Gectiğimiz gunlerde benim ve bircok arkadaşımın mail kutularında kimden geldiği belli olmayan garip mesajlar belirdi.
Bu yeni tehdit ile birlikte tanımadığınız bir kadın(!) size mail yoluyla ulaşarak "Bu benim E-mail'im" diye bir mesaj atıyor. Kendisini tanımadığınızı soylemeniz durumunda sizi bir buluşma sitesinde gorduğunu ve erkek arkadaşının evde olmadığını soyluyor.
Gunumuzde coğu kullanıcı mail yoluyla kendine ulaşan kişilere guvenmemesi gerektiğini biliyor ancak ne yazık ki "Yıl olmuş 2020" diyerek bu tur şeylere kananlar da mevcut. Bu olayın neden ortaya cıktığı ise hem benim hem de arkadaşlarım icin gizemini koruyor. Zaman zaman tutamayan internet siteleri uyelerinin hesabını kapatmadan sacma sapan sitelere donuşebiliyorlar. Ben de şahsen bu mesajların boyle bir şekilde geldiğini duşunmuştum. Ancak tum arkadaşlarımda da olduğunda bir test yapmaya karar verdim. Yeni bir Gmail hesabı acarak daha once kayıt olduğum tum sitelere kayıt oldum ve beklemeye başladım. Kayıt olduğum siteler:
Youtube ve tum Google servisleri (Guvenli kabul ediliyor.) Twitch (Guvenli kabul ediliyor.) Facebook ve Twitter (Facebook kısmının guvenliği tartışmalara yol acsa da Twitter guvenli kabul ediliyor.) TaleWorlds Forum (Guvenli olduğunu duşunuyorum.) Glitch (Guvenli olmaması icin aklıma bir sebep gelmiyor.) RenderHub (Bir 3B Model Paylaşım Platformu. Bildiğim kadarıyla profesyonel bir iş bu yuzden guvenli diyebilirim.) Github (Guvenli kabul ediliyor.) Replit (Guvenlik hakkında herhangi bir bilgim yok.) Codenvy (Guvenlik hakkında herhangi bir bilgim yok.)
Bu test mail'i ile uye olduğum bu sitelerin hemen hemen hepsi hedef aldığı kitle tarafından coğunlukla bilinen siteler. Mailimi acıp tum bu sitelere kayıt olduktan sonra beklemeye başladım. Kısa bir sure sonra test mailimin gelen kutusunda aynı tur mesajları gormeye başladım. Bu mesajlar anladığım kadarıyla insanların kimlik bilgilerini veya ip adreslerini acığa cıkarmak amacıyla yapılıyor. Mesajlara bir ornek olarak:

Mesaj Cevisi: Selam tatlım, profiline bir buluşma sitesinde rastladım. Erkek arkadaşım bir haftalığına ebeveynlerini ziyarete gitti ve ben yeni bir şeyler denemek icin olup bitiyorum. Yakın bir yerlerde yaşıyor olman gerek. Bugun veya yarın buluşalım. Ama korkuyorum cunku erkek arkadaşım bu maili gorebilir. Bunun icin guvenli bir site kullanmamız iyi olur.
O yuzden hadi buradan konuşalım! (Burada normalde yazıya basılmış bir şekilde garip bir link oluyordu. Bağlantı adresini kopyala diyerek bağlantıyı kontrol ettim. IP adresinden farklı bir şey değildi.) Lutfen uye ol ve beni bul! Kullanıcı adım JessicaSmith.

Bu ornek ile benzeşen ve tanımadığınız birinden gelen mesajları cevaplamamanız guvenliğiniz acısından bir tedbir gorevi goruyor. Eğer bu tur bir mail ile karşılaşırsanız Gmail veya diğer mail hizmetlerinde bulunan "Kimlik Avcılığını Şikayet Et" seceneği ile mail hizmetinizi sağlayan şirkete bunları bildirin. Asla ama asla tanımadığınız bir kişiden/siteden gelen hicbir linke veya fotoğraf/uygulama'ya tıklamayın. Guvenli ve sağlıklı gunler dilerim.

Dosya Ekleri 1591016977255.png 6,6 KB · Goruntuleme: 38