herkese selam.
ben iki yıldır aynı işyerinde calışıyorum. normalde ctesi pazar gunlerimiz tatil. ancak işlerin durumu biraz değiştiği icin beni hafta sonları da gorevlendirmek istediler. şirketin bi sahası var calışma alanı gibi duşunun. bu alana ctesi birkac saatliğine, pazar da birkac saatliğine gitmemi istiyorlar. kesinlikle her ctesi pazar gidilecek diye bişey yok ama orneğin hafta ortası bilgi gelecek atıyorum kara_buz bu hafta ctesi pazar şu şu saatlerde şurada olman lazım gibisinden. pekte duzenli değil bazı haftalar sadece ctesi bazı haftalar sadece pazar bazen de hem ctesi hem pazar bu şekilde calışmam gerekecek. işin durumuna gore. ben bu işe itiraz etmek istiyorum sebeblerim var
birincisi benim evim o iş sahasına cok uzak, ulaşım konusunda servis vb destekleri yok 3 vasıta gidiş 3 vasıta donuş yapmam lazım toplam 2.5-3 saatim yolda gececek.
ikinci sebeb ise hem belli bi iş takviminin olmaması ozel hayat diye bişey bırakmıyor dediğim gibi hafta başında hafta sonu planı yapsam hafta ortasında bana iş cıkarıp hadi ctesi pazar oraya gidiyorsun diyebilirler.
diğer sebeb ise haftada 5 gun calışma + ctesi pazar bu iş derken ben ne zaman dinlenicem, hafta tatili zorunlu değil mi ??
şimdi sorum şu, ben bu işi kabul etmediğim taktirde beni işten cıkarırlar mı? cıkarırlarsa tazminatım yanar mı? cıkarmaları cok buyuk bi dert değil aslında ama bazen kodla falan cıkarıyorlarmış millet bi daha iş bulamıyormuş duyduk boyle şeyleri de pandemi zamanı sonucta.
biraz araştırdım ama cok karışık geldi, işe girişte yapılan iş sozleşmesinde, işverenin gerekli gorduğu durumlarda işci fazla mesaiyi kabul eder gibi bi madde vardı mesela bu maddeye dayanarak bunlar bana yaptırım uygular mı?
bu işi kabul ettiğim taktirde bana fazla mesai ucreti vermek zorunda mı? vermezse şikayet edebilirmiyim?
bu işi donuşumlu yapma imkanım yok yani benden başka birine bu gorevi veremeyeceklerini soylediler. ben yanıt vermedim daha ama yanıt olarak hafta sonlarım boş değil ve evim cok uzak desem, bana uymuyor desem mesela. yukarıdaki sorular kafama takılıyor. ne dersiniz? o işi istedikleri zamanlar aslında herkes icin tatil olduğundan ve benim de tatillerimde boşta oturmadığımı soyleyerek geri cevirsem haksız duruma duşer miyim
sonucta bi işe girerken başta şartlar neyse ona gore kabul ediyoruz. sonradan cıkan bu gibi şeyler insanı zor durumda bırakıyor