Yapılan araştırmalarda “arı sutu”nun hem hastalıklara karşı koruyucu hem de hastalıkları tedavi edici etkisi olduğu kanıtlandı. İşte “arı sutu” şifalı olduğu hastalıklar. Dr. Aysun Cetin anlatıyor.
Arı sutu sırlarla dolu! “Arı sutu” ruhun ve bedenin doğal sağlık kaynağı…
Dr. Aysun Cetin Erciyes Univrsitesi Tıp Fakultesi Biyakimya bolumunde arı sutu ile ilgili yapılan araştımalar hakkında bilgi verdi.
Arı sutu nedir? Arı sutu ile balın arasındaki fark nedir? Arı sutu nasıl elde edilir? Doğal ciceklerden beslenen arıların sutu ile şekerle beslenen arıların sutu arasında fark var mıdır? Arı sutunun sırrı nedir? Arı sutu nasıl kullanılır? Arı sutu ile ilgili araştırmalardan elde edilen sonuclar neler? Sizin arı sutu ile ilgili araştırmalarınızdan elde ettiğiniz sonuclar neler? Arı sutu bağışıklık sistemini guclendirir mi? Hastalıklara karşı koruyucu etkisi var mı? Hangi hastalıkları tedavide kullanılır?
Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Dr. Aysun Cetin iyilikguzellik'in sorularını yanıtladı.
Arı sutu nedir?
Arı sutu, 5-15 gunluk işci arıların yutak ustu salgı bezlerinden salgıladıkları bir maddedir.
Jel halinde akıcı kıvamda, kremsi-beyaz renktedir. Tadı ekşi ve kokusu keskin fenolik yapıdadır. Memeli hayvanların memesinde oluşan sut ile ilgisi olmadığı halde yavru beslenmesinde kullanılması ve sute benzeyen gorunumu sebebiyle Turkce'de sut olarak adlandırılmakta diğer dillerde ise kraliyete ait jel (İng: Royal jelly) olarak adlandırılmaktadır. Kralice arının besini olup, besin değeri son derece yuksektir. Tum yaşamı boyunca arı sutu ile beslenen kralice arının omrunun uzunluğuna da en onemli işarettir. Diğer arılar sadece 2 ay yaşarken, kralice arının omru 6 yıldır.
Arı sutu ile balın arasındaki fark nedir?
Arının 2 ceşit urunu vardır. Birincisi doğadan topladıkları, ikincisi ise arının bedeninden salgıladıkları urunlerdir. Arı doğadan topladıklarıyla bal, polen ve propolis uretirken bedeninden de arısutu, mum ve arı zehiri uretir. Doğadan geldiği icin bal ve polen iklimlere gore değişiklik gosterir ama arının salgıladığı urunler tum dunyada aynıdır ve cok yararlıdır. Arı sutu, arıların bize armağanı olan harika bir maddedir. Cok ceşitli alanlarda tedavide kullanılır.
Etken maddeleri nelerdir?
Arı sutu; yaklaşık yuzde66 oranında su, yuzde14,5 oranında karbonhidrat, yuzde 4,5 oranında lipid, yuzde13 oranında aminoasit, B grubu vitaminlerinin tumune ek olarak A, D, C, E vitaminleri, biyolojik aktif maddeler, onemli bazı mineral maddeler ve bir miktar da tespit edilemeyen maddeler icerir. Ayrıca 10 temel(esansiyel) amino asitten sekizini (metionin, losin, lizin, valin, fenil-alanin, treonin, triptofan, izolosin), doğal hormon ve enzimleri icermektedir. Metabolizma icin cok onemli olan panteik asit, asetilkolin, protein, bağışıklık sistemini guclendiren bir yağ asidi olan 10-HDA, sepanin asit , hastalıkların iyileşme doneminden sonra sindirimi duzenlemek ve iştahı acmak icin cok ideal olan oleik asit icerir.
Arı sutu nasıl elde edilir?
