Bel Ağrısından Kurtulmanın Yolları
İşyerlerinde Masa başı iş yapanların en onemli sorunlarından birini kronik bel ağrıları oluşturuyor. Uzmanlar, hayatımızı onemli derecede etkileyecek bu ağrılardan kurtulmak icin ceşitli uyarılarda bulunuyor. Uzun sure Araba kullanan insanlarda da gorulebilen bel ağrılarından kurtulmak icin egzersiz yapmak, cok ağır yuk kaldırmamak, baş seviyesinden yuksekteki yerlere uzanırken zorlanmamak gibi etkenler, dikkat edilmesi gereken hususların başında yer alıyor.
International Hospital Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Demet Parlar, "Yanlış oturmak, aniden yapılan yanlış bir hareket, sık one eğilip kalkma gibi tekrarlayıcı hareketlerle uzun sure araba kullanmak, bel ağrılarının ortaya cıkışını kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.
Dr. Demet Parlar, bel ağrılarından korunmak ve Sağlıklı vucuda sahip olmak icin oncelikle duzenli egzersizlerin yapılmasını oneriyor. Parlar'a gore sırt ve karın kaslarının calıştırılması icin yuzme, yuruyuş, sabit Bisiklet ve koşma gibi sporlar onemli bir yere sahip. Bu sporlara ek olarak sırt, karın, kalca ile uyluk kaslarını guclendiren ve esneten egzersizler yaparak, bel sorunun ortaya cıkma riski azaltılabilir. Bel ağrısından kurtulmak icin bir diğer yontem sağlıklı bir duruş bulmak. Dr. Parlar bu duruşu, "Yandan bakıldığında kulak, omuz, kalca ve ayak bileğinin aynı eksende olması gerekir. Sağlıklı duruş icin basitce, karın icerde cene ve goğus geride, goğus onde olmalıdır. Her durumda ayakta, otururken, yururken, one eğilirken sağlıklı duruşu bulmayı ve korumayı unutulmak gerekir" şekilde tarif ediyor. Ote yandan, Asker, Polis ve guvenlik gorevlilerinin bir kısmının gorev icabı surekli ayakta durması, bel ağrısını tetikleyen unsurlardan başında yer alıyor.
Dr. Parlar, uzun sure ayakta durmak zorunda kalanların, yukarda bahsi gecen sağlıklı duruşa dikkat etmesini oneriyor.
AĞIR KALDIRMAK OMURGA İCİN COK TEHLİKELİ
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Demet Parlar'ın, sağlıklı bir duruş icin diğer tavsiyeleri ise; bir bacağın Altına 15-20 santimetre yuksekliğinde kucuk bir yukselti konulması ve dizin birinin hafifce bukulmesi. Ayrıca bu pozisyonun sıkca değiştirilmesi. Parlar, 2 Saatte bir ya da yorgunluğun hissedildiği anda beli esnetici egzersizler yapılması gerektiğini de belirtiyor. Masa başında surekli oturanların ise ayaklarının yere temas etmesi, diz ve kalcanın 90 derece bukuk olması gerekiyor. Demet Parlar, cok yuksek ya da alcak iskemle ile koltuklarda bu pozisyonun sağlanmasının zor olacağını hatırlatarak, "Koltuk yuksekse, ayaklarınız altına birer tabure koyarak yukseltin" diyor. İskemlenin kol desteklerinin ve kolların yere paralel durması gerektiğine işaret eden Parlar, "
Omurganız dik (sağlıklı duruşu hatırlayın!), beliniz destekli olsun. Başınız omuzlarınızın onunde durmamalı, omuzlar rahat bir pozisyonda olmalı" diye konuştu. "Ağır kaldırmak omurga icin cok tehlikeli" uyarısını yapan Parlar, guvenli olarak ağır kaldırmak icin ayakların yere sağlam basmasını ve ayaklar arasındaki mesafenin yaklaşık omuzlar arasındaki mesafe kadar olması gerektiğini belirtiyor. Sonrasında ise bel duz tutularak comelmeli ve nesne vucuda yaklaştırılıp kavranmalı. İmkan varsa 2'ye bolunmeli ve yerinden hareket ettirirken cekmek yerine itmek tercih edilmeli. Belin zorlandığı bir diğer hareketin ise baş seviyesinden yuksek yerlere uzanarak iş yapmak olduğunu soyleyen Parlar, tabure veya sağlam bir merdiven kullanılmasını oneriyor. Cok yumuşak veya cok sert yatakta yatılmaması gerektiğini ifade eden Dr. Parlar,
"Yatağınız vucudunuz icine gomulmeyecek kadar sert, bel cukurunuzu destekleyecek kadar yumuşak olmalıdır. Sırtustu yatarken dizlerin altına bir yastık koymak, yan yatarken dizleri karına doğru cekmek beli rahatlatır. Yuzustu yatmak veya bacakları duz uzatarak sırtustu yatmak bel cukurunuzu arttıracağından, belinizde ağrıya neden olabilir" uyarısında bulundu.(İHA)
Bel agrisi cekenler icin
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bel agrisi cekenler icin