Universite oğrencisiyim ve İzmir ’de okuyorum. 2019 ’da universiteyi kazandım. Bilirsiniz, universitelerde 1 yıllık hazırlık sınıfları var. İngilizce hazırlık sınıfı atlama sınavı var. Hazırlık sınıfını atlarsan direkt bolume başlıyorsun, atlayamazsan hazırlık okuyorsun. Ben atlayamadım. Hazırlık sınıfındayken bizim sınıfta Faslı bir kızla tanıştım. Kızın ismine kısaca ‘H ’ diyelim. H gercekten cok sosyal ve cana yakın birisiydi. Benle tanışmadan once okulda sadece 1 aylık sure boyunca kendine 20 ’den fazla arkadaş edinmişti. Ne zaman universite kampusune girsek, kampuste birileriyle selamlaşıyordu. H ile arkadaş olduk. Hazırlık sınıflarında oğrencilerin bilgi seviyelerini olcebilmek icin zaman zaman okuma, dinleme, yazma ve konuşma sınavları yapılır. H ’nin ingilizcesi zayıf olduğu icin gramer konularını pekiştirebilmek icin benden yardım istedi. Benim ingilizce gramer konusunda eksiğim yoktu ve gramere calışmaya da ihtiyacım yoktu. (Hazırlık atlama sınavında başka yerlerden puan kaybettim.) Ama yine de isteğini geri cevirmedim, cunku yeni bir arkadaş edinmek istiyordum. ve elimden geldiğince yardım etmeye calıştım. Akşam kutuphaneye gitmiştik, gece saat 1 ’e kadar H ’yi calıştırdım.
Daha sonra arkadaşlığımız başladı. İkimiz de şehre yabancı olduğumuz icin beraber şehri keşfediyorduk ve bu surec icinde birbirimizi daha yakından tanıdık. H ile iyice yakınlaşmıştık. Yabancı olduğu icin ve haliyle Turkcesi de zayıf olduğu icin zorlandığı durumlarda yardım ediyordum. (Mesela İzmir metrosu icin oğrenci kartı cıkartmak istemişti ve Konak ’a gidip ordan kartı almasını sağlamıştım. Kendisine online alışveriş icin banka hesabı acmak istiyordu ve coğu banka yabancı uyrukluların banka hesabı acmasına izin vermez. Ziraat bankası muşteri hizmetlerine ulaşıp yabancı uyrukluların Ziraat bankasından kendilerine hesap acabileceğini oğrendim ve bilgiyi aktardım. Turkcesi zayıf olduğu icin yardım ettim. Bu liste boyle uzayıp gider.)
Yalnız H ile takıldığım surec icerisinde kendimi tuhaf hissetmeye başladım. 2020 ’ye girmeden once apartman komşusu olan İranlı bir arkadaşına kıyafet ve kozmetik urunleri alarak guzelce bir hediye paketi hazırladı. Ben de kendisine yılbaşı icin şal almıştım. Yılbaşından sonra bozulmuştum cunku bana hicbir şekilde hediye almamıştı. Aslında, aklının ucundan bile gecirmemişti, ama diğer arkadaşı icin ozene bezene bir hediye paketi hazırlamıştı. Elimden geldiğince iyi davrandığım hÂlde, vaktimden fedakarlık ettiğim hÂlde onun gozunun onunde hicbir hatrım yoktu. Diğer kalan zibilyon tane arkadaşının arasından sadece ”onemsiz”, olmasa da olur denebilecek turden bir arkadaşıydım. Yanlış anlaşılmasın, burada hediyenin pahalılığı onemli değil. Kucuk ve basit bir hediye alarak da onemsediğini gosterebilirdi. Bana hediye almaması, onun gozunde hicbir değerim olmadığını gosteriyor. Yine de hoşnutsuzluğumu belli etmedim. Gormezden geldim.
Başka bir zaman okulun kendi capında duzenlediği bir piyano calma gosterisi vardı. H, izlemeye gitmek istediğini soyledi ve gelmemi teklif etti. Ben de kabul ettim ve saat akşam 8 ’de konferans salonuna gittik. Konferans salonundan 10dk sonra kalktı ve başka bir arkadaşıyla buluşması gerektiğini soyledi ve apar topar gitti. Salonda sap gibi tek başıma kalmıştım ve yine bozuldum. Gormezden geldim.
