Tum kanserler arasında altıncı sırada yer alan yemek borusu kanserlerinde beslenme alışkanlıkları onemli rol oynuyor. Sıcak cay ve sigaranın cok tuketildiği Guney Doğu Bolgesi’nde sıkca rastlanıyor. Ne olursa olsun cayla sigarayı birarada icmeyin.
Ozofagus kanserinde sigaranın rolu nedir?
ABD ve Batı Avrupa'da ozofagus kanserinin en onemli sebebi sigara ve alkol kullanımıdır. Ozofagus kanserinin sık gorulduğu diğer bolgelerde, beslenme ile ilgili faktorler, sigara ve alkolden daha on plandadır. Alkolun etkisi tek başına oldukca az olup, sigara ile birlikteliğinde ozofagus kanseri riski doz ve sureye bağlı olarak cok yukselmektedir.
Beslenmede nelere dikkat edilmeli?
Beta karoten, A, B, C, E vitaminleri, folik asit, riboflavin (bir vitamin turu), eser mineral ve metallerden magnezyum, cinko, selenyum, molibden'in antioksidan etkileri, hucre rejenerasyonu ve hucre bolunmesi uzerindeki etkileri bilinmektedir. Bu maddelerin yetersiz alımı ozellikle buğday, mısır ve pirincten zengin, taze meyve ve sebzeden fakir diyet sonucu onemli risk oluşturmaktadır.
Sigara, alkol, taze sebze ve meyvenin yetersiz alımı, ozofagus kanseri icin risk oluşturan en onemli uc etken olarak kabul edilmiştir. Bu uc etken, ozofagus kanserli hastalarda yuzde 83 oranında saptanmıştır. Beslenme alışkanlıkları, ozellikle de cok sıcak iceceklerin fazla miktarda ve sık alınması belirgin risk faktoru olarak kabul edilmektedir. Ulkemizde Doğu Anadolu'da sigara ile birlikte cok sıcak ve fazla miktarda cay icme alışkanlığının olması ve bu bolgeye iklim koşulları nedeniyle taze sebze ve meyve transportundaki guclukler, ozofagus kanserinin sık gorulmesinin nedenleri olarak duşunulebilir.
Tanı yontemleri nelerdir?
Ozofagus kanseri şuphesi olan tum hastalarda endoskopik inceleme en onemli tanı aracıdır. Ozofagoskopinin onemi sadece teşhis konulmasında değil, tedavinin ne şekilde yapılacağının tespiti acısından da buyuktur.
Tedavi yontemleri nelerdir?
Ozofagus kanserlerinde tedavinin secimi oncelikle tumorun evresi ve yeri olmak uzere bircok faktore bağlıdır. Erken yakalanmış olgularda en etkili tedavi yontemi cerrahidir. Sadece cerrahi tedavinin veya radyoterapinin yeterli olamayacağı bazı vakalarda kombine (cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi) tedaviler duşunulebilir.
alıntı
OP. DR. GUVEN ATASOY
Dikkat!! sigarayı ve cayı birlikte tuketmeyin
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Dikkat!! sigarayı ve cayı birlikte tuketmeyin