Domuz gribi olup olmadığınızı anlamak icin yaptırılacak testler neler? Hamileler ve cocuklarda ilk mudahale ne olmalı? İşte merak edilen sorular...
Dr. Murat Kınıkoğlu, Akşam Gazetesi'nde kaleme aldığı yazıda ozellikle hamilleler ve cocuklarla ilgili merak edilen soruların cevabını veriyor..
İşte o yazı...
BİR AİLEDE DOMUZ GRİBİ NASIL SEYRETTİ?
Domuz gribi şu anda İstanbul'da salgın halinde. Ben her gun birkac gripli hasta goruyorum, bunların coğunun H1N1 suşu hastası olduğunu biliyoruz. Şimdiye kadar Domuz Gribi virusu olduğu laboratuar da belgelenmiş dort kişi gordum. İki cocuk ve anne babaları. Cocukların rahatsızığı 7-8 gun surdu, ilk gun ateşleri 39 dereceye cıktı, iki gun icinde duştu ve hastalık bildiğimiz grip gibi seyredip kendiliğinden gecti. Anne babada ateş olmadı ama boğazda yanma, ozellikle akşamları kas ve eklem ağrıları yorgunluktan şikayet ettiler. On gun sonunda onların da hic şikayeti kalmadı. Aslına bakarsanız bende de gecen hafta benzer belirtiler oldu, aldırmadım, spor programımı bile aksatmadım, bir iki gun icinde daha iyi hissedeceğimi duşunuyorum.
DOMUZ GRİBİNİN TESTİ VAR MI?
Son gunlerde pek cok hastam domuz gribi testini soruyor. Domuz gribine ozel H1N1 testi Turkiye'de devlete ait iki merkezde yapılıyor. Bu nedenle ben test yaptırmak istiyorum diyerek yaptırma imkanınız yok. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı acıklamalardan anladığımız kadarıyla bundan sonra test sadece rahatsızlığın ağır seyrettiği duşunulen, yuksek ateş, şuur bulanıklığı, solunum sıkıntıları olan (dolayısı ile hastanede takibe alınan) hastalara yapılacak. Buna karşılık domuz gribi gecirip gecirmediğimizi başka bir testle anlayabiliriz.
İNFLUENZA A TESTİ NASIL YAPILIYOR?
Ozel steril torbaların icindeki ucu pamuklu burun cubukları dort santim kadar burun icine itilerek burun salgısı alınıp ozel bir solusyon icine cozuluyor ve antijen (virusun kendisi) aranıyor. Sonuc yarım saat icinde belli oluyor.
HANGİ TESTLE ANLAYABİLİRİZ?
Grip viruslerinin aynı insanlar gibi aileleri ve sulaleleri vardır. Domuz Gribi virusu 'İnfluenza A' dediğimiz virus ailesine aittir. Şoyle anlatayım; Domuz Gribi virusunun kimliğine baktığınızda adı hanesinde: Domuz Gribi yazar, soyadı kısmında ise : 'İnfluenza A' yazar. Şu anda neredeyse her laboratuvarlarda yapılabilen bir testle virusun adını goremeyiz ama ama soyadını gorebilir, soyadından yola cıkarak bunun adı Domuz Gribidir diye tahmin edebiliriz. Zaten şu gunlerde 'İnfluenza A' testi pozitif olan kişilerin % 90 olasılıkla domuz gribi gecirdiklerini biliyoruz.
HER GRİP OLAN TEST YAPTIRMALI MI?
Grip olanların bu testi yaptırmalarına gerek yok. Domuz gribinin fazla oldurucu olmadığını, normal gripten hicbir farkı olmadığını biliyoruz artık. Tabii ki olumler olacak ama daha onceki griplerde de oluyordu, tek fark eskiden haberimiz olmuyordu şimdi hastane onunden canlı yayın yapılıyor. Test pozitif cıktığında farklı bir tedavi de onermediğimize gore boş yere 80-100 TL vermenin bir anlamı yok.
KİMLER TEST YAPTIRMALI
Ornekler vererek anlatayım. Bugune kadarki istatistikler hamilelerde hastalığın daha ciddi seyrettiğini gosterdi. Bu yuzden diyelim eşiniz hamileyse ve sizde de grip bulguları başladı ise İnfluenza A testi yaptırmanız doğru olur. Eğer test pozitif cıkarsa on gun sureyle grip belirtileri tam olarak gecene kadar eşinizin yanına yaklaşmazsınız. Aynı şey yatalak, cok ağır şeker, bobrek hastalarının yakınları icin de gecerli. Grip olduklarından şupheleniyorlarsa eğer imkan varsa hasta ve yaşlı buyuklerinin yanlarına yaklaşmasınlar. Eğer cocuğunuzda grip bulguları ile birlikte yuksek ateş varsa iki gun sabredin. Bu arada paniklemeyin ateş 39 dereceyi gecmedikce ateş duşurucu vermeyin. Novalgine, Aspirin ve Bebek Aspirini sakın vermeyin. Ateş 39 derce uzerinde ise parasetamol iceren şuruplar veya hapından verebilirsiniz. Ateş ucuncu gun de devam ediyorsa o zaman İnfluenza A burun akıntısı testi yapmanın bir mantığı olabilir. Pozitif cıkarsa doktorunuz cocuğunuzu daha yakın bir takibe alır.
Hamile ve cocuklar icin domuz gribi rehberi
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Hamile ve cocuklar icin domuz gribi rehberi