2 ay sonra butun sınıflar değişti ve herkes başka sınıflara dağıldı. H ile farklı sınıflara duştuk. Sınıflar ayrıldıktan sonra H yanıma gelip guz doneminde yapılacak olan hazırlık atlama sınavından bahsetti ve beraber calışmayı teklif etti. Aslında calışmak istemiyordum cunku hazırlık sınıfındaki oğretilenleri kendi kendime pekiştirmiştim ve sınav formatını iyice cozmuştum. Ama yine de kırmak istemedim ve isteğini kabul ettim. Calışmak icin her gun kutuphanede belli bir saatte buluşmak uzere anlaştık nitekim buluşma vaktinde kutuphaneye gelmiyor, bazen 15, bazen 30, bazen de 1 saat gec kalıyordu ve bu sure bazen 1 saati de aşıyordu. Sinirlenmeye başlamıştım. Calışmak isteyen kendisiydi, fikir kendisinden cıkmıştı, fakat yaptığı işi ciddiye almıyordu ve benim de zamanımı calıyordu. Yine de ses cıkarmadım ve gormezden geldim. Daha once birkac kez arkadaş kaybetmiştim. Ama bu seferkini kaybetmek istemiyordum.
Hazırlık atlama sınavına kadar olan donemde benimle iletişimi koparmadı. Hemen hemen her gun arayıp hal hatır soruyordu. Hazırlık atlama sınavı gittikce yaklaşıyordu ve sınav yaklaştıkca daha cok arayıp yazmaya başlamıştı. Hazırlık atlama sınavından bir gun once biraz daha calıştık. Her şey yolunda gidiyordu. Sınava girdik. Ben gectim, o kaldı. Sınava girdiğimiz gun, konuştuğumuz son gun oldu. Sınav bittikten sonra hic arayıp sormadı ve butun iletişimi kesti. Ben bu arada kendi bolumume başlamıştım. Bir gun merak edip aradım ve sınavdan gecip gecemediğini sordum, gecemediğini soyleyince moral vermeye calıştım ve konuşma bu şekilde sonlandı. 1 ay sonra hic beklenmedik bir şekilde whatsapp uzerinden “Merhaba, nasılsın, ne yapıyorsun” diye mesaj yazdı. O sırada telefon elimde olduğu icin mesajı hemen gordum ve 1dk icinde mesaja “iyiyim, sen nasılsın?” şeklinde cevap verdim. Fakat benim gonderdiğim mesajı 2 haftadan fazla bir sure boyunca gormedi ve cevap yazmadı. Soruyu soran kendisi, diyaloğu başlatan kendisi, ama ben cevap yazdığımda 2 haftayı gecik bir sure boyunca cevap yazmıyor. Amacı tam olarak neydi, bilmiyorum. Sınavdan once bana boyle birşey yapmamıştı. Tavırlarına iyice bozulmaya başlamıştım. Mesaja cevap vermeyeli 3 hafta olmuştu. H ’ye mesaj yazdım ve dedim ki “Eğer arkadaşlık etmemden rahatsız oluyorsan, acık acık soyle.”
Anında gordu ve sesli arama başlattı. Mesajı haftalarca goremediğini, whatsapp mesaj kutusuna bir suru mesaj duştuğunu ve mesajların biriktiğini ve bu yuzden benim attığım mesajı da gormediğini soyledi, ozur diledi. “Tamam, sıkıntı yok.” diyerek telefonu kapattım. Yine gormezden geldim.
Daha sonraları Covid-19 Turkiye ’de yayılmaya başladı. Universiteler cevrimici eğitime gecti, ben de İzmir ’den ayrıldım ve eve dondum. Pandemi donemindeki 6 aylık surecte arayıp sormadı. İlk ben mesaj yazdım. Pandemi doneminde ne yapıp ettiğini sordum. Mesaj yazdığımdaysa oldukca kestirme cevaplar vererek sohbeti sonlandırdı.
Şimdi benim sormak istediğim soru şu: Eğer ki siz benim yerimde olsaydınız, bu kızla arkadaşlığınızı devam ettirir miydiniz yoksa arkadaşlığınızı sonlandırır mıydınız? Ben bu kızla arkadaşlığımı devam ettirmeye calışarak hata mı ediyorum?