Merhabalar,
Başlıkta bahsettiğim cocuk 12 yaşındaki kardeşim. Sınıfındaki oğrencilerin coğunu sevmediğini biliyordum ama bu durumu yeni oğrendim. Sabah evden cıkışlarımız pek denk gelmediği icin okula giderken maske taktığını ancak fark edebildim. Normalde pandeminin başlarında bile zorla maske taktırdığımız bir cocuktu. Bu durum garip gelince ona sordum ve sınıf arkadaşlarının yuzuyle ozellikle de burnuyla dalga gectiklerini, bu yuzden maske takarak yuzunu kapattığını soyledi. Normalde de cok ozguvenli bir cocuk değildir, hatta başkalarının ne duşunduğunu daha bu yaşında cok takar. Bir de bunu duyunca cok uzuldum. Konuşunca da ikna edemedik, takmak zorunda gibi hissediyor. Maske kısmı umarım yanlış anlaşılmaz, sorun maske takması değil takma sebebi.
Eleştiri aldığında guzelce cevap vermek yerine agresifleşen ve karşısındakine sinir olan bir yapısı var. İletişim becerileri iyi değil. Yaşıtlarıyla iyi anlaşabildiğini de duşunmuyorum. Durum boyleyken kendini duzgunce ifade edemiyor ve bu tarz sorunlarını bizim cozmemizi bekliyor ama nereye kadar cozebiliriz ki? Bu yuzden ablası olarak ona yardımcı olmak istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
12 yaşındaki bir cocuğa bu tarz durumlarda nasıl davranmalı, kendini koruması ve duzgun ifade etmesi nasıl oğretilmeli? Ozguven amaclı ovguye mi boğulmalı yoksa kusurların normal olduğu mu anlatılmalı? Yazdan beri duzenli gittiği bir doktoru var, bu yuzunden doktor onerisi dışında ailesi olarak bizim neler yapabileceğimizle ilgili oneriler verirseniz cok mutlu olurum. Teşekkur ederim.