

Su damacanaları, pet şişe, teneke kutu ve biberonda kullanılan BPA adlı maddenin damarları yağlandırdığı ortaya cıktı. Kalp ve şeker riskini artıran bu madde erkekte kısırlık, kadında meme kanseri riskini artırıyor.
Pet şişelerin, metal icecek kutularının ve biberonların kalp hastalığı riskini iki kat artırabileceği bildirildi. Evde su ictiğimiz damacanlar, cocukların biberonları, teneke meşrubat kutuları, plastik catal- kaşıklar, hemen herkesin elinde olan pet şişeler...
Bu maddelerin insan sağlığı acısından buyuk risk taşıdığı yapılan bir araştırmayla ortaya cıkarıldı. Gıda sektorunde sıkca kullanılan Bisfenol’un yol actığı hasarlar gercekten korkunc boyutlarda. İngiltere'de 1500 kişi uzerinde yapılan araştırmada, gıda sektorunde paketlemede kullanılan Bisfenol A (BPA) adlı maddenin kanda normal seviyenin uzerinde bulunmasının kalp problemlerini artırdığı belirlendi.
ŞEKER RİSKİ VAR
Şişelerin ve kutuların kaplamasında kullanılan bu kimyasalın şeker hastalığı riskini de yukseltebildiği belirtildi. BPA ayrıca plastik catal-bıcaklarda, CD kaplarında ve diş dolgularında da kullanılıyor. Yapılan bu son araştırmayla, paketlemede kullanılan BPA'nın sağlığı doğrudan olumsuz etkileyebildiğinin gorulduğu bildirildi.
KISIR YAPIYOR
Vucutta kadınlık hormonu ostrojen bicimine girebilen BPA'yla ilgili hayvanlar uzerinde yapılan araştırmalarda, bu maddenin meme kanseri, karaciğerde hasar, obezite, şeker hastalığı, erkeklerde kısırlık, genclerde ise gelişme sorunlarına yol acabildiği gorulmuştu. Journal of American Medical Association Dergisi'nde yayımlanan araştırma, 18 ila 74 yaşlarındaki 1455 yetişkin arasında yapıldı.
DAMARLARI TIKIYOR
Bilim adamları, BPA'nın kalp ve diyabet riskini nasıl artırdığını bilmiyorlar, ancak bu kimyasalın damarlarda daha cok yağ birikmesine yol actığı ve insulinin işlenmesi surecine mudahale edebildiği tahmininde bulunuyorlar.
Bugun