkıldı bu duruma. Araştırınca sonucların tek testte sağlıklı bir şekilde cıkmayacağı bilgisine ulaştık. 15 gun sonra ikinci testi yaptırdık sonuc yine aynıydı. Toplam sperm sayısı 3 -5 milyon civarındaydı ve spermler cansızdı. Bulunduğumuz il kucuk bir il. Sonuclara bakan doktorlar biran once tup bebek merkezlerine gitmemizi sağlık verdiler. Sonrasında araştırmalar yapmaya başladık. Erkek kısırlığı alanında cok iyi olduğu soylenen birkac doktorun ismine ulaştık. Bu araştırmalarda ozellikle kadınlar kulubunden oldukca faydalandık. Kafamıza en cok yatan doktordan randevu alarak goruşmeye gittik. Doktor muayene etti ve eşimde ileri derece de varikosel olduğunu soyledi. Bunu dışında bazı ileri tetkikler yapıp bu durumun başka nedenleri var mı ona da bakalım dedi. Genetik testi dahil birkac test daha yaptırdık. Testlerin hicbirisinde olumsuz bir durum cıkmadı. Gittiğimiz doktorun muayenehanesinde de bir sperm testi yapıldı. Bu testte ayrıca spermler yıkandı. Yıkanan spermler arasında canlı 11 tane sperm bulundu. Bunun sonucunda doktor varikosel ameliyatı yapalım belki normal yollarla gebelik olabilir olmazsa en son tup bebek deneriz dedi.

Daha onceden de araştırmalar yapmıştık. Alanında uzman bircok doktor bu noktada ameliyattan ziyade hemen tup bebek denenmeli diye fikir beyan etmişti. Gittiğimiz doktorun once varikosel ameliyatı sonra tup bebek demesi kafamızı karıştırdı. Biz yaşımız itibariyle (Eşim 36 ben 30) hemen bir cocuk sahibi olmak istiyorduk. Hemen bir tup bebek merkezine başvurarak tup bebek denemeye karar verdik. Devletin tup bebek masraflarını bazı şartlar oluşursa bir miktar karşılandığını oğrendik. Rapor almaya karar verdik. Daha once benim bazı testlerimi yaptırdığım Zeynep Kamil Kadın ve Cocuk Hastanesi Uroloji biriminden randevu aldık. Eşimin son altı ay icinde yapılan semen testlerine bakan doktor başka hicbir şart aramaksızın rapor almamız icin bizi gerekli birime sevk etti. Sanırım bu raporu almak icin başka bileşenlerde gerekiyor ama eşimin sperm sayısı az ve olan spermlerin cansız olması bize raporun hemen verilmesi icin yetti. Buradan aldığımız raporla tup bebek masraflarımız biraz daha da azaldı. Ayrıca Zeynep Kamil ’deki doktor da once tup bebek denememizi sağlık verdi. Tup bebek denemeniz olumsuz sonuclanırsa aradaki boşlukta zaten varikosel ameliyatını olursunuz dedi.

İstanbul Anadolu yakasında yer alan bir tup bebek merkezinde tup bebek yapmak icin karar kıldık. Randevu alarak hastaneye gittik. Kadın doğum uzmanı olan doktor bunyemizde yer alan urologla goruşun asıl sorun baba adayında dedi. Urologla goruştuk oda ileri boyut varikosel teşhisi koydu. Once ilac deneyelim dedi ve uc ay kullanmam icin ilac verdi. 3 ay o ilacları eşim kullandı ama sonuc değişmedi. İlac denemesinden sonra doktor iğneyle yumurtalardan sperm cekerek tup bebek denemesini yapabiliecegimizi soyledi. Sanırım bu işlemin adı mikroteseydi. Bu işlem sonucunda spermler elde edilerek tup bebek yapıldı.

Sonuc mu bebegimiz 4 aylık olmak uzere. Saglıklı bir şekilde doğdu ve buyuyor. Doğumu beklerken eşim varikosel ameliyatı da oldu. Mikroteseyi yapan doktora eşim guvendi o operasyonuda ona yaptırdı. Kısaca hikayemiz bu şekilde. Bu durumda olan insanlara yardımcı olmak macıyla hikayemizi yazmaya ve kadınlar klubunde paylaşmaya karar verdim. Biz bu işlemler olurken cok zorlandık. Eşiminde benimde psikolojimiz bozuldu. Ama şukurler olsun mutlu sona ulaştık. Kamu kurumu haric ozel kuruluşlarda isim vermek istemedim. Malum sağlık konusunda reklama kacan şeylerde bulunmamak lazım. Zeynep Kamil Hastanesini şiddetle tavsiye ederim. Rapor almadan tutun geneteik testine kadar hemen hemen butun testler burada yapılıyor. Ayrıca gebeliğim biraz riskliydi bende varolan kansızlıktan oturu bu donemde de Zeynep Kamil Hastanesinde kaldım. Turkiye de cok az olan riskli gebelik takip kısmında.

Soruları olan varsa cevaplamaya calışırım. Bu konuda derdi olan herkese Allahım şifa verir inşallah tez zamanda. Saglıcakla kalın