Prof. Dr. Ahmet Rasim Kucukusta enerji iceceklerinin kafein zehirlenmesini artırdığını acıkladı. Usta “Kafein zehirlenmesi ciddi bir tablo. Kalp ve yuksek tansiyon krizlerine yol acabiliyor”dedi.

İşte Prof. Kucukusta’nın kaleminden kafein gerceği!İlk olarak 1987' de Avusturya' da ve 1997' de Amerika' da satılmaya başlanan enerji icecekleri gencler arasında cok populer. Bazıları bunları kahvaltıda, oğle akşam yemeklerinde adeta su veya soda gibi iciyor.

Oysa, 'Drug and Alcohol Dependence' Dergisi’nin son sayısında yayınlanan araştırma enerji iceceklerinin bilincsiz kullanımlarına bağlı olarak gencler arasında kafein zehirlenmesinin her gecen gun hızla arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca, enerji iceceklerinin madde bağımlılığına yol acmasından ve alkolle beraber alınmasının yaratacağı zararlardan ciddi endişe duyuluyor. Kafein bağımlılığı ve kafein yoksunluğu da gencleri bekleyen diğer tehlikeler.

GORULEMEYECEK KADAR KUCUK

Enerji icecekleri ilgili yonetmelikler yetersiz. İceceklerin uzerinde muhtevalarının bildirilmesi ve sağlıkla ilgili uyarılar konması gerekiyor, ama buna fazla uyulmuyor. Bazılarında cok kucuk harflerle 'gunde bir kutudan fazla icmeyin' yazıyor gorebilenler icin. Enerji icecekleri ne besin ne de ilac sınıfına giriyor; bunlar 'besin desteği' olarak değerlendiriliyor ve bundan dolayı da besinler ve ilaclar icin gecerli yasalar bunlara işlemiyor. Ureticiler bunlara 'kafalarına gore' kafein koyabiliyorlar.

Enerji iceceklerinin bazılarının bir şişesinde ancak 14 kutu kola icmekle alınacak miktarda yani 505 miligram kafein mevcut. Kafein zehirlenmesi ciddi bir tablo. Sinirlilik, huzursuzluk, baş ağrısı, carpıntı, ritim bozukluğu, uykusuzluk, terleme, ajitasyon, ellerde titreme gibi sinir sistemi ve mide ağrısı, goğuste yanma, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi belirtilerine sebep oluyor. Fazla miktarda kafein ozellikle de hipertansiyon, kalp yetersizliği, ritim bozukluğu gibi hastalıkları olanlarda kalp ve yuksek tansiyon krizlerine yol acabiliyor.

BAĞIMLILIK YAPIYOR

Kafein bağımlılık yapan bir madde. Belirli bir sure kafein iceren yiyecek ve icecekleri tuketenlerde zamanla kafein bağımlılığı gelişiyor ve bu kişiler kafein almadıklarında huzursuzluk, sinirlilik, carpıntı, yorgunluk, baş ağrısı gibi kafein yoksunluk belirtileri de gosterebiliyorlar. Bir de bazı antibiyotik ve teofilin gibi nefes acıcı ilacların kafeinle birlikte alındıklarında tehlikeli yan etkilere yol acabileceklerini de unutmamak lazım!
alıntı
Bugun