Merhaba.

biraz ic dokuş, biraz burdaki tecrubelerden faydalanırmıyım belki diye acıyorum konuyu.

Cok uzun yazmamak adına ozet gecmeye calışacağım. 2 kızım var (13 ve 9 yaşlarındalar)

Uzun yıllar Turkiyede yaşadıktan sonra yaklaşık 1 sene once yurtdışına donduk. Donduk diyorum cunku ben burda doğdum buyudum. Cocuklarımda burada doğdular.

Ama işimiz nedeniyle Turkiyede yaşadık. Ozellikle cocukların eğitimi icin burası onlar icin daha iyi bir gelecek vaad ediğini duşunerek donme kararı aldık. Bundan pişman değiliz, duzenimiz vs iyi cok şukur.

Beni endişelendiren bazı konular var ama.
Cocuklar okul hayatına Turkiyede başladılar. Gittikleri kurumlar hep saygın yerlerdi. Eğitimleri benim icin nekadar onemliyse guzel ahlaklı, saygılı yetişmeleride okadar onemli.
Cok şukur bugune kadar hep elimizden geldiğince guzel ve dikkatli yetiştirdik.
Sıkıntım burda başlıyor.
Turkiyede kreş yaşında başlanır ya hani işte ozel bolgeni annen-baban dışında kimseye gostermeyeceksin, işte kendine dokundurmayacaksın gibi gibi…
Hep bu zihniyete buyuduler ve ben bundan cok memnunum. Bu konuda cok dikkatliyimdir zaten.

Ama şimdi burda malesef herşey farklı. Buyuk kızım ile birlikte spor salonuna başladık mesela. Kadınlar soyunma odasında anadan doğma dolanıyorlar
Utanma sıkılma yok hic birinde. 60-70 yaşında kadınlar bile hic biryerlerini ortmeden, cıplak halde ustunu başını giyinirken gayet normal sohbet ediyorlar. Kadınlı-erkekli karışık saunaya giriyorlar falan…
Ayıp veya cekinme hic yok. Cok rahatlar.

Eskidende boyleydi tabii, spor dersinden veya yuzme dersinden sonra ulu orta soyunurlardı. Biz dikkat eder yada tekli kabinlere gidince bize gulerlerdi. Ama ben bunları ozaman cok anlamiyordum sanırım, yada unuttum herhalde.
Şimdi gordukce cok rahatsız oluyorum. Cocuklara kotu ornek olmaları acısından endişelerim var.
Orneğin ikiside kucuklukten beri yuzuculer. Burda da devam ediyorlar, mesela tekli kabinler var ve tum cocukların birlikte (kızlar ayrı erkekler ayrı) ortak kullandıkları bir soyunma odası var. Oğretmenler herkes birarada soyunup giyinsin demiş kucuk kızıma, oda tekli kabine girmek istemiş.
Oğretmenle konuştum, beni anlamadı. Butun hepsi aynı, utancak ne var tarzında konuştu ama ben oyle istiyorum diyince kabul etti. Kızım tekli kabini kullanıyor uzerini değişirken. Buyuğunde oyle sorun olmadı.
Veya orneğin Kadınlar yazın ustu acık guneşlenebiliyorlar veya havuza girebiliyorlar.
Cok rahat, kimsede yadırgamıyor.
Yazın kısa eteklerinin altına oturup kalkarken dikkat edemezler diye kısa tayt giydirten beni bunlar rahatsız ediyor.
Ben kendim kapalı değilim, ama yerine gore giyinmesini severim. Cocuklarımıda o doğrultuda buyutmek isterim ayıbı, gunahı, cekinmeyi vs oğrenerek buyusunler istiyorum.
Kafalarının karışmasından korkuyorum ve uzuluyorum kısacası. Ahlakları bozulmasını istemiyorum.
Cocuklar ile bu konuyu nasıl konuşmalıyım?
Bizim yaşantımıza ters olduğunu nasıl anlatmalıyım.
Yada konuşmalımıyım? Onuda bilmiyorum. Hangisi doğrudur?
Benim annem benimle hic konuşmazdı bunları birtek biz onlar gibi değiliz falan derdi. Onlar ayıp nedir bilmez, biz oyle değiliz bizim Allah korkumuz var onların yok falan tarzı anlatır gecerdi.

Pdr desteği duşundum ama burdakilerin bunu anlaması imkan yok. Turkiyedeki oğretmenleri ile irtibatdayız halen, onada sormayı duşundum. Ama burda tecrubeli, ozellikle yurtdışında yaşayan annelerden fikir alayım istedim once.

Kısa yazacaktım guya ama roman olmuş. Varsa fikri, tecrubesi olan seve seve dinlerim…