İtalya ’nın Siena Universitesi ’den Petiatri Profesoru Carlo Valerio Bellieni, bu konunun peşine duşerek kapsamlı bir araştırmaya imza attı. Bugune kadar yayımlanan 150 ’den fazla araştırmayı yeniden inceleyen Bellieni, uretilen teorilerden yola cıkarak neden gulduğumuz konusunda yeni bir teori oluşturdu.
Bir şeye gulmemiz, uc temel adım sayesinde gercekleşiyor:

Bellieni, araştırmalar uzerinde yaptığı inceleme sonucunda gulme eyleminin uc temel adımdan oluşturduğuna kanaat getirdi: Şaşkınlık, cozum ve net bir sinyal. Peki, bu uc temel adım neticesinde nasıl oluyor da guluyoruz?
Bellieni ’ye gore; bir şekilde gulmemiz icin oncelikle garip gorunen ve uyumsuzluk hissi uyandıran bir duruma ihtiyac duyuyoruz. Bu durumlar, şaşkınlık veya panik yaratan durumlar olabiliyor. İkinci adımdaysa uygunsuz durumun neden olduğu endişe veya stres uzerine duşunuyor ve bir cozume varıyoruz.
İkinci adımdaki cozum surecinde, orneğin, yolda gorduğumuz bir kaplan normalde korkutucu olurken, bu kaplanın birden yerde kendi kendine yuvarlanmaya başlamasıyla durumu tehlikesiz olarak algılıyoruz. Sonrasında da ucuncu adım devreye giriyor: Kahkaha atıyoruz. Bu adım, aynı zamanda etrafımızdaki kişiler icin durumun 'guvenli ’ olduğuna dair net bir sinyal gorevi goruyor. Bu sayede kahkaha insanlar arasında yayılan bir eyleme donuşebiliyor.
Teori, sizi gulduren kişiye neden aşık olabildiğinize de ışık tutuyor: Bellieni ’ye gore bir kişiye sadece sizi gulduruyor diye aşık olabildiğiniz hipotezi, bu sonuclardan yola cıkarak farklı bir yola evriliyor. Bu kişiye aşık olmanız sadece sizi guldurmesinden kaynaklanmıyor. Aksine bu kişi gulerek size “rahatız, guvendeyiz” mesajı veriyor. Bu da bir guven duygusuna yol acıyor.