1-)Elektrik Dağıtım Bedeli Yuzde 15 Artırıldı:
Elektrik Muhendisleri Odası (EMO), konut kullanıcılarının elektrik faturalarında yuzde 10 indirime gidilirken, dağıtım bedellerinde yuzde 15,7'lik artış yapıldığını acıkladı. EMO, bu artışla dağıtımcı şirketlerin kÂrının gozetildiğini vurguladı.
Faturalarda yer alan dağıtım bedelinde ise yuzde 15,7 zam yapıldı:
"Ancak faturada indirim yapılan kalemlere bakıldığında perakende enerji bedelinin yuzde 19.2 indirimle 34.53 kuruştan 27.91 kuruşa cekildiği, dağıtım bedelinin ise yuzde 15.7 zamla 13.32 kuruştan 15.41 kuruşa cıkarıldığı gorulmektedir. Aynı şekilde sanayi tarifesinin perakende enerji bedelinde yuzde 3.9, ticarethanelerde yuzde 4.5, tarımsal sulamada yuzde 4.2, aydınlatmada yuzde 4.7 ve genel aydınlatma tarifesi perakende enerji bedelinde yuzde 0.02 indirime gidilirken tum gruplar icin dağıtım bedeli yuzde 15.7 artırılmıştır. Boylece Ekim 2018`e gore sanayi abonelerine yuzde 0.06, ticarethanelere yuzde 0.28, tarımsal sulamaya yuzde 0.26, aydınlatmaya yuzde 0.29 ve genel aydınlatmaya da yuzde 5.22 oranında zam yapılmıştır. Buna gore sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama aboneleri bırakın konutlara uygulanan indirimden faydalanmayı, cok kucuk de olsa faturaları artırılmıştır."
EMO, acıklamasının devamında duyurulan indiriminin asıl amacının dağıtımcı şirketlerin kÂrını artırmak olduğunu soyledi ve indirim kararının 'bir taşla iki kuş vurma' olarak nitelendirdi:
"Bakanlık, vatandaşa "mujde" olarak sunduğu yuzde 10 indirim kararının perde gerisinde, şirketlerin karını artıracak bir uygulamaya daha imza atmıştır. Dağıtım bedellerine yapılan yuzde 15.7`lik zam doğrudan elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına gidecektir. Son birkac ayda dolar kurundaki duşuş doğrultusunda kamuoyunda fiyatların indirilmesi yonunde oluşan baskıyı karşılamak ve yerel secimler oncesinde oy toplamak icin gidilen bu indirim kararıyla "bir taşla iki kuş vurmaya" calışan Bakanlık, bizleri yine şaşırtmamıştır."
Yani anlayacağınız bizi cok sevdikleri icin indirim yapılmamış.
2-)OTV Zammı Yururluğe Girdi: '70'lik Rakının 97,70 Lirası Vergi:
Yasa gereği alkol ve sigaraya ocak ve temmuz aylarında, altı aylık yurtici uretici fiyat endeksi oranı kadar otomatik vergi zammı yapılıyor. Ocak ayında alkollu ickilere yapılan Ozel Tuketim Vergisi zammı, fiyat etiketlerine yansıdı. Birada fiyat artışları yuzde 30'u buldu. Rakı fiyatlarında ise yuzde 10'a yakın artış yaşandı. Rakı fiyatları 10 TL, bira fiyatları ise 2.25 TL zamlandı.
Yeni fiyatlar:
70 cc'lik klasik rakının fiyatı 130 TL'den 142.5 TL'ye yukseldi. 35'lik rakı fiyatları 56.5 ile 95 TL arasında. Ozel serilerde ise fiyatlar değişiyor. 50 cc'lik kutu biranın fiyatı 7.75 TL'den 10 TL'ye cıktı. 50 cc'lik depozitolu şişe biranın fiyatı ise 7.5 TL'den 9.75 TL'ye yukseldi. 3-)Osmangazi Korpusu Geciş Ucretine Yuzde 44 Zam:
Osmangazi Koprusu'nun otomobil gecişi icin ucreti 71 TL'den 103 TL'ye cıktı.
Arac Tipleri
Eski Fiyat
Yeni Fiyat
Birinci Sınıf Arac
71,75 TL
103,05 TL
İkinci Sınıf Arac
114,80 TL
164 TL
Ucuncu Sınıf Arac
136,35 TL
195 TL
Dorduncu Sınıf Arac
180,80 TL
259,65 TL
Beşinci Sınıf Arac
228,20 TL
327,65 TL
Altıncı Sınıf Arac
50,25 TL
72,15 TL
Gebze- Orhangazi- İzmir otoyol geciş ucretleri de zamlandı, yeni fiyatlar:
DHA'nın aktardığı bilgiye gore, daha once 5,5 TL olan Altınova- Orhangazi arası 11,5 TL, 7,40 TL olan Gemlik- Bursa arası 15,65 TL´ye yukseltildi.
Bugune kadar nelere zam geldi:
Pasaportta 3 yıl ve uzeri gecerlilik icin odenecek rakam ise 656 liradan 811 liraya yukselecek. Boylelikle 10 yıllık pasaport, defter ucreti ile birlikte 1.000 liraya dayanmış olacak. Yıl başından itibaren pasaport defter ucreti 137 liradan 170 liraya, 6 aylık gecerlilik suresinin bedeli 200 liradan, 248 liraya cıkacak. Ehliyette ise B sınıfı ehliyetin bedeli 495,7 TL ’den 613,3 liraya cıkacak. Elektronik eşyalara bandrol ucreti. Yeni İstanbul Havalimanı'nda yolcu servisleri ortaya cıkmıştı. Her dış hat yolcusu 20€, transfer giden yolcu 5€, ic hat giden yolcu 3€ odeyecek. Bunlar guncel kur fiyatından odenecek. 2019 MTV Zam Oranı %15,9 Oldu.
Asgari ucrete bence zam yapmayıp, eski fiyatlar kalsaydı daha iyi olurdu. Bildiğiniz durum daha beter olmuş. Yeni yıla kotu başladık. Asıl zamlar daha ilerleyen gunlerde. Bu gunleri mum ile arayacağız resmen. Battıkca daha fazla batıyoruz.
Benim anlamadığım bir vatandaşa bu kadar yuklenmeleri. Bence aldığımız maaşı tamamen onlara verelim ne yapacaklarsa yapsınlar. Harbiden bu kadar vergi cok fazla.
Bunlar asgari ucrete zam yaptı iyi hoş fakat etkisi yok tam tersi zararı oldu. Daha 5 gun oldu bu kadar zam geldi. Zam verdiler fazlasıyla geri aldılar. Bence bu halka mustahak. Hak ediyoruz biz.
Kaynaklar:
Bir Yandan İndirim Obur Yandan Zam: 'Elektrik Dağıtım Bedeli Yuzde 15 Artırıldı' OTV Zammı Yururluğe Girdi: '70'lik Rakının 97,70 Lirası Vergi' Yeni Yıl Bildiğiniz Gibi: Osmangazi Koprusu Geciş Ucretine Yuzde 44 Zam Bu zamla Osmangazi Koprusu ’nde rekabet eşitlendi! OTV zammı alkol urunlerine yansıdı Zamlar etikete yansıdı: En ucuz kutu bira 10 TL oldu, 70'lik rakının fiyatı 119 TL'den 142 TL'ye yukseldi