Arı sutu, işci arıların yutmaksızın ciğnedikleri, cicek tozlarından yaptıkları ve başlarının ustundeki bir bezede sakladıkları ozel bir madde ile karıştırdıkları maddedir. Bu kuvvetli protein gıdası bebek arıları (larvaları) ilk 2 gunde, kucuk bir arıya donuşturur. Bu işlem gercekleştikten sonra, işci arılar arı sutu uretimini azaltırlar ve sadece mevcut kralice arı ve bir sonraki sefer kralice arı olarak secilen prenses arı icin uretime devam ederler. Hem kralice arı hem de prenses arı bu gıda ile beslenmeye devam eder. Teknik olarak arı sutu uretimi ana arı uretimine benzer olarak “Doolittle yontemi” olarak adlandırılan “larva transferi yontemi” ile yapılmaktadır. Cok miktarda larvadan az miktarda arı sutu elde edildiği icin maliyetin yuksek olması dezavantajıdır.
Doğal ciceklerden beslenen arıların sutu ile şekerle beslenen arıların sutu arasında fark var mıdır?
Tabii ki fark vardır. Arı sutu, 5-15 gunluk işci arıların yutak ustu salgı bezlerinden salgıladıkları ve cicek tozlarından yaptıkları bir maddedir. Arı sutunun bileşiminde protein, vitamin, yağ asitleri vardır. Arı sutundeki proteinin sentezi icin de polen şarttır. Arılar ise bu poleni ancak doğal ciceklerden beslenerek alabilir.
Arı sutunun sırrı nedir?
Arı sutunde, kralice arının nicin inanılmaz buyuk (iri), uzun omurlu, verimli ve diğer arılarla mukayese edildiğinde neden daha fazla enerjiye sahip olduğunun sırrı saklıdır. Ana arı ve işci arılar yumurtadan cıktıklarında aynı genetik yapıya sahip olmalarına rağmen, larva doneminde farklı oranda ve surede arı sutuyle beslenmeleri yapılarının farklılaşmasına neden olmaktadır. Sadece 6 gunluk bu farklı beslenme sonucunda ana arı hastalıklara direnc kazanmakta, gunde kendi ağırlığının iki katı kadar (1500-3000) yumurta uretebilmekte ve 6 yıl kadar yaşamaktadır. Diğer işci arılar ise kolay hastalanırlar, dişi oldukları halde yumurta bırakamazlar ve sadece 2 ay yaşarlar. İki birey arasındaki bu derece farlılaşma sadece arı sutu ile beslenmelerinden kaynaklanmaktadır
Arı sutu nasıl kullanılır?
Arı sutu, hem erkek hem de kadınların kullanabilecekleri bir doğal urun olup, ruhsal ve fiziksel vucudunu dengede tutmak isteyen herkes, ozellikle orta yaş ve uzerinde olanlar, menopoz donemindeki kadınlar, en yuksek fiziksel dayanıklılığı arzu eden sporcu veya vucut geliştiriciler kullanabilir. Mutlak surette soğuk ortamlarda saklanması gereken arı sutunun tuketimi; sabahları ac karnına kahvaltıdan yarım saat once ve tahta bir kaşık yardımıyla saf olarak dil altından alınması şeklinde tavsiye edilmektedir.
Arı sutu ile ilgili araştırmalar nelerdir?
Yılardır arı sutunun olağanustu gencleştirme gucu ve sağlığa faydaları araştırılmaktadır. Amerika’da pek fazla bilinmemesine rağmen, Avrupa ve Asya’da cok uzun bir sureden beri bilinmekte ve kullanılmaktadır. Arı sutu’ nun unu 1950’li yıllarda Avrupa’da onun hakkında yayınlanan yazı ve raporlardan sonra dunyaya yayılmıştır. Gercekte arı sutu hakkında en fazla araştırma ve tıbbi yayın Fransa, Almanya, İtalya, Rusya, Cin ve Japonya’da yapılmıştır. Şu an icin Japonya dunyada en fazla arı sutu tuketen ulke durumundadır.
Arı sutu ile ilgili araştırmalardan elde edilen sonuclar neler?
