guneş doğarken uyumak hamilelikte cok uyumak zararlımıdır yemekten sonra uyumanın zararları
Selcuk Universitesi Meram Tıp Fakultesi Nefroloji Anabilim Dalı oğretim uyesi Prof.Dr. Suleyman Turk, uyku bozukluğu ile ilgili sorunların toplumda cok yaygın olarak gorulduğunu ve uykusuzluğun yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bircok hastalığın habercisi olduğunu soyledi.
Prof.Dr. Suleyman Turk, gun ışığının ilk saatlerinde uyumanın sağlık acısından cok zararlı olduğunu, kalp krizlerinin bu saatte uyuyanlarda uyumayanlara gore daha fazla gorulduğunu vurguladı. Gun batımında uyumanın da zararlı olduğunu vurgulayan Tuk, "Bu saatte uyumak kalp hızı değişkenliğini ve ozellikle zihinsel fonksiyonları olumsuz etkilemektedir” dedi.
Ozellikle sabah kalkıldığında kendisini dinlenmiş hissetmeyen, baş ağrısı ile uyanan veya yataktan kalkmakta zorluk cekenlerin uyku ile ilgili sorunları olabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Turk, bu kişilerin mutlaka uyku uzmanlarından yardım istemelerini onerdi.
UYKUSUZLUK VERİMİ DUŞURUYOR
Uyku bozukluğunun başta beden sağlığı olmak uzere psikolojik sağlık ve zihinsel sağlığı da olumsuz etkileyerek insanların verimliliğini duşurduğunu kaydeden Prof.Dr. Turk, şoyle devam etti:
“Uykusuzluğun depresyon, obezite (şişmanlık) ve şeker hastalığına da yol actığı gosterilmiştir. Uyku sırasında başta kalp ve bobrek olmak uzere tum organlarda yenilenmenin olduğu ve uykuya yapılan mudahalenin organlarımızda meydana gelen bu yenilenmeyi engelleyerek hasara yol actığı tespit edilmiştir. Ozellikle işleri gereği uyku duzeni olmayan okyanus otesi ucan pilotların, ağır vasıta, kamyon ve otobus suruculeri ile gece vardiyasında calışanların kalp ve bobrek hastalıklarına daha fazla yakalanmaları da uyku bozukluğunun sağlımızı ne kadar olumsuz etkilediğini gosteren sonuclardır.”
SAĞLIKI YAŞAM İCİN DUZENLİ UYKU ŞART
Yetişkinlerin yaşam kalitesini olumlu olarak etkilememesi icin gunde 6- 8 saatlik duzenli uykuya ihtiyacları olduğunu belirten Prof.Dr. Suleyman Turk, “Akşam yemeğinin gec yenilmesi, yine akşam saatlerinde fazla miktarda cay, kahve ve alkol tuketilmesi uyku kalitesini olumsuz etkileyerek depresyon ve anksiyeteye sebep olduğu yapılan araştırmalarda ortaya cıkmıştır” dedi.
Cocuklarda buyume hormonunun uyku sırasında zirveye ulaştığını belirten Prof.Dr. Turk, cocukların sağlıklı buyumeleri icin duzenli uyku alışkanlığı edinmelerinin buyuk oneme sahip olduğunu belirtti.
OĞLE ŞEKERLEMESİ ŞİFA HAZİNESİ
Prof. Dr. Suleyman Turk, gece uykusu yanında batı toplumlarda ‘siesta’ olarak adlandırılan duzenli 30- 60 dakikalık oğle uykusunun sağlık acısından cok olumlu etkilere sahip olduğunun yapılan calışmalarda belirlendiğini belirtti. Prof.Dr. Turk, “Yunanistan'da siestanın insan sağlığı ve verimli calışmaya olumlu etkileri sebebi ile mesai saatleri değiştirilmiştir. Siesta uygulaması ayrıca oğle sıcağında guneş ışınının zararlı etkilerinden insanları korumayı da amaclamaktadır” diye konuştu.
KORTİZON SEVİYESİ 'PİK' YAPIYOR!
Prof. Dr. Suleyman Turk, gun ışığının ilk saatlerinde uyumanın sağlık acısından cok zararlı olduğunu, kalp krizlerinin bu saatte uyuyanlarda uyumayanlara gore daha fazla gorulduğunu soyledi. Prof. Dr. Turk, şoyle konuştu:
“Bu zaman diliminde bazal kortizon seviyesi ‘pik' yapmaktadır. Gun ışığının ilk saatlerinde uykuda olmak sağlık acısından buyuk risk taşımaktadır. Bu durumun aksine olarak gun ışığının ilk saatlerinde uyanık olmanın beden sağlığına olumlu etkilerinin yanı sıra ozellikle oğrenciler acısından cok onemli olan zihinsel verimliliğin en yuksek olduğu zaman dilimidir. Gun batımında uyumak da insan sağlığı acısından cok zararlıdır. Bu saatte uyumak kalp hızı değişkenliğini ve ozellikle zihinsel fonksiyonları olumsuz etkilemektedir.”
Prof.Dr. Suleyman Turk, yaşam kalitesini yuksek tutmak icin icin beden, ruh sağlığı ile ve sosyal ilişkileri doğrudan etkileyen uyku kalitesinin sağlık acısından buyuk oneme sahip olduğunu bildirirken, “Kaliteli hayat kaliteli uyku ile mumkundur” diye konuştu.
Prof. Dr. Suleyman Turk, hastanelerde tedavi amacı ile yoğun bakım unitelerinde yatan veya birden fazla hastanın aynı odada yatması nedeni ile hastaların uykularının sekteye uğramasının hastaların tedavisini olumsuz etkileyebileceği ileri suren calışmalar olduğunu belirtti. Uyku kalitesini ve ritmini olumsuz etkileyen her turlu sebebin kalp ve bobrekte ciddi hasara yol actığının laboratuar ortamında ‘hamster' isimli deney hayvanlarında da gosterildiğini vurgulayan Prof. Dr. Suleyman Turk, bu calışmanın sonuclarını gosteren makalenin ‘The American Journal of Physiology- Regulatory, Integrative and Comparative Physiology' isimli derginde yayınlanacağını belirtti.
alıntı
Timeturk
Gun doğarken uyumak kalp riskini arttırıyor
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gun doğarken uyumak kalp riskini arttırıyor