Hayvansal protein kaynağı olarak sut ve urunleri ile birlikte etler beslenmede onemli yer tutar. Vucut kısa sureli protein yetersizliklerini giderebilse de, eğer uzun sure yeterli proteini almazsa, yıkılan hucreler yenilenemez. Vucut proteinlerinin oluşumu icin kaynak, yiyeceklerin icinde bulunan proteinlerdir. Genelde tum hayvansal besinler ve bazı bitkisel besinler protein icerir. Ancak her besinin icerdiği protein miktarı farklıdır. Ayrıca proteinlerin vucutta kullanılabilme oranı da değişiklik gosterir. Hayvan etlerinden sağlanan proteinlerin sindirilebilirlik oranları yuzde 90 -100, tahıllardan gelen proteinin sindirilebilirliği ise yuzde 79-90 civarındadır.
Aşırı protein alımı zararlı
Bitkisel proteinlerde bazı elzem aminoasitler de tam değildir. Bu sebeple, ozellikle buyume icin bitkisel proteinler tek başına gereksinimi karşılamaz. Bu besinler mutlaka hayvansal protein ile birlikte tuketilmelidir.
Hayvansal proteinler vucutta cok daha iyi kullanılır ve insan vucudunda bulunmayan elzem aminoasitler acısından da daha yeterlidir. Bu sebeple de “iyi kalite protein” olarak adlandırılırlar.
Ancak unutulmamalıdır ki, aşırı protein alımı da sakıncalıdır. Gereksinimden iki kat fazla protein alınırsa, idrarla vucuttan kalsiyum atımı artar, karaciğer ve bobreklerin yuku harabiyete sebep olur.
TAVUK ETİ
Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle ciğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Ekonomik oluşu sayesinde de bol miktarda tuketilebilecek onemli bir protein kaynağıdır. Tavuğun parcalarının her biri farklı ozelliktedir, aile icinde farklı tercihlere boylelikle cok rahat cozum olur. Orneğin protein daha cok goğus etinde, yağ ise boyunda yoğunlaşmıştır. Goğus eti en duşuk yağ (yuzde 9) ve en az kolesterol (67 mg/100 gr) iceriğine sahip olan parcadır.
Protein ve yağ icerikleri acısından onemli avantaja sahip olan tavuk eti ozellikle demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de iyi kaynağıdır. Tavuktaki but eti, goğus etine gore daha fazla B2 vitamini (riboflavin) ve B1 vitamini (tiamin), daha az da niasin vitamini icerir. Tavuk but etinde, goğus etine kıyasla demir, cinko ve sodyum icerikleri de daha fazladır.
Pişirme yontemi cok onemlidir
Pişirme sırasında, pişirme yontemi ve koşullarına bağlı olarak bazı vitaminlerde kayıp olabilir. Vitamin B6 ve pantotenik asit pişirme suyuna gecerek azalabilir bu sebeple tavuk suyunu dokmeyin, mutlaka değerlendirin.
Tavuk etini ızgarada komurleştirmeyin, alevle temasını engelleyin, cunku kanserojen maddeler oluşabilir.
Pişmiş tavuk etinin besleyici değeri yeniden ısıtılması ile az da olsa bir miktar azalma gosterir. Tekrar tekrar ısıtmaktan kacının, mumkun olduğunca pişirir pişirmez tuketmeye ozen gosterin.
Tavuk etini bircok corbaya katmanız hem lezzet acısından hem de besin değeri acısından sofranıza zenginlik katacaktır.
Haşladığınız veya ızgara yaptığınız tavukları salatalarınızın uzerine koyarak yeni ve değişik lezzetler oluşturabilirsiniz.
Nohut veya kuru fasulye yemeği pişirirken tavuk ilave ederseniz protein kalitesi ve dengesi cok iyi olur.
Ispanaklı borek yaparken tavuk ilave ederseniz, besin alımınızı guclendirebilirsiniz veya tavuk ile bezelyeyi, karıştırarak borek ici hazırlayabilirsiniz.
Cocuklarınızın en sevdiği yemeklerden olan makarnaya ilave edeceğiniz tavuk, besin oğesinden zengin bir oğun oluşturabilmenizde size kolaylık sağlar.
BALIK VE OMEGA 3 YAĞ ASİDİ
Son yıllarda ozellikle kirli deniz ve gollerden tutulan balıklarda sağlığa zararlı bazı kimyasalların bulunması, bircok kişiyi balık yemekten vazgecirebiliyor. Oysa en az haftada iki kez balık tuketilmesi gerek. Cunku balıktan alınacak Omega-3 yağ asidinin cok yararlı etkileri var.
Omega 3 nedir?
Omega 3 vucut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitlerindendir.
En iyi Omega 3 kaynağı balıktır. Omega 3 yağ asitlerinin yararlarından her yaş grubundaki bireyler yararlanmalıdır.
Yapılan calışmalar, Omega 3 yağ asitlerinin LDL kolesterol denilen kotu huylu kolesterolu duşurduğu, iyi huylu kolesterolu yani HDL kolesterolu artırdığını belirtmektedir. Bu durumda kalp damar sağlığını koruyucu etki gosterir. Bunun yanı sıra, trigliserid seviyesini duşurur, aterosklerotik plak oluşumunu engeller. Damar sağlığını koruyucu etki gosterir.
Cocuklarda zekÂyı geliştirir
Zek gelişiminde balığın ozellikle cocuklarda zekÂyı geliştirici ozelliği vurgulanmaktadır. Bu beyindeki yağın ana bileşiminin Omega-3 yağ asitleri iceren DHA (Docosa Haxaenoic Acid) olmasındandır.
Deniz urunleri beyin icin cok yararlı besinlerdir.
Omega 3 yağ asidinin oğrenme kabiliyetini artırıcı etkisi vardır.
Hamilelik sırasında, bebek Omega 3 yağ asitlerini anneden alır. Bu nedenle, hamilelik surecindeki annenin balık tuketmesi gereklidir.
Cocukların surekli ve iyi bir Omega 3 yağ asidi kaynağına ihtiyacları vardır. Omega 3 yağ asidi alımı ile konsantrasyon-larını korumalarını sağlamak mumkun olabilmektedir. Bu, yetişkinler icin de gecerlidir.
Balık eti, iyi kolesterolun kotu kolesterole oranını artırarak kardiyovaskuler sistem icin cok faydalı olur.
OZETLE HAFTADA
2 gun balık, 2 gun kırmızı et, 2 gun tavuk eti,
1 gun kurubaklagil tuketerek dengeli
protein almış olursunuz.
Alıntı
Beyaz etin faydalari
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Beyaz etin faydalari