Kanada Ulusal Kanser Araştırma Enstitusu'nun 27.04.1963 te yayınlanan raporuna gore Prof. Gordon F.Towsen'in aldığı sonuclar ise; "Arısutunun bileşiminde bulunan 9-10 Hydroxy-2 Transoique ve Dicarboxylic gibi asitlerin bulunması losemi(leucemie) - KAN KANSERİ’nin gelişmesine ve diğer bazı kanser tumorlerinin buyumesine engel olmaktadır. Bu konuda profesor tarafından 2000 deney faresi uzerinde yapılan incelemelerde, farelerin hepsine kanser hucreleri aşılanmış ve bunlardan 1000 tanesine hicbir mudahale yapılmayarak kendi haline bırakılmış, diğer 1000 tanesine de “ARI SUTU” verilmiş; Kendi haline bırakılan 1000 farenin kanserden olduğu, Arısutu ile beslenen diğer 1000 farede ise kanser gorulmediği ve yaşamlarını surdurdukleri gozlenmiştir"
Japonya’da 54 farklı hastalık uzerine yapılan uygulamalarda ortalama yuzde 80 dolayında iyileşme belirleyen araştırıcılar bu hastalıkların bazılarının iştahsızlık, kronik hastalıklar nedeniyle vucut savunma sistemi yetersizliği, metabolizma ve beslenme bozuklukları, adet bozukluğu, sindirim sistemi rahatsızlıkları, astım, bronşit, kronik kabızlık, asabilik, uykusuzluk ve karaciğer rahatsızlıkları olarak bildirilmektedir. Aynı araştırmacılar kanserde tumor oluşumunun ve buyumesinin arı sutu tarafından engellendiğini de belirtmektedirler.
Cin’de deney hayvanları tumor oluşumuna neden olan antijen verildikten sonra iki gruba ayrılmış grubun birisine arı sutu verilmiştir. Arı sutu almayan gruptaki butun hayvanlar kanserden oldukleri halde arı sutu alan grupta kanserden olene rastlanmamıştır. Bu durum arı sutunun en azından kanser oluşumunu engelleyici etkisini kanıtlar niteliktedir.
Arjantin’de yapılan bir araştırmada tavşanlara aşırı yağ iceren bir diyet uygulanmış ve tavşanlar iki gruba ayrılarak grubun birisine arı sutu verilmiştir. Sonucta arı sutu verilen grubun kolesterol duzeyinin diğer gruba oranla duşuk olduğu gorulmuştur. Ayrıca goz diplerinin, koroner damarların ve karaciğerin incelenmesi sonucu arı sutu alan grupta onemli derecede ustunluk belirlenmiştir.
Avusturya'da 120 hasta uzerinde yapılan klinik denemelerde, arısutunun ağız yoluyla alınması halinde cilt ve sac hastalıklarında onemli olumlu gelişmeler ve duzelmeler gorulmuştur. Yine arısutunun icerdiği hormonlar sebebiyle cinsel fonksiyonları arttırıcı etkileri de tespit edilmiştir.
Arı sutu tuketen normal veya şeker hastası olan insanlarda iskelet kaslarının glikozu daha cok Bulgaristan’da 125 iltihabi hasta uzerinde yapılan araştırmalarda arı sutunun organizmada immunobiyolojik aktiviteyi arttırdığı yani savunma sisteminin guclendirilip, mikroplara karşı direncin arttığı belirlenmiştir.
Sizin arı sutu ile ilgili araştırmalarınızdan elde ettiğiniz sonuclar neler?
Arı sutuyle ilgili pek cok calışma yapılmış, kanseri onlediği ortaya konmuş, ama kanser tedavisinde yeri ile ilgili yeterli calışma yapılmamıştır. Biz arı sutunun kanser tedavisindeki etkinliğini araştırıyoruz, bulgularımız gercekten cok guzel ve umit verici.
Arı sutu bağışıklık sistemini guclendirir mi? Hastalıklara karşı koruyucu etkisi var mı?
Arı sutu faydalı maddeleri yuksek oranda icerdiği icin, vucudu strese ve dış etkenlere karşı guclu kılmakta ve onun anti-bakteriyel ve antibiyotik ozelliği ise soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korunmamıza yardımcı olmaktadır.
alıntı
Arı sutu hastalıkları tedavi ediyor
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Arı sutu hastalıkları tedavi ediyor